Solvarme giver miljøvenligt varmt vand

Solen skinner 1.800 timer om året. Så det er oplagt at udnytte dens energi til at varme dit vand.

Solen giver dig varmt vand i hanerne

Et solvarmeanlæg består af 1 eller flere solfangere, der er forbundet med varmtvandsbeholderen i huset. Solfangeren indeholder vand med frostvæske, der varmes op af solens stråler. En cirkulationspumpe får væsken til at cirkulere mellem solfangeren og varmtvandsbeholderen, hvor væsken afgiver sin varme.

Når solvarme betaler sig

Overvej solvarme, hvis du:

  • Har elvarmeElvarme er dyrt, så du kan sandsynligvis spare ved at få et solvarmeanlæg
  • Udskifter dit fyrNår du udskifter dit gamle olie- eller gasfyr, kan det være en god idé at supplere det nye fyr med solvarme, så de bruger en ny, fælles varmtvandsbeholder
  • Udskifter husets varmtvandsbeholderHvis du anskaffer et solvarmeanlæg i forbindelse med udskiftning af den gamle varmtvandsbeholder, følger der en varmtvandsbeholder med
  • Renoverer tagetHvis du skal have ny tagbelægning, er det oplagt at overveje en solfanger, som sidder nedfældet i taget.

Når solvarme ikke betaler sig

Solvarme kan sjældent betale sig, hvis du har fjernvarme og samtidig ikke har mulighed for at placere solfangeren, så du får maksimal effekt. Det er som regel heller ikke en god forretning, hvis du bruger under 100 liter vand pr. dag.

Køb mærkede anlæg

Vi anbefaler, at du køber et solvarmeanlæg med den europæiske Solar Keymark eller den danske KSO-mærkning.

Et miljøvenligt alternativ

Anlæg til solvarme er dyre at anskaffe, men de er billige i drift og et miljøvenligt alternativ til opvarmning af vand med konventionelle opvarmningsformer. Et solvarmeanlæg kan opvarme alt dit varme vand om sommeren og noget af det om vinteren. Samlet set kan solvarmeanlægget stå for 60-70 % af dit varme vand.

Nemt at vedligeholde og lever længe

Et godt solvarmeanlæg kræver kun lidt vedligehold og holder i mindst 20 år. Pumpen skal dog typisk skiftes 1-2 gange inden for 20 år. Din energibesparelse afhænger af varmtvandsforbruget og din nuværende opvarmningsform. Økonomien afhænger af prisen på den energi, du sparer.

Få mest ud af dit anlæg

Solfangerne giver størst udbytte, hvis de vender direkte mod syd og hælder 30-60 °. Den optimale hældning er 45 °. Der skal være så kort afstand fra solfangeren til varmtvandsbeholderen som muligt, så varmen ikke går tabt på vejen.

Hvor stort skal anlægget være?

Som tommelfingerregel skal du bruge 1-1,5 m2 solfangere pr. beboer i husstanden. Varmtvandsbeholderen skal normalt være 40-50 liter pr. m2 solfanger.

Siden er opdateret 11.05.2015 Kommentér denne side Til top