I gennemsnit går 70-80 % af energiforbruget i en byggeproces til opvarmning og udtørring. Almindelig beton har typisk et vand/cement-forhold på 0,65, hvilket betyder, at der er overskydende vand i betonen. Jens Mejer Frederiksen forklarer, at udtørring er nødvendig for at fjerne det overskydende vand. Det er en langsom og energikrævende proces, som man helt undgår ved selvudtørrende beton, hvor vandet i betonen forbruges i den kemiske proces, når betonen hærder.
Brancheforeningen Dansk Beton har vurderet de økonomiske konsekvenser ved at bruge selvudtørrende beton.
De vurderer, at der er en merpris på 30-45 kr. pr. m2 etageareal ved en betontykkelse på 150 mm, når man bruger selvudtørrende beton med et v/c-forhold på 0,40 frem for almindeligt beton med et v/c-forhold på 0,65.
Normal opvarmning af en bygning koster 30-120 kr. pr. m2 etageareal pr. år afhængig af isoleringsgrad og opvarmningsform (fjernvarme er billigst – elvarme er dyrest).
Er der behov for forceret udtørring af betonen med et kraftigt udtørringsmiljø (30 °C og 35 % RF) kan det koste 60-240 kr. pr. m2 etageareal pr. år.
På den baggrund konkluderer Dansk Beton, at alene energibesparelsen ved at bruge selvudtørrende beton let kan betale merudgiften til betonen. Dertil kommer muligheden for at afkorte byggetiden.