El

LED giver besparelser på elregningen

25-50 % af alle hoteller og restauranter kan spare 30-90 % af elforbruget til belysning ved at skifte til LED. Og så tager jeres hotel eller restauration sig faktisk bedre ud i det nye lys.

Energiberegninger peger på, at der er et stort potentiale for at spare penge på belysning inden for hotel- og restaurationsbranchen. Analyser viser, at udskifter I jeres gamle lyskilder som halogenspots og lysstofrør med LED-løsninger, så er der et besparelsespotentiale på henholdsvis 50-90 % og 30-40 %. Det skyldes, at LED har et langt lavere energiforbrug end de traditionelle løsninger – og det kan ses på elregningen.

stats_thumb

Spar 30-90 % af elforbruget til belysning

25-50 % af alle hoteller og restauranter kan ved at skifte til LED spare 30-90 % af elforbruget til belysning. 

Investeringen er hurtigt tjent ind

En investering i nyt lys kan være tjent hjem i løbet af få år. Og hvis ikke de kontante besparelser kan overbevise jer, så kan måske det argument, at jeres rum simpelthen tager sig bedre ud i LED.

Der eksisterer stadig fordomme om kvaliteten af LED. Nogle af dem er, at LED er koldt lys, tænder langsomt og ikke er kraftigt nok til at lyse et rum op. Men der er sket meget med LED i løbet af bare de sidste par år. Producenterne har lært at udnytte potentialet for kvalitet og effektivitet af LED. Dermed får I i dag en belysning, der er lige så god som den nuværende – og ofte bedre. Kunderne vil bogstavelig talt se jeres hotel eller din restauration i et nyt lys.

Skift fra halogenspots til LED

Udskift 5 halogenspots (12 V) på hver 35 watt med LED og spar 4.750 kr. på elregningen i hele LED-pærens levetid.

Energimærkning

Længere levetid

LED har ud over sparepotentialet også en langt længere levetid. I kan altså både spare penge på elregningen og slippe for hverdagsbøvlet med at skulle skifte pæren eller lysstofrøret, når det går i stykker. LED-lyskilder har nemlig en gennemsnitlig levetid på 15 år.

Læs mere

LED giver godt indeklima

Undersøgelser viser, at belysningen har stor betydning for vores trivsel og produktivitet på arbejdspladsen. Lys fremmer vores velvære og sundhed og giver os energi til at klare en lang dag.

Skab gode lysforhold på arbejdspladsen

Har jeres arbejdsplads dårlige lysforhold, kan det have betydning for jeres og jeres kunders velbefindende. Undersøgelser viser, at både velværet og produktiviteten på en arbejdsplads kan forbedres ved at vælge en belysning af god kvalitet tilpasset forholdene.

Dagslys er bedst; så indret jeres arbejdsplads, så I får mest muligt ud af det naturlige lysindfald. Steder, hvor I mangler dagslys, skal I vælge en rumbelysning, der er en god erstatning. Her kan I få LED med både varmt (rødligt) og koldt (blåligt) lys.

Få en bedre rumtemperatur

Temperaturen i jeres rum kan blive for høj, hvis der bliver tilført mere varme, end lokalerne kan afgive. De traditionelle belysningsløsninger bruger en stor del af deres energi på at danne varme og en mindre del på at lyse, hvorimod LED næsten ikke udvikler varme. Den kvalitet ved LED er med til at forbedre indeklimaet.

Dårligt indeklima forringer produktiviteten

Ifølge Arbejdstilsynet kan dårligt indeklima på arbejdspladsen f.eks. vise sig ved utilpashed, irriterede slimhinder, hovedpine og træthed hos medarbejderne. Det er symptomer, som forringer livskvaliteten og produktiviteten og øger risikoen for sygefravær.

Læs mere

Energivenligt storkøkken

Hvis I har et storkøkken, så sluger det formentlig en væsentlig del af dit samlede energiforbrug. I kan spare en stor del af forbruget ved at vælge energieffektivt udstyr.

På de fleste hoteller bruges 35 % af strømmen i køkkenet. På restaurationer er køkkenet ansvarlig for helt op mod 70 %. Med andre ord er det altså et væsentligt sted at rette blikket hen, når I søger energibesparelser.

Vælg energirigtigt udstyr

I kan spare mange penge ved at vælge energirigtigt udstyr. Det gælder især, når I skal udskifte køleskabe og frysere, men også når I skal vælge kogeø eller ovn. Ved alle elapparater som grill, friturekogere, diverse varmholdningsudstyr og kaffebryggere bør I vælge en variant, som ikke bruger unødig energi.

I kan også gøre meget ved at indrette køkkenet energieffektivt og ved at tænke på energiforbruget, når du bruger køkkenet.

Blåstempling af jeres grønne indsats

Energibesparelser på el og varme er et godt område at sætte ind, uanset om jeres hotel eller restauration har en miljømærkning eller ej.

Den grønne bølge i Danmark har også ramt hoteller og restaurationer, hvor flere og flere kan bryste sig af Svanemærket, EU-Blomsten eller Den Grønne Nøgle. Ordningerne gør det nemmere for jeres kunder at vælge de miljømæssigt bedste produkter og serviceydelser.

De forskellige miljømærkningsordninger kigger også på energiforbrug. Og her spiller det ind, hvilken belysningsløsning I har valgt, og hvilken type varme og ventilation I har.

En grøn indsats betaler sig

Kriterierne for at opnå en af de kendte miljømærkninger er, at virksomheden gør en ekstra indsats på miljøområdet. Her er energibesparelser et konkret og målbart sted at sætte ind. Men så er det også til fordel for både kunder, ansatte, økonomien og ikke mindst for miljøet og klimaet.

  • I sparer penge på el- og varmeregningen
  • I sender et grønt signal til jeres kunder
  • I forbedrer indeklimaet
  • I mindsker miljøbelastningen

Hvis hotellet eller restaurationen har et forbedringspotentiale, så få en installatør til at hjælpe med udskiftningerne.

Læs mere

Indsigter i hotel og restauration

Hvis du rådgiver hotel- og restaurationsbranchen, så finder du herunder noget af den viden, som Energisparesekretariatet har om energiforbrug.