Her på siden får du gode råd om de 3 vigtigste ting, du skal gøre:

  1. Brug energimærkningsrapporten
  2. Se på varmetypen
  3. Læg en plan for renovering, få f.eks. hjælp af en BedreBolig-rådgiver

Andre gode råd til boligkøb

Læs på boligejer.dk, hvad du ellers skal være opmærksom på, når du skal købe hus – f.eks. om budget, lån og krav til lokalområdet.

Guide køb og salg på Boligejer.dk

Brug energimærkningsrapporten

I energimærkningsrapporten kan du se, hvilke energiforbedringer der bedst kan betale sig. Nogle af forbedringerne er oplagte at få styr på, inden du flytter ind.

Du kan bruge energimærkningsrapporten til 2 ting:

  1. Sammenlign energimærket med andre huse i samme byggeperiode
    Du kan få et indtryk af, om huset er i bedre eller dårligere energimæssig stand end lignende huse.
  2. Kig på de rentable forbedringer i rapporten
    Hvis rapporten indeholder rentable forbedringer, vil det oftest være en god idé at gennemføre dem. Overvej – hvis du har mulighed for det – at låne penge til det, samtidig med at du låner penge til huskøbet. Så er der større sandsynlighed for, at du får gennemført forbedringerne inden for en overskuelig fremtid – måske endda inden du flytter ind.

Typiske energimærker opdelt efter byggerioder

På billedet kan du se, hvilket energimærke huse i forskellige byggeperioder har.

Billede
Illustration af energimærker i byggeperioder

Se på varmetypen

Undersøg, hvilken type varme huset opvarmes med. Både anlæg og varmeform har nemlig stor betydning for størrelsen af din varmeregning.

Opvarmning med

  • Olie eller elvarme
    Overvej at skifte til f.eks. fjernvarme eller jordvarme. Du kan også supplere med f.eks. en luft til luft-varmepumpe.
     
  • Fjernvarme
    Hvis fjernvarmeanlægget er fra før 1990, kan det som regel betale sig at udskifte unitten og installere automatik på anlægget.
     
  • Naturgas
    Hvis naturgasanlægget er over 15 år, vil du kunne spare energi ved at udskifte anlægget til et nyt. Overvej dog, om det bedre kan betale sig at skifte til en helt anden varmeform, når du alligevel er i gang.
     

Hvad koster det at få f.eks. fjernvarme?

I beregneren Ny Varme kan du få et overslag over, hvor meget det ca. vil koste at skifte, og hvor meget du kan spare ved det.

Prøv beregneren Ny Varme

Think

Læg en plan for renoveringen

Inden du beslutter at købe huset, bør du få hjælp fra en rådgiver til at afgøre, hvilke energiforbedringer du vil foretage, og hvor meget det vil koste.

Tag en rådgiver med ud til huset, før du skriver under. Rådgiveren kan hjælpe dig med at få overblik over mulige renoveringsprojekter, så du kender omfanget, inden du beslutter dig.

Typer af rådgivere

Når du allerede fra starten ved, hvad du vil renovere, og hvad det vil koste, kan du måske låne penge til det samtidig med huslånet. Det gør økonomien mere fordelagtig.

Husk, at du kan få tilskud og fradrag for at energirenovere og at skifte til en mere miljøvenlig opvarmningsform. Det er vigtigt, at du søger om tilskud, inden du går i gang med arbejdet.

Læs mere om tilskud og fradrag

Når du er flyttet ind

Din og familiens energivaner har betydning for, hvor høj jeres varmeregning ender med at blive.

Gode energivaner giver dig en lavere varmeregning. F.eks. kan du skære 5 % af dit varmeforbrug for hver grad, du skruer ned for varmen.

Hvis du synes, din varmeregning ligger i den høje ende, selvom du har energiforbedret dit hus, kan du tjekke op på gode vaner her:

Billede

Læs mere