Støvsugere

Støvsugere

Støvsugere

Køb af støvsuger

Køb af støvsuger

Der er et energimærke på vej for støvsugere, men indtil videre skal du se på støvsugerens energiforbrug, når du skal købe ny. Pas på robotstøvsugerens standbyforbrug.

Når du køber ny støvsuger

Levetiden for en støvsuger er lang, og det er derfor vigtigt at gå efter et lavt energiforbrug.

Indtil der kommer energimærke for støvsugere, er du nødt til at sammenligne støvsugernes data manuelt. Du kan gå efter:

  • Watt-tal på 750 eller derunderWatt-tallet (W) viser støvsugerens energiforbrug. Det har også betydning for sugeevnen, men en støvsuger med mange watt er ikke nødvendigvis bedre. Sugeevnen afhænger også af andre faktorer som f.eks. mundstykkets udformning. En ny støvsuger må højst være 900 watt ifølge EU’s ecodesignkrav. Gå efter en støvsuger på 750 watt eller derunder for at få en energieffektiv støvsuger.
  • Støjniveau under 75 dBFra 75 dB og op kan du ikke føre en normal samtale. De mest stille støvsugere har et lydniveau på under 60 dB. For hver 10 dB lydniveauet stiger, oplever øret det som en fordobling.

Bed din forhandler om data på de støvsugere, du vil sammenligne.

Vil du købe robotstøvsuger?

Så vær OBS på standbyforbrug, når robotstøvsugeren står i sin dock og er færdig med at oplade. Det kan nemlig svinge fra ca. 1-5 W afhængigt af modellen. Det svarer til, at du sparer omkring 170 kr. om året (31 kWh) ved at vælge en robotstøvsuger med lavt standbyforbrug.

Du kan ikke nødvendigvis se standbyforbruget på støvsugeren, så pt. er det bedste råd at spørge forhandleren eller søge info på nettet.

Nyt mærke på vej

Et energimærke for støvsugere er på vej i EU, men det forventes tidligst at være på støvsugere i butikkerne i 2024. Det nye mærke vil gå fra A til G. 

Ecodesign-krav

Støvsugere er stadig omfattet af ecodesignkrav:

  • Årligt energiforbrug skal være mindre end 43 kWh/år
  • Det nominelle effektoptag skal være mindre end 900 W
  • Lydeffektniveauet (støjniveauet) skal være mindre eller lig med 80 dB
  • Støvsugeren må højst udlede 1 % af det støv, den suger op
  • Krav til, hvor meget støv der minimum suges op

Køb af støvsuger

Støvsugere