Udskift dit vindue

Udskift dit vindue

Udskift dit vindue

Vælg et nyt vindue, som sparer mest mulig energi, og som passer til husets arkitektur. Ellers kan du gå glip af en varmebesparelse og forringe husets værdi.

Vinduer uden sprosser

Når du skifter vinduer i et opvarmet rum skal de nye vinduer have energimærke A eller B. Vinduer uden energimærke er tilladt, hvis det dokumenteres, at de har samme egenskaber.

Fra 1. januar 2021 er kun vinduer svarende til energimærke A tilladt. Der er stor forskel på vinduer med energimærke A. Se derfor også på Uog Eref. Du kan se værdierne i de 2 første kolonner på "positivlisten".

Bemærk, at vinduer på energivinduer.dk IKKE nødvendigvis er godkendte ift. tilskud via Bygningspuljen. 

Hvad betyder Uw og Eref?

  • UwLav Uw-værdi betyder, at vinduet slipper meget lidt varme ud om vinteren. Jo lavere værdi - jo bedre.
  • ErefPositiv Eref betyder at vinduet i løbet af vinterhalvåret vinder mere varme fra solen, end det slipper ud. Eref kaldes også 'energibalancen' og gælder for et referencevindue i en bestemt størrelse. Hvis du vil kende energibalancen for den størrelse vindue, du har brug for, kan du få tilbud fra forskellige leverandører. I tilbud er energibalancen for hver type vindue angivet med symbolet Ew.

Hvad skal du vælge?

  • Hvis vinduet vender mod nord, eller er i skygge i vinterhalvåretPrioriter lavest mulig Uw-værdi.
  • Hvis vinduet vender mod øst, syd eller vest og er i direkte sol i vinterhalvåretVælg højest mulig Eref - så får du mest mulig gratis solvarme, især forår og efterår. I et velisoleret hus kan det være nødvendigt med solafskærmning for at undgå, at der bliver for varmt på solrige dage.

Se, hvordan og hvor meget du kan spare i energiløsningen:

Sprosse- og dannebrogsvinduer

Ægte sprosser

Et nyt vindue med ægte sprosser, ruder isat med kit og forsatsrammer eller koblede rammer er det tætteste, du kan komme, på originale vinduer. Den energimæssigt bedste løsning er 2-lags energiruder i de inderste rammer. Hvis de åbner indad og sidder adskilt fra selve vinduet, sparer de mest energi. Og de giver bedre værn mod støj end alle andre vinduestyper.

Sprosser monteret på ruden

Hvis det ikke er vigtigt, at bevare vinduets originale udseende, kan du vælge et nyt vindue med 2-lags eller 3-lags energiruder. Her er der kun én rude pr. ramme og derfor ikke traditionelle sprosser, der bærer og opdeler ruden i mindre stykker. Men ud- og indvendigt og eventuelt mellem glaslagene er der fastgjort materiale, som ligner sprosser.

Den type vinduer sparer ikke nødvendigvis mere energi end vinduer med ægte sprosser og den bedste type forsatsramme, men der er andre fordele:

  • De er typisk billigere
  • Der er mindre glasareal at pudse
  • De fås i PVC eller med yderside af aluminium, som kræver mindre vedligehold end træ

Ønsker du, at et nyt vindue skal ligne det originale bedst muligt, selvom det ikke har ruder isat med kit og traditionelle sprosser, kan du søge efter fabrikater, hvor:

  • karm, rammer og sprosser er lige så slanke som i det originale vindue
  • rammens udvendige profil nær ruden ligner den skrå fas med kit ved en traditionel rude
  • den indvendige profilering svarer til den originale - som regel er det dog ikke muligt med denne type vinduer

Spørg hos kommunen om der er særlige krav til dit nye vindue, f.eks. i lokalplan eller på grund af fredning.

Se, hvordan og hvor meget du kan spare i energiløsningen:

Udskift dit vindue

Siden er opdateret 10.05.2021 Kommentér denne side Til top