Stigende energipriser

Stigende energipriser

Stigende energipriser

Stigende energipriser sætter fokus på energiforbruget.

Har du bemærket de stigende priser?

De stigende priser er konsekvensen af en række bevægelser på de internationale energimarkeder. Især er priserne på el og gas er langt højere, end vi er vant til, og det betyder, at prisen på din energiregning kan være større end normalt, særligt hvis du ikke forbereder dig.

Så meget er priserne steget i år

Den gennemsnitlige elpris er i efteråret 2021 ca. 2,5 kr./kWh. I forhold til 2020-priser betyder det en prisstigning på godt 25 %, hvis du varmer op med traditionel el-varme. Herunder kan du se, hvor stor ekstraregningen bliver for at opvarme et gennemsnitligt hus på 140 kvm. Ekstraudgiften er afhængig af, hvordan dit hus bliver varmet op.

Ekstraregning

Hvis, du har fjernvarme, vil prisstigningen afhænge af, hvilke energikilder din fjernvarme produceres af. Den kan f.eks. produceres af biomasse, affald, naturgas, varmepumper og kul. Prisen påvirkes derfor indirekte af de stigende energipriser. Derfor kan husstande i fjernvarmeområder med et højt gasforbrug, være udsat for en prisstigninger på varmeregningen.

Derfor stiger prisen lige nu

Normalt er det internationale energimarked stabilt, fordi det består af en lang række forskellige energikilder. Hvis vinden blæser mindre i Nordsøen, skruer Norge og Sverige op for vandkraften. Hvis den danske natur-gasproduktion er sat i bero, trækker vi på tyske eller russiske reserver.

I år er efterspørgslen på samtlige energikilder stigende – og det er årsagen til de usædvanlige prisstigninger.

Derfor stiger prisen på netop din type varme:

 • GasPå verdensplan har industrien øget sin efterspørgsel på gas efter corona-nedlukningerne, og i både Eu-ropa og Asien har det været en kold vinter, hvilket også har betydet større efterspørgsel på gas til opvarmning. Desuden begyndte genopfyldningen af de europæiske gaslagre senere i år end normalt.
 • ElNorge og Sverige har manglet regn til vandkraftværkerne, og Danmark – og resten af Nordeuropa – har haft en vindfattig sommer. Vindenergien har derfor ikke kunnet udligne den manglende produktion af vand-kraftenergi.
 • KulDe stigende energipriser har nogle steder i verden – bl.a. i Kina – ført til begrænsninger i fabrikkernes pro-duktion. De høje energipriser betyder, at det nu igen er attraktivt at fyre op i gamle kulværker – og det har presset priserne på kul i vejret over hele kloden.
 • KvoterI 2021 er prisen på CO2-kvoter fordoblet fra ca. 200 kr. til ca. 400 kr. Når kvotepriserne stiger, bliver energi fra fossile værker, der f.eks. fyrer med kul, dyrere. Samtidig bliver den grønne energi fra f.eks. vindmøller og solceller mere konkurrencedygtig.

Det kan du selv gøre

Du kan selv gøre noget for, at din regning ikke vælter budgettet. Præcis, hvad du skal gøre, afhænger af, hvilken type bolig du bor i, men der er flere muligheder for at sænke forbruget med det samme.

Sænk forbruget nu og her

 • Sænk temperaturenHvis du sænker temperaturen 1°C i hele huset, sparer du 5 % på varmeregningen. I et typisk hus på 140 m2 med fjernvarme svarer det til 650 kr. og 80 kg CO2 om året. Hold temperaturen på minimum 18°C af hensyn til fugt.
 • Indstil termostaterne ensHar du flere radiatorer med termostat i samme rum – eller i rum med åbne døre imellem – er det bedst at indstille termostaterne ens. Så er dine radiatorer mest effektive.
 • Luk døren mellem varme og kolde rumHold døren lukket mellem rum, hvor du ønsker forskellig temperatur.
 • Træk gardiner for - og fra igenTræk gardiner og persienner for om aftenen og natten for at forhindre varmetab gennem vinduerne. Træk dem fra igen om dagen for at få lys og varme ind.
 • Hold øje med dit varmeforbrugAflæs f.eks. en gang om måneden. En uventet stigning kan skyldes problemer med dit varmeanlæg.
 • Spar på vandet - især det varmePrisen for 1 m3 koldt vand er ca. 70 kr.. Prisen for varmt vand er ca. 70 % højere, da det koster 40-60 kr. at varme vandet op.
  Tips til at spare på vandet
 • Tjek radiatorerneRadiatorer bør være lunkne eller kolde forneden. Ellers udnytter de ikke varmen ordentligt. Læs mere i guiden: Tjek dine radiatorer
 • Hold 55 °C i din varmtvandsbeholderTemperaturen i din varmtvandsbeholder bør være 55 ºC. Højere temperatur er spild af energi, og beholderen kalker hurtigt til. Lavere temperatur giver risiko for, at farlige legionella-bakterier kan leve i dit varme vand. Se, hvordan du tjekker temperaturen

Sænk forbruget permanent

 • Gør boligen tætDvs. sikre at boligen er tilstrækkeligt isoleret, og at vinduer og døre ikke er utætte
 • Skift til en billigere type varmeHvis du i dag har en af de dyre typer varme, så er det måske tid til at overveje et skift til fjernvarme eller varmepumpe.

Vi har på SparEnergi.dk gjort det overskueligt for dig, hvordan de kan reducere energiforbruget.

Stigende energipriser

Siden er opdateret 23.11.2021 Kommentér denne side Til top