Vaskemaskiner

Vaskemaskiner

Vaskemaskiner

Vaskemaskiner

Vaskemaskiner

Se efter energimærke, årligt vandforbrug og elforbrug, når du køber ny vaskemaskine - og køb ikke en større maskine, end at du kan fylde den op hver gang.

Vaskemaskiner

Vaskemaskiner

Vaskemaskiner

Gode råd til køb af vaskemaskine

 • Se på energimærket: Vælg A+++Se også efter:
  • Vandforbrug
   Vandforbruget afhænger af maskinens kapacitet: 3-5 kg tøj: 39 liter pr. vask, 6-7 kg tøj: 44 liter pr. vask, 8 kg tøj: 56 liter pr. vask. Vandudgiften til vask er typisk 600–700 kr. om året.
  • Elforbruget
   Se også på det årlige elforbrug, så kan du sammenligne de vaskemaskiner du har kig på.
 • Køb efter behovOvervej, hvor stor en vaskemaskine du har behov for. Det er nemmere for store maskiner at blive A++ eller A+++ -mærkede. Men hvis du køber en større maskine, end du har behov for, vil du have en tendens til ikke at fylde den op, når du vasker. Det giver et større el- og vandforbrug pr. kg tøj du vasker.

  Gå efter en maskine med mulighed for tilvalg af ekstra skyl, hvis der er nogen i husstanden med allergi, eksem eller særlig følsom hud.

 • Brug evt. varmt vand Hvis du har miljøvenlig opvarmning – dvs. solvarme, jordvarme eller fjernvarme – kan det være en idé at købe en maskine, der kan bruge varmt vand fra opvarmningssystemet. Maskinen skal kunne tilsluttes både koldt og varmt vand, og den skal placeres i nærheden af varmtvandsbeholderen.
 • Vælg en maskine til koldvaskKoldvaskKoldvask er tøjvask ved 10-20 °C. Du kan spare meget energi ved at vaske koldvask i stedet for 30 eller 40 °C, og tøjet bliver lige så rent, hvis du bruger koldtvandsvaskepulver. og med øko-programDu kan spare strøm ved at vælge en maskine med øko-program eller spareprogram (typisk angivet ’eco’). Her vasker maskinen typisk ved en lavere temperatur. Til gengæld kører programmet i længere tid, så tøjet bliver lige så rent som ved et almindeligt program.

  Du kan spare endnu mere energi ved at vaske koldvask – dvs. ned til 20 °C. Tøjet bliver lige så rent, hvis du blot bruger koldtvandsvaskepulver.

Kombi-maskiner

Maskiner, der både kan vaske og tørre, bruger lidt mere energi end separate maskiner. Kombi-maskiner bruger også vand til tørreprogrammet. Tørredelen i kombi-maskinen er ofte mindre end i en separat tørretumbler, og derfor kan du være nødt til at tumble tøjet 2 gange og dermed bruge en del mere energi.

Det bedste energimærke for kombinerede vaske/tørremaskiner er A.

Vaskemaskiner til koldvask

Du kan spare energi ved at vaske koldere, dvs. helt ned til 20°C. Tøjet bliver lige så rent, du skal bare sikre dig at vaskepulveret er effektivt ved den valgte temperatur.

Ikke alle ældre vaskemaskiner kan vaske ved 20 °C, men siden 2013 har alle nye vaskemaskiner skullet have et program til 20 °C.

Kig i manualen for at se energiforbruget for din maskine ved hhv. koldvask og korte programmer.

Hvis du 1 gang om måneden vasker ved 60 °C og husker at lade lågen til vaskemaskinen stå åben efter vask, så undgår du dårlig lugt.

Smart appliances

Smarte apparater (smart appliances) er på vej ind på det danske marked. Det er apparater, som forbindes til netværk, så de f.eks. kan startes med en app og kan slukke automatisk i perioder med stor belastning af elnettet. 

F.eks. kan du nu få vaskemaskiner, som kan fjernstyres via en app, så du bl.a. kan pause vaskeprogrammet eller få at vide, når programmet er færdigt. 

Bemærk, at smarte apparater har et højere standbyforbrug, end almindelige apparater, fordi de er forbundet i netværk. For smarte apparater, der er markedsført efter den 1. januar 2019, må standbyforbruget i netværkstilstand dog højst være 2 watt som følge af EU-krav. For apparater markedsført fra 2015-2019 var kravet 6 watt.

Vaskemaskiner

Læs mere

Vaskeråd, der sparer energi

Vaskeråd, der sparer energi

Hvis du halverer temperaturen, når du vasker tøj, kan du spare ca. 55 % af strømmen til vaskemaskinen. Det meste tøj kan sagtens blive rent ved 20 °C.

Vaskeråd, der sparer energi

Vaskeråd, der sparer energi

Vaskeråd, der sparer energi

Gode råd til vask

 • Skru ned for temperaturen og brug det rigtige vaskepulverDet meste tøj kan blive rent ved 20 °C. Når du vasker ved lave temperaturer, skal du bare bruge et vaskepulver, der er beregnet til det. Så forringes vaskekvaliteten ikke. Se på pakken, hvilke temperaturer dit vaskepulver er effektivt ved.
 • Brug bomuldsprogrammer til bomuldNår du vasker bomuld, så vælg maskinens programmer ”bomuld 60 °C” eller ”bomuld 40 °C”. De er mest energieffektive og sikrer samtidig, at krav til vaskekvalitet opfyldes.
 • Brug korte programmer til små mængderBrug en af maskinens korte programmer og en lavere vasketemperatur til mindre mængder tøj, eller hvis tøjet kun er lidt snavset. Se energiforbruget for forskellige programmer i brugsvejledningen.

Spar 55 % af elforbruget

Gå fra f.eks. 60 til 30 °C og halver elforbruget til en vask. Det koster ca. 2 kr. i el, hver gang du vasker dit tøj på 60 °C. Ved 30 °C er det kun 1 kr. Den samlede pris for el og vand til en vask falder dermed fra 5 til 4 kr. Vi har regnet ud fra en A++-mærket vaskemaskine til 7 kg tøj.

Halver temperaturen

Fyld maskinen helt op

Fyld maskinen helt op, så bruger du mindst muligt energi pr. kg tøj. Tjek, hvor mange kg. tøj de forskellige programmer er beregnet til i brugsvejledningen. Prøv at veje tøjet.

Mange nye vaskemaskiner har elektronisk mængdekontrol, hvor maskinen tilpasser mængden af vand til mængden af vasketøj, men en fyldt maskine er stadig det mest energibesparende.

Danskerne vasker halve maskiner

I gennemsnit vasker vi danskere kun 3,2 kg tøj ad gangen, selvom vores vaskemaskiner er beregnet til 5-6 kg eller 7-8 kg.

Fyld vaskemaskinen op

Drop forvasken

Vælg et program uden forvask, hvis tøjet ikke er meget snavset.

Hvad koster det at vaske?

Prisen for en vask afhænger af energimærket. Prøv vores beregner for at regne prisen for vask ud hos dig.

Hvis din elpris varierer over døgnet

Hvis du har timeaflæst elmåler og betaler mindre for strømmen om natten, kan du overveje at vaske her. Undersøg, om din maskine kan indstilles til at vaske på et bestemt tidspunkt.

Vaskeråd, der sparer energi

Læs mere
Sundhed og miljø

Vask med tanke på sundhed og miljø

Vask med tanke på sundhed og miljø

Med enkelte forholdsregler kan du skåne miljøet, passe på sundheden og samtidig få tøjet helt rent, når du vasker.

Vask med tanke på sundhed og miljø

Vask med tanke på sundhed og miljø

Vask med tanke på sundhed og miljø

Tøjvask og hygiejne

Det tøj, du normalt vasker ved 30 og 40° C, kan du godt vaske med koldvandsvaskemiddel ved 15, 20 eller 30° C. Men hvis der er smitsom sygdom i familien, bør du hæve temperaturen. 

Hvis 1 eller flere personer i familien er ramt af lus, fnat, smitsom sygdom med bakterier, virus eller svampe, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at tøjet vaskes ved 60 °C for at undgå, at smitten breder sig til de andre i husholdningen. Du bør også vaske undertøj, linned, håndklæder, viskestykker og karklude ved 60 °C.

Er der blod, afføring, diarré, opkast eller urin på vasketøjet, bør du vaske på mindst 80 °C.

Doser sæben præcist

Tøjet bliver ikke mere rent af, at du hælder for meget vaskepulver i maskinen. Vaskepulver er skadeligt for miljøet, og tøjet behøver kun nøjagtig den mængde vaskepulver, som står i brugsanvisningen.

Ofte skal du bruge mindre vaskemiddel pr. vask, end du tror. Læs anvisningen på pakken, sammenlign med anvisningerne for vaskemaskinen – og find så målebægeret frem. Behovet varierer bl.a. efter, hvor hårdt vand du har.

Tommelfingerreglen er, at du lige akkurat skal kunne se en smule skumbobler på glasset til vaskemaskinen. Det skal ikke være et skumbad.

Kompakt vaskemiddel

Vælg kompakte pulvervaskemidler, hvor doseringen er mindre, frem for traditionelle og flydende vaskemidler. Kompakte vaskemidler er typisk mærket 'Koncentreret'. De er mere miljøvenlige, fordi de indeholder færre miljøskadelige stoffer.

Drop skyllemiddel

Skyllemiddel skader miljøet, og det gælder også de miljømærkede varianter. Skyllemiddel er desuden unødvendigt, undtagen i visse tilfælde, hvor der er problemer med statisk elektricitet i syntetiske tekstiler. Det er nemlig det, skyllemiddel oprindelig er beregnet til.

Køb miljømærket

Køb vaskemidler mærket med det nordiske miljømærke Svanen – eller det europæiske miljømærke Blomsten.

Vask med tanke på sundhed og miljø

Læs mere
Folder

Nye hvidevarer - hvad skal jeg vide, før jeg køber?

Nye hvidevarer - hvad skal jeg vide, før jeg køber?

Billede nye-hvidevarer17.png
9 SIDER
Der er penge at spare på energiforbruget, hvis du holder øje med 2 ting på dine hvidevarer: Energimærkningen og størrelsen.
Læs pjecen, og lær mere om energimærkning af hvidevarer.

Vaskemaskiner