Opvaskemaskiner

Køb og brug af opvaskemaskiner

Gå efter flest mulige plusser, når du køber ny opvaskemaskine, og kør maskinen fyldt og ved laveste temperatur. Så sparer du strøm og gavner miljøet.

Køb af opvaskemaskine

Gå efter flest mulige plusser

Vælg A++ eller A+++, når du skal købe ny opvaskemaskine. Udvalget med gode energimærker er stort, så der er nok at vælge imellem. Opvaskemaskiner med A+++ er som regel til 14 kuverter.

Læs mere om energimærkning længere nede på siden.

Se også efter

  • Det årlige energiforbrugSammenlign det årlige energiforbrug for opvaskemaskiner i den størrelse, du har brug for. Du kan se det årlige energiforbrug på energimærket
  • Det årlige vandforbrugVandudgiften til opvask er typisk omkring 220 kr. om året. De bedste apparater til 12 kuverter bruger omkring 10 liter vand pr. opvask.
  • Lavt støjniveauDe bedste maskiner på markedet har et støjniveau på omkring 42 dB, mens de mest larmende kommer op på 54 dB.

Fakta

Danskerne sætter opvaskemaskinen i gang 218 mio. gange om året, men kun hver 3. fylder maskinen helt op først. Opvaskemaskinerne har et middelforbrug på 212 kWh pr. opvask om året. Kilde: ELMODEL-bolig

info.png

Brug af opvaskemaskine

Fyld maskinen

Du sparer både el og vand og slider mindre på maskinen, når du fylder opvaskemaskinen helt op, inden du sætter den i gang. Nogle opvaskemaskiner har elektronisk mængdekontrol, hvor maskinen tilpasser mængden af vand til mængden af opvask. Men en fyldt maskine er stadig det mest energibesparende.

Vælg en lav vasketemperatur

Brug det kortest mulige program og den lavest mulige temperatur, som er tilstrækkelig til at vaske opvasken ren. Hvis opvasken klares ved 50/55 °C, bruger det 10-20 % mindre strøm end opvask ved 65 °C.

Andre gode huskeråd

  • Tørring med eftervarmeDe fleste maskiner tørrer servicet med eftervarmen fra sidste hold skyllevand. Mange maskiner kan også tørre med strålevarme fra et varmelegeme i maskinen. Dette bruger meget energi. Brug derfor kun et program med strålevarme, hvis det er nødvendigt.
  • Skyl ikke afDet er en myte, at man skal skylle servicet af, før man sætter det i opvaskemaskinen. Langt de fleste opvaskemaskiner kan sagtens vaske rent, selvom du kun skraber maden af tallerknerne. Luk lågen helt, så tørrer madresterne ikke ind.
  • Undgå indtørrede madresterStil det snavsede service i maskinen lige efter brug, og luk lågen helt, så madresterne ikke tørrer ind.

Smart appliances

Smarte apparater (smart appliances) er på vej ind på det danske marked. Det er apparater, som forbindes til netværk, så de f.eks. kan startes med en app og kan slukke automatisk i perioder med stor belastning af elnettet. 
 
Bemærk, at smarte apparater har et højere standbyforbrug, end almindelige apparater, fordi de er forbundet i netværk. For smarte apparater, der er markedsført efter den 1. januar 2015, må standbyforbruget i netværkstilstand dog højst være 6 watt som følge af EU-krav. 
 

 

Energimærkning af opvaskemaskiner

Energimærkerne hjælper dig med at vælge en opvaskemaskine med lavt elforbrug.

Energimærket viser dig, hvor meget strøm en opvaskemaskine bruger om året. På mærket kan du desuden se oplysninger om kapaciteten (størrelsen) og støjniveuaet.

Gå efter A++ eller A+++

Eksempel: Opvaskemaskine, 13 kuverter. En opvaskemaskine med energimærke A koster 670 kr. om året i strøm, mens den med A+++ koster 470 kr.

Energimærkning

Se flere eksempler i skemaet længere nede på siden. Vi regner med en elpris på 2 kr./kWh.

Om mærket

Energimærket viser dig, hvor energieffektiv opvaskemaskinen er, på en skala fra A+++ til D. Mærket oplyser også det årlige energi- og vandforbrug og tørreevne, antal kuverter og støj. De mest energieffektive opvaskemaskiner er mærket med A+++.

Energimærkningsordningen er obligatorisk og gælder f.eks. for hårde hvidevarer, elpærer, tv og klimaanlæg.

Sådan ser mærket ud

Så meget strøm bruger opvaskemaskiner

Alle forbrug i skemaet er kWh/år. Hvis du vil regne årligt elforbrug ud i kr., skal du gange forbruget med din elpris.

  A A+ A++ A+++
13 kuverter 333 295 263 235
10 kuverter 318 282 251 224
7 kuverter 215 191 169 151

De typiske størrelser er valgt på baggrund af søgning på internettet.

Sådan kontrolleres energimærket

Energistyrelsen fører kontrol med energimærkningen. De kontrollerer f.eks., om oplysning af produktets energiklasse på energimærket er korrekt og af, om A++-mærkede apparater overholder kravene for at opnå energiklasse A++.

Andre mærker

Blomsten og Svanen er det europæiske og det nordiske miljømærke. De er anerkendte af de danske myndigheder og underlagt uvildig kontrol. Du kan finde mærkerne på nogle få opvaskemaskiner.

Mærket garanterer at produktet:

  • er energieffektivt
  • er blandt de mindst miljøbelastende af den type produkt.
  • er mindst lige så godt som andre produkter af samme type.
  • ikke indeholder sundhedsskadelige stoffer.​
Læs mere