Støvsugere

Støvsugere

Støvsugere

Gode råd om støvsugere

Gode råd om støvsugere

Støvsugere er energimærket, ligesom du kender det fra f.eks. køleskabe. Få gode råd om støvsugere her.

Et valg for de næste mange år

En støvsuger bliver ikke særlig slidt og holder i mange år. Vælg derfor en støvsuger med energimærke A i både energiklasse, rengøringsevne og støvemission. På energimærket kan du ud over rengøringsevnen og støvemissionen også se dens evne til at rengøre tæpper og hårde gulve.

Mange watt er ikke lig med en god støvsuger

En støvsuger med mange watt er ikke nødvendigvis god til at gøre rent. Et godt sug afhænger nemlig mindst lige så meget af teknik – f.eks. mundstykkets udformning – som af motorens størrelse. Hvis du kigger efter rengøringsevnen på energimærket, kan du se, hvor god støvsugeren er til at gøre rent. 

Det skal du kigge efter, når du køber støvsuger

  • Energiklasse og rengøringsevneGå efter den bedst mulige energiklasse og rengøringsevne i stedet for en støvsuger med mange watt. Læs mere om energimærkning af støvsugere længere nede på siden.
  • Støvemission, hvis du har allergiGå efter en støvsuger i støvemissionsklasse A, hvis nogen i husstanden er særligt overfølsomme over for støv. Ellers er B nok.
  • StøjniveauPå energimærket kan du se, hvor meget støvsugeren larmer – vist i dB. Det normale lydniveau for en støvsuger er 65-85 dB, og fra 75 dB og op kan du ikke føre en normal samtale. For hver 10 dB lydniveauet stiger, oplever øret det som en fordobling. De mest stille støvsugere har et lydniveau på 60 dB.
  • Rengøringsevne for tæpper og gulvePå energimærket kan du se, hvor effektiv støvsugeren er på både tæpper og hårde gulve. Hvis du har flest tæpper, bør du vælge en støvsuger med en god rengøringsevne for tæpper.

Ny støvsuger - hvad skal jeg vide, før jeg køber?Ny støvsuger - hvad skal jeg vide, før jeg køber?

Billede stoevsuger-folder.png

Ny støvsuger - hvad skal jeg vide, før jeg køber?

05.08.2016
2.93 MB
5 SIDER
Fra den 1. september 2014 skal alle nye støvsugere på markedet have EU's energimærke. Det er en fordel for dig, når du skal vælge støvsugere. Energimærket kan nemlig hjælpe dig med at vælge den rigtige støvsuger til netop dit behov.


Gode råd om støvsugere

Energimærkning af støvsugere

Energimærkning af støvsugere

Energimærkerne hjælper dig med at vælge en støvsuger med lavt energiforbrug og en god rengøringsevne.

Energimærket viser dig, hvor meget strøm en støvsuger bruger om året.

Gå efter: A

Eksempel: En støvsuger med energimærke F koster 120 kr. om året i strøm, mens en med A koster 60 kr.*

*Ved standardbetingelser på bl.a. 50 årlige støvsugninger og et boligareal på 87 m2.

Energimærkning

Se flere eksempler i skemaet længere nede på siden. Vi regner med en elpris på 2 kr./kWh

Om mærket

Sådan ser mærket ud

Sådan ser energimærkningen ud for støvsugere

Energimærket viser dig støvsugerens energieffektivitet, rengøringsevne på tæpper og hårde gulve og støvemission på en skala fra A til G, hvor A er bedst. Desuden kan du se støvsugerens årlige energiforbrug i kWh/år, og hvor meget støvsugeren støjer – målt i dB. Det normale lydniveau for en støvsuger er 65-85 dB. Fra 75 dB og op kan man ikke føre en normal samtale, og man kan ikke høre telefonen ringe. De mest stille støvsugere har et lydniveau på 62 dB.

Energimærkningsordningen er obligatorisk og gælder for hårde hvidevarer, elpærer, klimaanlæg, lamper, tv, støvsugere og varmeanlæg.

Værd at vide om

  • RengøringsevneSe efter støvsugerens rengøringsevne i stedet for antal watt, hvis du vil vide, hvor meget sug der er i den. Et godt sug afhænger nemlig mindst lige så meget af teknik – f.eks. mundstykkets udformning – som af motorens størrelse.
  • Modeller til tæpper og gulveDer findes nogle ganske få støvsugermodeller, som kun egner sig til hhv. tæpper eller hårde gulve. Disse typer er primært til professionel brug og egner sig sjældent til almindelige forbrugere.
  • StøvemissionGå efter støvsugere i støvemissionsklasse A, hvis nogen i husstanden er særligt overfølsomme over for støv. Ellers er B tilstrækkeligt.

Så meget strøm bruger støvsugere

Alle forbrug i skemaet er kWh/år. Hvis du vil regne årligt elforbrug ud i kr., skal du gange forbruget med din elpris.

Maks. årligt energiforbrug, kWh/år  
Energiklasse A 28 kWh/år
Energiklasse B 34 kWh/år
Energiklasse C 40 kWh/år
Energiklasse D 46 kWh/år
Energiklasse E 52 kWh/år
Energiklasse F 58 kWh/år

Maks. årligt energiforbrug gælder for alle støvsugere uanset effekt, rengøringsevne og støvemission. 

Sådan kontrolleres energimærket

Sikkerhedsstyrelsen fører kontrol med energimærkningen. De kontrollerer f.eks., om oplysning af produktets energiklasse på energimærket er korrekt og af, om A++-mærkede apparater overholder kravene for at opnå energiklasse A++.

Energimærkning af støvsugere

Støvsugere