BETA
Vi laver nyt site, og det kan godt rode lidt imens. Du er nu på det gamle site. Prøver du at komme på sparenergi.dk? Ryd din cache (i browserhistorik) for at komme derhen.

Skal du købe sommerhus?

Skal du købe sommerhus?

Skal du købe sommerhus?

Få hjælp til at finde faldgruberne, så du ikke bliver overrasket over et uventet højt energiforbrug, når du flytter ind i dit nye sommerhus. Gennemgå listen herunder – så ved du, hvad der er med til at bestemme energiregningens størrelse.

Sommerhuse skal ikke længere energimærkes, men der kan alligevel være et gyldigt energimærke. Hvis det er tilfældet, kan du finde energimærkningsrapporten her på siden:

1. Er huset isoleret nok til vinterbrug?

Hvis du vil bruge sommerhuset meget om vinteren, er det en fordel, hvis det er velisoleret og har en billig og energivenlig opvarmningsform. Vil du ikke bruge sommerhuset om vinteren, er isolering og opvarmningsform mindre relevant.

Spørg til tykkelsen af isoleringen. For både ydervægge og loft bør den være mindst 100 mm, hvis du skal bruge huset om vinteren. Ellers bør du efterisolere loftet til i alt ca. 300 mm og væggene op til i alt ca. 200 mm.

2. Er vinduerne tætte – og energivenlige?tjek

Tjek, om vinduer er tætte ved at åbne dem, stikke et stykke papir ud og lukke igen. Er der ikke stor modstand, når du trækker papiret til dig, er vinduet ikke tæt, og så kan du være nødt til at montere nye tætningslister eller skifte vinduerne.

Se også efter, om huset har energiruder. De holder ca. dobbelt så godt på varmen som almindelige termoruder. Der kan godte være installeret energiruder i gamle vinduer – det kan være næsten lige så energieffektivt som nye energivinduer.

3. Spørg til det årlige energiforbrugtjek

Det årlige energiforbrug afhænger bl.a. af husets tilstand, hvor meget du bruger huset og af ejernes vaner. Spørg derfor til forbruget, og sammenlign det med tallene herunder. Så kan du se, om det bruger mere eller mindre end det danske gennemsnit.

Gennemsnitligt elforbrug i forskellige typer af sommerhuse inkl. elvarme:

  • Alm. sommerhus, uden vinterbrug: 1.200 kWh/år
  • Alm. sommerhus, med vinterbrug: 2.500 kWh/år
  • Luksussommerhus, med vinterbrug: 5.000 kWh/år
  • Luksussommerhus med pool, med vinterbrug: 31.000 kWh/år

Kilder:

4. Er der energivenlig opvarmning i huset?tjek

  • ElvarmeDer er elvarme i langt de fleste sommerhuse. Hvis det er den eneste opvarmningsform, kan du overveje at få installeret en effektiv brændeovn eller varmepumpe – læs mere herunder.
  • VarmepumpeDer findes 3 slags: Luft til luft-varmepumper, jordvarmepumper og luft til vand-varmepumper. De sidste 2 typer er mest relevante, hvis sommerhuset har pool eller spa. Det giver nemlig varme til pool og spa og kan reducere elforbruget her med op til 50 %.
  • SolvarmeSolvarme er et godt alternativ til varmtvandsbeholdere, der bruger el. Solvarme kan levere varmt vand til køkken og bad, men er også en god idé i huse med pool og spa, hvor det kan reducere elforbruget med op til 50 %.
  • SolcellerSolceller producerer el og er altid et godt supplement både til almindeligt elforbrug og elopvarmning.
  • BrændeovnNyere brændeovne, helst med Svanemærket, giver den bedste udnyttelse af brændet og kan være supplement til f.eks. elvarme. Svanemærkede brændeovne har en virkningsgrad på mindst 76 %, hvor CE-mærkningen kun kræver 50 %.

5. Ventilation er primært til vinterbrugtjek

Hvis der ikke allerede er en luftsolfanger eller en solcelleventilator, så kan det være en idé at installere det, da de kan holde huset fri for fugt om vinteren. Begge ventilatorer kører på solceller og bruger derfor ingen strøm. Indkøbsprisen ligger typisk mellem 2.000-12.000 kr., afhængigt af type og kvalitet.

6. Tjek krav til isoleringtjek

Du kan være forpligtet til at efterisolere, hvis du bygger om i dit nye sommerhus. Der er krav om at udføre rentable energibesparelser ved ombygning af eksisterende sommerhuse.

Skal du købe sommerhus?

Siden er opdateret 12.09.2022 Kommentér denne side Til top