Den systematiske indsats med energiledelse har bidraget til, at der er kommet fokuspå energiforbruget i produktionsprocessen, og at der er kommet skub i arbejdet med processtyring og procesoptimering.
Optimering af tørringsprocessen
Det mest energitunge led i maltningsprocessen er køllen. Her tørres kornet (grønmalten), og i den forbindelse udvikles de vigtige aromakomponenter, som bidrager afgørende til smagen i den færdige øl. Tørringsprocessen står alene for 99 % af fabrikkens varmeforbrug og 52 % af det samlede elforbrug. Potentialet for besparelser er således ganske stort.
Det store elforbrug går især til blæserne, som blæser varm luft gennem grønmalten for at tørre den. Hos Viking Malt har man dog fundet ud af, at det periodevist er muligt at reducere blæsernes elforbrug med 88 %, hvis hastigheden sænkes til det halve. Selv mindre reduktioner af hastigheden vil således reducere elforbruget markant.
Intelligent styring af køleanlægget
I nogle led af maltningsprocessen er der brug for køling. Hos Viking Malt udnytter man, ligesom på andre malterier, den kolde udeluft om vinteren som frikøling. I sommerperioden, hvor køling med et energiforbrugende anlæg er nødvendig, har man desuden etableret intelligent styring af anlægget. På den måde bliver der kun brugt el, når der reelt er behov for det.
Røggasvarmeveksler sparer energi
Varmeforbruget er især reduceret ved, at de anlæg, der producerer procesvarme til malteriet, er blevet optimeret. Det meste af tiden forsynes malteriet med varme fra en gaskedel, hvor man bl.a. har øget virkningsgraden fra 90 til 103 % ved at etablere en kondenserende røggasvarmeveksler. Den udnytter kondensvarmen i røggassen, hvilket forklarer dens virkningsgrad på over 100 %.