BETA
Vi laver nyt site, og det kan godt rode lidt imens. Du er nu på det gamle site. Prøver du at komme på sparenergi.dk? Ryd din cache (i browserhistorik) for at komme derhen.

Energioptimeringer som hobbyprojekt

Energioptimeringer som hobbyprojekt

Flemming og Helle har selv bygget deres hus og har siden eksperimenteret med optimering af alt fra varme til ventilation og udnyttelse af regnvand.

Hvem bor i huset?

Flemming og Helle bor i huset med deres 2 børn. Flemming arbejder som selvstændig energikonsulent, mens Helle er folkeskolelærer.

De har selv bygget deres hus i 2009. Som gammel elektriker tænkte Flemming, at de kunne lave et spændende byggeri med nogle gode energibesparende løsninger.

Selvom de ikke lavede alle de ønskede installationer fra starten af, forberedte de en hel del, så huset var klar til flere energioptimeringer senere hen.

Flemming holdt i den periode fri fra arbejdsmarkedet og var selv med i opførslen af huset. Nu arbejder han som selvstændig energikonsulent på 8. år. Derfor er energioptimeringerne i huset også lidt af et hobbyprojekt for Flemming.

Beslutningen om projektet

Hvorfor besluttede I jer for at starte jeres projekter?

Det er en vigtig mission for mig at få folk til at spare på energien, fortæller Flemming. Om det er os selv, der gør det i hjemmet, eller om det er andre, jeg hjælper til det, kan komme ud på ét.

Det giver altid den bedste tilbagebetalingstid at investere i teknik og varme, så det er noget, vi tænker over. Hvis man isolerer sit hus eller sætter nye vinduer i, har man ofte en tilbagebetalingstid, der er på op mod det dobbelte i forhold til at optimere sine varmekilder.

Projektets rådgivere

Hvad fik I af rådgivning til projektet?

Mange af tingene eksperimenterer jeg med selv, så nogen gange kan mit teknikrum være et lidt sjovt sted at komme. Der er mange ledninger, og der er en del instrumenter, hvor jeg selv måler, hvor meget vi optimerer.

Så det er primært min baggrund, min interesse og forskellige eksperimenter med tingene, der fungerer som rådgivning for os.

Økonomien

Hvilke tanker gjorde I jer omkring økonomien i projektet?

Jeg holder meget af grej, der er godt, og billige løsninger kan sommetider være dyre købt. Pris og kvalitet hænger rigtig meget sammen.

Vores energiforbedringer på huset betyder efterhånden, at vi har omkring 20.000 kr. ekstra til rådighed om året. Det skal holdes op imod et system på ca. 130.000 kr., dvs. at vi ligger med en tilbagebetalingstid på ca. 6-7 år samlet set på investeringerne.

Vi selvfinansierer vores projekter, dvs. vi venter med at investere, til vi har penge nok på opsparingskontoen. Det motiverer jo også at spare flere penge og skåne miljøet, så nogle af de penge vi har sparet, investerer vi i nye løsninger.

Processen

Hvordan var forløbet for selve arbejdet?

Jeg laver tingene selv. Det er en hobby, og det er meget motiverende for mig. Men fordi jeg eksperimenterer lidt, går nogle ting sommetider galt. F.eks. startede vi med nogle solfangere, der aldrig kom til at virke. Så derfor investerede vi i nogle nye solpaneler, og de er næsten 60 % mere effektive.

Jeg fandt ud af, at man kunne få sådan nogle specielle tekniktanke, hvor man samler al sin energi. Det er en stor tank, hvor alt det vand, der bruges i boligen, er samlet – badevand er neddykket i en varmtvandsbeholder.

I toppen bliver vandet varmet op af naturgassen, og i bunden bliver det varmet op af en spiral fra solpanelet. Du kan sætte en elpatron i, hvis du har ekstra el fra solcellerne.

Resultatet

Hvordan har projektet ændret huset?

Helt nøgternt er det bedste vi har fået lavet solcellerne, der producerer næsten 6.000 kWh om året. Selvom tilbagebetalingstiden ikke er den bedste, synes jeg, at det er genialt, at du kan få varmt vand fra et tag og solen.

For at forbedre indeklimaet har vi lavet ventilation, men vi har også store vinduer i loftet, som giver en god udskiftning af luft. Men ventilationen som sådan synes jeg ikke, har givet deciderede energibesparelser.

Økonomi

Energiforbrug før
43.300kr./år
Energiforbrug efter
33.600kr./år
Hvad har det betydet økonomisk?
11.700kr./år / 26%

Hvad kostede det?

Forbedringer
Udgift
Automatik til varmeanlæg
5.000kr.
Solvarmeanlæg
61.000kr.
Solcelleanlæg
112.000kr.
I alt
178.000kr.

Udbytte

Hvor meget bedre er huset blevet at bo i?

Hvor svært var det at udføre forbedringen?

 

Fordele

Mere frisk luft
Bedre indeklima

Gode råd over hækken

Det er en god investering at regulere fremløbet i opvarmningen ift. udetemperatur. Det er tjent hjem i løbet af 2-3 år.
Hvis du har store vinduesarealer, der er 10 år gamle, så er det glas, du laver i dag en del bedre end dengang.
At isolere sine varmerør i installationerne er også vigtigt.
Alt, der hedder ventilation af dit hus, er simpelthen så vigtigt. Vi åbner stadig vinduerne, selvom vi har ventilation.
Det kan være vanskeligt at bruge ventilation rigtigt, så det er vigtigt, at sådan et anlæg er indreguleret.

Denne case er skabt i samarbejde med:

daugaard energi

Om casebanken

Alle historier i casebanken er udtryk for enten boligejernes, boligadministratorens eller entreprenørens egne synspunkter og holdninger, ligesom tal for investering og energiforbrug før og efter renoveringen kommer fra selvsamme.

I de tilfælde, hvor de aktuelle energipriser ikke er oplyst, har vi brugt gennemsnitlige energipriser og korrigeret energiforbruget efter vejret.

Forbedringer og typiske besparelser

Automatik til varmeanlæg

Typisk besparelse ved automatik til varmeanlæg

240-830 kr./år ved at installere automatik på varmeanlægget

Forudsætning for beregning. Gennemsnitlig energipris og varmeforbrug

Solvarmeanlæg til varmt vand

Typisk besparelse ved solvarmeanlæg til varmt vand

250-740 kr./år pr. m2 solfanger du installerer

Forudsætning for beregning. Gennemsnitlig energipris og varmetype

Solcelleanlæg

Typisk besparelse ved solcelleanlæg

Sådan kommer du selv i gang

Sådan kommer du selv i gang

Hvis du overvejer at renovere, anbefaler vi, at du starter med at tage fat i en rådgiver.

Den bedste måde at starte et renoveringsprojekt er at få hjælp af en rådgiver til at finde ud af, hvad der kan betale sig, og i hvilken rækkefølge det skal gøres.

Vælg en energirådgiver, de er uddannet til at indtænke energibesparelser i dit projekt.

Læs mere om rådgivning