Gode råd til brug

Gode råd til brug

Gode råd til brug

Du kan spare energi ved at bruge dine hvidevarer rigtigt. Med den nuværende elpris på 5,5 kr./kWh sparer f.eks. 1.200 kr. på 10 år ved at holde 5 °C i køleskabet frem for 2 °C.
 • Hold 5 °C i køleskabet og -18 °C i fryseren Den anbefalede temperatur i køleskabet er 5 °C og i fryseren -18 °C. Hvis du hæver temperaturen, forkorter du holdbarheden af dine madvarer. Hvis du sænker den, bruger du unødigt meget strøm.

  For hver grad, du sænker temperaturen i fryseren under -18 °C, stiger elforbruget med ca. 2-3 %. For hver grad, temperaturen er under 5 °C i køleskabet, stiger elforbruget med ca. 5 %.

 • Placer køligt Du kan spare ca. 10 % af elforbruget, hvis du stiller fryseren i et rum, hvor der er 16 °C frem for et rum med 20 °C. Det kan f.eks. være en kølig kælder. Vær opmærksom på, at ikke alle køleskabe og frysere fungerer under 18 °C – spørg forhandleren, inden du køber.
 • Giv plads til ventilationKøleskab og fryser skal kunne afgive varme fra kondensatoren – nogle fra siderne, andre fra bagsiden. Det gælder også indbyggede køleskabe. Undersøg derfor, hvad producenten anbefaler, inden du køber.
 • Hold døren lukketHold køleskab og fryser åbne i kortest mulig tid.
 • Optø i køleskabetOptø mad fra fryseren i køleskabet. Så sparer køleskabet strøm.
 • Støv afSørg så vidt muligt for, at der ikke er for meget støv på kondensatoren på bagsiden af køleskab og fryser. Hvis der er det, kan kondensatoren ikke komme af med varmen. Så stiger kondensatorens temperatur, og det gør køleskabet/fryseren mindre effektivt. Kummefrysere skal kunne afgive varme hele vejen rundt og bør derfor ikke indbygges.
 • Tjek tætningslistenSkift tætningslisten, når den bliver slidt. Hvis den ikke slutter tæt, stiger elforbruget. Nogle tætningslister kan ikke skiftes, da de er limet eller klemt fast.
 • Køl varme madvarer afLad madvarer køle lidt af, inden du sætter dem i køleskabet eller fryseren.
     
 

Særligt for køleskabe

   
    Køleskab

  Tjek temperaturen med vand

  Du kan måle temperaturen ved at stille et glas vand med et termometer midt i køleskabet. Kommer temperaturen under 0 °C, kan nogle varer tage skade, og så er køleskabet for koldt.

  Udnyt forskelle i temperatur

  Udnyt den naturlige temperaturforskel i køleskabet. Der er typisk koldest nederst og bagest og varmest øverst ud mod døren.

   
       
   

  Særligt for frysere

    
     Fryser

   Afrim jævnligt

   Afrim fryseren, hvis der er mere end 5 mm rim, da rimen får elforbruget til at stige. No-frost-frysere afrimer sig selv med jævne mellemrum, men det koster ekstra energi.

   Husk at slukke for indfrysning

   Hvis du bruger indfrysningsknappen, så husk at stille tilbage til normaldrift efter 1 døgn, medmindre funktionen automatisk slår fra efter indfrysningen.

   Pas på kulden

   Hvis fryseren står et koldt sted – f.eks. i et udhus i kolde perioder – kan olien i fryserens kompressor blive så stiv, at kompressoren ikke kan starte.

    

    

   Gode råd til brug

   Siden er opdateret 07.09.2022 Kommentér denne side Til top