Udskift dit vindue

Udskift dit vindue

Udskift dit vindue

Vælg et nyt vindue, som sparer mest mulig energi, og som passer til husets arkitektur. Ellers kan du gå glip af en varmebesparelse og forringe husets værdi.

Sprosse- og dannebrogsvinduer

Ægte sprosser

Et nyt vindue med ægte sprosser, ruder isat med kit og forsatsrammer eller koblede rammer er det tætteste, du kan komme, på originale vinduer. Den energimæssigt bedste løsning er 2-lags energiruder i de inderste rammer. Hvis de åbner indad og sidder adskilt fra selve vinduet giver det normalt en større energibesparelse og bedre værn mod støj end alle andre vinduestyper.

Sprosser monteret på ruden

Hvis det ikke er vigtigt, at bevare vinduet originale udseende, kan du vælge et nyt vindue med 2-lags eller 3-lags energiruder. Her er der kun én rude pr. ramme og derfor ikke traditionelle sprosser, der bærer og opdeler ruden i mindre stykker. Men ud- og indvendigt og mellem glaslagene er der fastgjort materiale, som ligner sprosser.

Den type vinduer sparer ikke så meget energi som vinduer med ægte sprosser og den bedste type forsatsramme, men der er andre fordele:

  • De er typisk billigere
  • Der er mindre glasareal at pudse
  • De fås i PVC eller med yderside af aluminium, som kræver mindre vedligehold end træ

Ønsker du, at et nyt vindue skal ligne det originale bedst muligt, selvom det ikke har ruder isat med kit og traditionelle sprosser, kan du søge efter fabrikater, hvor:

  • karm, rammer og sprosser er lige så slanke som i det originale vindue
  • rammens udvendige profil nær ruden ligner den skrå fas med kit ved en traditionel rude
  • den indvendige profilering svarer til den originale - som regel er det dog ikke muligt med denne type vinduer

Når du skifter til et nyt vindue med 2-lags eller 3-lags energirude kan du som regel ikke få en indvendig profilering af karm og ramme som svarer til den originale.

Spørg hos kommunen om der er særlige krav til dit nye vindue, f.eks. i lokalplan eller på grund af fredning.

Se, hvordan og hvor meget du kan spare i energiløsningen:

Vinduer uden sprosser

Når du skifter vinduer i et opvarmet rum skal de nye vinduer have energimærke A eller B. Fra 1. januar 2021 er kun vinduer med energimærke A tilladt. Der er stor forskel på vinduer med energimærke A. Se derfor også på Uwog Eref. Du kan se værdierne i de 2 første kolonner på "positivlisten", som du kan finde her:

Hvad betyder Uw og Eref?

  • UwLav Uw-værdi betyder, at vinduet slipper meget lidt varme ud om vinteren. Jo lavere værdi - jo bedre.
  • ErefPositiv Eref betyder at vinduet i løbet af vinterhalvåret vinder mere varme fra solen, end det slipper ud. Det gælder dog kun, hvis vinduet sidder et sted, hvor det får sollys.

Hvad skal du vælge?

  • Hvis vinduet vender mod nord, eller er i skygge i vinterhalvåretPrioriter en lavest mulig Uw-værdi.
  • Hvis vinduet vender mod øst, syd eller vest og er i direkte sol i vinterhalvåretVælg den højest mulige Eref - så får du mest mulig gratis solvarme, især forår og efterår. I et velisoleret hus kan det være nødvendigt med solafskærmning for at undgå, at der bliver for varmt på solrige dage.

Se, hvordan og hvor meget du kan spare i energiløsningen:

Udskift dit vindue

Siden er opdateret 04.03.2020 Kommentér denne side Til top