Madlavning

Madlavning

Madlavning

Gå efter det bedste energimærke, når du køber nyt, og brug de gode råd om adfærd til at få en lavere energiregning.

Gode råd om køb

Det er ikke alle apparater, der er energimærkede. Men hvis de er, er de oplagte at kigge efter.

Opvaskemaskine - Vælg energimærke A+++

Opvaskemaskiner med A+++ er som regel til 13 kuverter eller større. Kig også efter energiforbrug, vandforbrug og støjniveau. Vandudgiften til opvask er typisk omkring 180 kr. om året. De bedste opvaskemaskiner til 13 kuverter bruger omkring 9 liter vand pr. opvask. De mest stille maskiner på markedet har et støjniveau under 40 dB, mens de mest larmende kommer op over 50 dB.

Komfur og ovn - Vælg energimærke A eller A+

Gå efter et komfur, hvor ovnen har energimærke A. Ovne alene kan have energimærke A+. Gas og induktion er det mest energieffektive. Gasblus giver et lavere CO2-udslip end elkogeplader.

Emhætte - Vælg energimærke A eller bedre

Gå efter energimærke A eller bedre. Støjniveauet (dB) fortæller dig, hvor meget emhætten larmer, når den er tændt på det højeste trin. Emhætters støjniveau ligger typisk på 50-70 dB. For hver 10 dB lydniveauet stiger, oplever øret det som en fordobling.

  • Aftræksemhætten suger luften gennem et fedtfilter og leder den ud i det fri via en udsugningskanal.
  • Recirkulationsemhætten har ikke aftræk til det fri. Emhætten suger luften gennem et fedtfilter og leder den tilbage i køkkenet. Undervejs fjerner den fedtpartikler og madlugt, men ikke fugtigheden, da den ikke fornyr luften. Derfor er det vigtigt, at du lufter ud samtidig.

Smart appliances

Smarte apparater (smart appliances) er på vej ind på det danske marked. Det er apparater, som forbindes til netværk, så de f.eks. kan startes med en app og kan slukke automatisk i perioder med stor belastning af elnettet. 

Bemærk, at smarte apparater har et højere standbyforbrug end almindelige apparater, fordi de er forbundet i netværk. For smarte apparater, der er markedsført efter den 1. januar 2017, må standbyforbruget i netværkstilstand dog højst være 3 watt pga. EU-krav. 

Nye hvidevarer - hvad skal jeg vide, før jeg køber?Nye hvidevarer - hvad skal jeg vide, før jeg køber?

Billede nye-hvidevarer17.png

Nye hvidevarer - hvad skal jeg vide, før jeg køber?

17.12.2019
4.43 MB
9 SIDER
Der er penge at spare på energiforbruget, hvis du holder øje med 2 ting på dine hvidevarer: Energimærkningen og størrelsen.
Læs pjecen, og lær mere om energimærkning af hvidevarer.


Ny emhætte - hvad skal jeg vide, før jeg køber?Ny emhætte - hvad skal jeg vide, før jeg køber?

Billede ny-emhaette2017.png

Ny emhætte - hvad skal jeg vide, før jeg køber?

17.12.2019
2.61 MB
5 SIDER
Emhætter skal nu have EU’s energimærke. Energimærket kan hjælpe dig med at vælge den rigtige emhætte til netop dit behov.


Madlavning

Siden er opdateret 03.01.2020 Kommentér denne side Til top