Udskift dit vindue

Udskift dit vindue

Udskift dit vindue

Vælg et nyt vindue, som sparer mest mulig energi, og som passer til husets arkitektur. Ellers kan du gå glip af en varmebesparelse og forringe husets værdi.

Sprosse- og dannebrogsvinduer

Ægte sprosser

Et nyt vindue med ægte sprosser, kittede ruder og forsatsrammer eller koblede rammer er det tætteste, du kan komme, på originale vinduer. Den energimæssigt bedste løsning er 2-lags energiruder i den inderste ramme. Hvis de åbner indad og sidder adskilt fra selve vinduet giver det normalt en større energibesparelse og bedre værn mod støj end alle andre vinduestyper.

Snydesprosser

Hvis det ikke er vigtigt, at det nye vindue er som det originale, kan du vælge et vindue med 2-lags eller 3-lags energiruder, hvor der er limet ”snydesprosser” på, både ud- og indvendigt og mellem glaslagene. Det sparer ikke så meget energi som de bedste forsatsrammer, men til gengæld er der mindre glasareal at pudse, og det er som regel også billigere i indkøb.

Vinduerne kan ofte fås med yderside i aluminium eller PVC, som kræver mindre vedligehold end et vindue af træ.

Ønsker du, at det nye vindue skal ligne det originale mest muligt, så er det vigtigt, at:

  • karm, rammer og sprosser er lige så slanke som i det originale vindue
  • rammens udvendige profil nær ruden ligner den skrå kant ved en traditionel rude isat med kit.

Når du skifter til et nyt vindue med 2-lags eller 3-lags energirude kan du som regel ikke få en indvendig profilering af karm og ramme som svarer til den originale.

Spørg hos kommunen om der er særlige krav til dit nye vindue, f.eks. i lokalplan eller på grund af fredning.

Se, hvordan og hvor meget du kan spare i energiløsningen:

Termovinduer

Når du skifter vinduer i et opvarmet rum skal de nye vinduer have energimærke A eller B. Fra 2020 er kun vinduer med energimærke A tilladt. Der er stor forskel på vinduer med energimærke A. Se derfor også på Uwog Eref. Du kan se værdierne i de 2 første kolonner på "positivlisten".

Hvad betyder Uw og Eref?

  • UwEn lav Uw-værdi betyder, at vinduet slipper meget lidt varme ud om vinteren. Jo lavere værdi - jo bedre.
  • ErefEn positiv Eref betyder at vinduet i løbet af vinterhalvåret vinduer mere varme fra solen, end det slipper ud. Det gælder dog kun, hvis vinduet sidder et sted, hvor det får sollys.

Hvad skal du vælge?

  • Hvis vinduet vender mod nord, eller er i skygge i vinterhalvåretPrioriter en lavest mulig Uw-værdi.
  • Hvis vinduet vender mod øst, syd eller vest og er i direkte sol i vinterhalvåretVælg den højest mulige Eref - så får du mest mulig gratis solvarme, især forår og efterår. I et velisoleret hus kan det være nødvendigt med solafskærmning for at undgå, at der bliver for varmt på solrige dage.

Se, hvordan og hvor meget du kan spare i energiløsningen:

Udskift dit vindue

Siden er opdateret 04.10.2019 Kommentér denne side Til top