Vaskemaskiner

Vaskemaskiner

Vaskemaskiner

Vaskemaskiner

Vaskemaskiner

Se efter energimærke, vandforbrug og elforbrug, når du køber ny vaskemaskine - og køb ikke en større maskine, end at du kan fylde den op hver gang.

Vaskemaskiner

Vaskemaskiner

Vaskemaskiner

Gode råd til køb af vaskemaskine

 • Se på energimærket: Vælg A+++Se også efter:
  • Vandforbrug
   Vandforbruget afhænger af maskinens kapacitet: 3-5 kg tøj: 39 liter pr. vask, 6-7 kg tøj: 44 liter pr. vask, 8 kg tøj: 56 liter pr. vask. Vandudgiften til vask er typisk 600–700 kr. om året.
  • Elforbruget
   Se også på det årlige elforbrug, så kan du sammenligne de vaskemaskiner du har kig på.
 • Køb efter behovOvervej, hvor stor en vaskemaskine du har behov for. Det er nemmere for store maskiner at blive A++ eller A+++ -mærkede. Men hvis du køber en større maskine, end du har behov for, vil du have en tendens til ikke at fylde den op, når du vasker. Det giver et større forbrug, da maskinens effektivitet pr. kilo tøj kun gælder når den er fyldt op.

  Gå efter en maskine med mulighed for tilvalg af ekstra skyl, hvis der er nogen i husstanden med allergi, eksem eller særlig følsom hud.

 • Brug evt. varmt vand Hvis du har miljøvenlig opvarmning – dvs. solvarme, jordvarme eller fjernvarme – kan det være en idé at købe en maskine, der kan bruge varmt vand fra opvarmningssystemet. Maskinen skal kunne tilsluttes både koldt og varmt vand, og den skal placeres i nærheden af varmtvandsbeholderen.
 • Vælg en maskine til koldvaskKoldvaskKoldvask er tøjvask ved 10-20 °C. Du kan spare meget energi ved at vaske koldvask i stedet for 30 eller 40 °C, og tøjet bliver lige så rent, hvis du bruger koldtvandsvaskepulver. og med øko-programDu kan spare strøm ved at vælge en maskine med øko-program eller spareprogram (typisk angivet ’eco’). Her vasker maskinen typisk ved en lavere temperatur. Til gengæld kører programmet i længere tid, så tøjet bliver lige så rent som ved et almindeligt program.

  Du kan spare endnu mere energi ved at vaske koldvask – dvs. ned til 20 °C. Tøjet bliver lige så rent, hvis du blot bruger koldtvandsvaskepulver.

Kombi-maskiner

Maskiner, der både kan vaske og tørre, bruger lidt mere energi end separate maskiner. Tørredelen i kombi-maskinen er ofte mindre end i en separat tørretumbler, og derfor kan du være nødt til at tumble tøjet 2 gange og dermed bruge en del mere energi.

Vaskemaskiner til koldvask

Ikke alle ældre vaskemaskiner kan vaske ved 20 °C. Du skal bruge et normalt vaskeprogram og sænke temperaturen. Et uld- eller skåneprogram giver ikke samme vaskekvalitet som normalprogrammet for bomuld.

Siden 2013 har alle nye vaskemaskiner skullet have et program til 20 °C. Kig i manualen, eller kontakt producenten, hvis du er i tvivl om, hvordan din vaskemaskine fungerer.

Hvis du 1 gang om måneden vasker ved 60 °C og husker at lade lågen til vaskemaskinen stå åben efter vask, så undgår du dårlig lugt.

Smart appliances

Smarte apparater (smart appliances) er på vej ind på det danske marked. Det er apparater, som forbindes til netværk, så de f.eks. kan startes med en app og kan slukke automatisk i perioder med stor belastning af elnettet. 

F.eks. kan du nu få vaskemaskiner, som kan fjernstyres via en app, så du bl.a. kan pause vaskeprogrammet eller få at vide, når programmet er færdigt. 

Bemærk, at smarte apparater har et højere standbyforbrug, end almindelige apparater, fordi de er forbundet i netværk. For smarte apparater, der er markedsført efter den 1. januar 2015, må standbyforbruget i netværkstilstand dog højst være 6 watt som følge af EU-krav.  

Vaskemaskiner

Læs mere

Vaskeråd, der sparer energi

Vaskeråd, der sparer energi

Hvis du halverer temperaturen, når du vasker tøj, kan du spare 55 % af strømmen til vaskemaskinen. Det meste tøj kan sagtens blive rent ved 20 °C.

Vaskeråd, der sparer energi

Vaskeråd, der sparer energi

Vaskeråd, der sparer energi

Vask ved lavere temperatur

Det meste tøj kan sagtens blive rent ved 20 °C eller mindre. Når du vasker ved lave temperaturer, skal du bruge et vaskepulver, der er beregnet til det. Så forringes vaskekvaliteten ikke.

Spar 55 % af elforbruget

Gå fra f.eks. 60 til 30 °C og halver elforbruget til en vask. Det koster ca. 2 kr. i el, hver gang du vasker dit tøj på 60 °C. Ved at 30 °C er det kun 1 kr. Den samlede pris for el og vand til en vask falder dermed fra 5 til 4 kr. Vi har regnet ud fra en A++mærket vaskemaskine til 7 kg tøj.

Halver temperaturen

Fyld maskinen helt op

Maskinen er passende fyldt, når du uden at presse tøjet sammen kan have din knyttede næve i tomrummet over tøjet.

Køb vaskemaskine efter dit behov. Det er nemmere for store maskiner at blive A++ eller A+++ -mærkede. Men hvis du køber en større maskine, end du har behov for, vil du have en tendens til ikke at fylde den op, inden du vasker. På den måde får du et større forbrug, selvom maskinen er mere effektiv pr. kg tøj.

Mange nye vaskemaskiner har elektronisk mængdekontrol, hvor maskinen tilpasser mængden af vand til mængden af vasketøj, men en fyldt maskine er stadig det mest energibesparende.

Danskerne vasker halve maskiner

I gennemsnit vasker vi danskere kun 3,2 kg tøj ad gangen, selvom vores vaskemaskiner er beregnet til 5-6 kg eller 7-8 kg.

Fyld vaskemaskinen op

Drop forvasken

Vælg et program uden forvask, hvis tøjet ikke er meget snavset.

Hvad koster det at vaske?

Prisen for en vask afhænger af energimærket. Prøv vores beregner for at regne prisen for vask ud hos dig.

Hvis din elpris varierer over døgnet

Hvis du har timeaflæst elmåler og betaler mindre for strømmen om natten, kan du overveje at vaske her. Undersøg, om din maskine kan indstilles til at vaske på et bestemt tidspunkt.

Vaskeråd, der sparer energi

Læs mere
Sundhed og miljø

Vask med tanke på sundhed og miljø

Vask med tanke på sundhed og miljø

Med enkelte forholdsregler kan du skåne miljøet, passe på sundheden og samtidig få tøjet helt rent, når du vasker.

Vask med tanke på sundhed og miljø

Vask med tanke på sundhed og miljø

Vask med tanke på sundhed og miljø

Tøjvask og hygiejne

Det tøj, du normalt vasker ved 30 og 40° C, kan du godt vaske med koldvandsvaskemiddel ved 15, 20 eller 30° C. Men hvis der er smitsom sygdom i familien, bør du hæve temperaturen. 

Hvis 1 eller flere personer i familien er ramt af lus, fnat, smitsom sygdom med bakterier, virus eller svampe, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at tøjet vaskes ved 60 °C for at undgå, at smitten breder sig til de andre i husholdningen. Du bør også vaske undertøj, linned, håndklæder, viskestykker og karklude ved 60 °C.

Er der blod, afføring, diarré, opkast eller urin på vasketøjet, bør du vaske på mindst 80 °C.

Doser sæben præcist

Tøjet bliver ikke mere rent af, at du hælder for meget vaskepulver i maskinen. Vaskepulver er skadeligt for miljøet, og tøjet behøver kun nøjagtig den mængde vaskepulver, som står i brugsanvisningen.

Ofte skal du bruge mindre vaskemiddel pr. vask, end du tror. Læs anvisningen på pakken, sammenlign med anvisningerne for vaskemaskinen – og find så målebægeret frem. Behovet varierer bl.a. efter, hvor hårdt vand du har.

Tommelfingerreglen er, at du lige akkurat skal kunne se en smule skumbobler på glasset til vaskemaskinen. Det skal ikke være et skumbad.

Kompakt vaskemiddel

Vælg kompakte pulvervaskemidler, hvor doseringen er mindre, frem for traditionelle og flydende vaskemidler. Kompakte vaskemidler er typisk mærket 'Koncentreret'. De er mere miljøvenlige, fordi de indeholder færre miljøskadelige stoffer.

Drop skyllemiddel

Skyllemiddel skader miljøet, og det gælder også de miljømærkede varianter. Skyllemiddel er desuden unødvendigt, undtagen i visse tilfælde, hvor der er problemer med statisk elektricitet i syntetiske tekstiler. Det er nemlig det, skyllemiddel oprindelig er beregnet til.

Køb miljømærket

Køb vaskemidler mærket med det nordiske miljømærke Svanen – eller det europæiske miljømærke Blomsten.

Vask med tanke på sundhed og miljø

Læs mere
Energimærkning

Energimærkning af vaskemaskiner

Energimærkning af vaskemaskiner

Energimærkerne hjælper dig med at vælge en vaskemaskine med lavt elforbrug.

Energimærkning af vaskemaskiner

Energimærkning af vaskemaskiner

Energimærkning af vaskemaskiner

Energimærket viser dig, hvor meget strøm en vaskemaskine bruger om året. På mærket kan du desuden se oplysninger om kapaciteten (størrelsen) og støjniveauet.

Gå efter A+++

Eksempel: Vaskemaskine, 7 kg. En vaskemaskine med energimærke A koster 520 kr. om året i strøm, mens en med A+++ koster 350 kr.

Energimærkning

Se flere eksempler i skemaet længere nede på siden. Vi regner med en elpris på 2 kr./kWh.

Om mærket

Energimærket viser dig, hvor energieffektiv vaskemaskinen er, på en skala fra A+++ til D. Mærket oplyser også det årlige energi- og vandforbrug, centrifugeringsevne og støj. De mest energieffektive vaskemaskiner er mærket med A+++.

Energimærkningsordning er obligatorisk og gælder for hårde hvidevarer, elpærer, lamper, tv, klimaanlæg og varmeanlæg.

Sådan ser mærket ud

energimærke vaskemaskine

Så meget strøm bruger vaskemaskiner

Alle forbrug i skemaet er kWh/år. Hvis du vil regne årligt elforbrug ud i kr., skal du gange forbruget med din elpris.

  A A+ A++ A+++
Vaskemaskine 6 kg 227 197 174 154
Vaskemaskine 7 kg 259 225 198 175
Vaskemaskine 8 kg 291 252 222 197

De typiske størrelser er valgt på baggrund af søgning på internettet. Forudsætning: 220 vaske årligt.

Sådan kontrolleres energimærket

Sikkerhedsstyrelsen fører kontrol med energimærkningen. De kontrollerer f.eks., om apparatet overholder kravene for at opnå energiklassen.

Andre mærker

Blomsten og Svanen er det europæiske og det nordiske miljømærke. De er anerkendte af de danske myndigheder og underlagt uvildig kontrol. Det er muligt for vaskemaskiner at opnå mærkerne, men der findes ikke altid maskiner med mærkerne på markedet.

Energimærkning af vaskemaskiner

Læs mere
Folder

Nye hvidevarer - hvad skal jeg vide, før jeg køber?

Nye hvidevarer - hvad skal jeg vide, før jeg køber?

Billede nye-hvidevarer17.png
16 SIDER
Der er penge at spare på energiforbruget, hvis du holder øje med 2 ting på dine hvidevarer: Energimærkningen og størrelsen.
Læs pjecen, og lær mere om energimærkning af hvidevarer.

Vaskemaskiner