Gode råd til brug
Gode råd til brug
-
Hold 5 °C i køleskabet og -18 °C i fryseren Den anbefalede temperatur i køleskabet er 5 °C og i fryseren -18 °C. Hvis du hæver temperaturen, forkorter du holdbarheden af dine madvarer. Hvis du sænker den, bruger du unødigt meget strøm.
For hver grad, du sænker temperaturen i fryseren under -18 °C, stiger elforbruget med ca. 2-3 %. For hver grad, temperaturen er under 5 °C i køleskabet, stiger elforbruget med ca. 5 %.
- Placer køligt Du kan spare ca. 10 % af elforbruget, hvis du stiller fryseren i et rum, hvor der er 16 °C frem for et rum med 20 °C. Det kan f.eks. være en kølig kælder. Vær opmærksom på, at ikke alle køleskabe og frysere fungerer under 18 °C – spørg forhandleren, inden du køber.
- Giv plads til ventilationKøleskab og fryser skal kunne afgive varme fra kondensatoren – nogle fra siderne, andre fra bagsiden. Det gælder også indbyggede køleskabe. Undersøg derfor, hvad producenten anbefaler, inden du køber.
- Hold døren lukketHold køleskab og fryser åbne i kortest mulig tid.
- Optø i køleskabetOptø mad fra fryseren i køleskabet. Så sparer køleskabet strøm.
- Støv afSørg så vidt muligt for, at der ikke er for meget støv på kondensatoren på bagsiden af køleskab og fryser. Hvis der er det, kan kondensatoren ikke komme af med varmen. Så stiger kondensatorens temperatur, og det gør køleskabet/fryseren mindre effektivt. Kummefrysere skal kunne afgive varme hele vejen rundt og bør derfor ikke indbygges.
- Tjek tætningslistenSkift tætningslisten, når den bliver slidt. Hvis den ikke slutter tæt, stiger elforbruget. Nogle tætningslister kan ikke skiftes, da de er limet eller klemt fast.
- Køl varme madvarer afLad madvarer køle lidt af, inden du sætter dem i køleskabet eller fryseren.
- Behold produktet i 20 årDet er som regel bedst for både klimaet og din økonomi at beholde køleskab/fryser i op mod 20 år, hvis det ellers fungerer.
Særligt for køleskabe |
|||
![]() |
Tjek temperaturen med vandDu kan måle temperaturen ved at stille et glas vand med et termometer midt i køleskabet. Kommer temperaturen under 0 °C, kan nogle varer tage skade, og så er køleskabet for koldt. Udnyt forskelle i temperaturUdnyt den naturlige temperaturforskel i køleskabet. Der er typisk koldest nederst og bagest og varmest øverst ud mod døren. |
Særligt for frysere |
|||
![]() |
Afrim jævnligtAfrim fryseren, hvis der er mere end 5 mm rim, da rimen får elforbruget til at stige. No-frost-frysere afrimer sig selv med jævne mellemrum, men det koster ekstra energi. Husk at slukke for indfrysningHvis du bruger indfrysningsknappen, så husk at stille tilbage til normaldrift efter 1 døgn, medmindre funktionen automatisk slår fra efter indfrysningen. Pas på kuldenHvis fryseren står et koldt sted – f.eks. i et udhus i kolde perioder – kan olien i fryserens kompressor blive så stiv, at kompressoren ikke kan starte. |
Myter: Det skal du IKKE gøre
Vi har hørt et par tvivlsomme sparetips om frysere - de gælder også for køleskabe:
Myte 1: Du kan spare energi ved at fylde fryseren
Det passer IKKE – så ingen grund til at lave saftevandsis til næste sommer allerede nu.
Elforbruget til fryseren afhænger alene af temperaturforskellen inde i fryseren og udenfor – og er uafhængigt af, om fryseren er fuld eller ej.
I praksis vil fryseren dog bruge mest strøm, når den er fuld. Din fryser bruger nemlig mere strøm, når dine varer skal fryses ned, når varer er i kontakt med fryserens sider, og når du åbner og lukker fryseren oftere for at tage ting ind og ud.
Myte 2: Du kan spare ved at slukke fryseren fra kl. 19-21
Det bør du IKKE – selvom du muligvis i nogle tilfælde kan spare et par kroner på elregningen.
At slukke fryseren er en dårlig ide af 2 grunde:
- Det går ud over holdbarheden på dine madvarer.
- Du bruger mere strøm, fordi fryseren skal arbejde hårdere for at komme ned til -18 °C igen, efter den har været slukket.
Vil du gerne bruge strømmen, når den er billigst, så se vores gode råd til det: