Smart appliances

Smart appliances

Smart appliances

Smart appliances slukker automatisk, f.eks. når elnettet er overbelastet. I disse år er flere smart appliances på vej ind på det danske marked.

Hvad er smart appliances?

Smart appliances er normale apparater, der adskiller sig ved, at de kan forbindes til netværk, så de f.eks. slukker automatisk i perioder med stor belastning af elnettet.

Smart appliances er på vej ind på det danske marked og åbner for en mere intelligent styring af apparaterne.

Da smart appliances skal være forbundet i netværk, kan de nemt have et højt standbyforbrug (netværksstandby).

Smart-tv

Flere og flere tv bliver smarte. Et smart-tv giver nye muligheder i forhold til et almindeligt tv. Du kan f.eks. installere apps, hente indhold fra din tablet eller smartphone, gå på internettet og streame film. Du kan også styre tv’et via en app på din smartphone i stedet for et bruge fjernbetjeningen.

Pas på netværksstandby

Når smart-tv’et ikke er tændt, kan det have et større energiforbrug end et almindeligt nyere tv, hvis det er i en tilstand, hvor det kan aktiveres via et netværk. Det kaldes netværksstandby.

Hvor et almindeligt nyt tv højst må bruge 0,5 watt i standby, må et smart-tv bruge op til 6 watt i netværksstandby. Forbruget til netværksstandby indgår ikke i det årlige energiforbrug, der står på energimærkningen, men kan nemt løbe op i 40 kWh pr. år eller 120 kr./år. Hvis flere netværksporte er aktive, kan forbruget være endnu større.

Hvis smart-tv’et har funktioner som router, netværksswitch eller trådløs basisstation, kan forbruget i netværksstandby være endnu højere – op til 12 watt. Det højere forbrug er tilladt, fordi tv med disse funktioner skal kunne reagere umiddelbart på et signal fra netværket.

Spørg efter forbruget, når du køber

Spørg forhandleren om smart-tv’ets elforbrug i netværksstandby, og om tv’et har energistyring, der sørger for at skifte fra netværksstandby til almindeligt standby med lavt forbrug. 

Smart appliances

Siden er opdateret 16.03.2022 Kommentér denne side Til top