Alt om sommerhuse

Alt om sommerhuse

Alt om sommerhuse

Spar energi i sommerhuset

Spar energi i sommerhuset

Spar energi i sommerhuset

Spar energi i sommerhuset

God isolering, fornuftige vaner og en energieffektiv varmekilde er med til at holde energiforbruget nede i sommerhuset.

Se sommerhuset efter i sømmene

Se sommerhuset efter i sømmene

Ved helårsbrug af sommerhuset er det vigtigt med nok isolering i vægge og loft og at vinduerne er i god stand.

Varmt brugsvand 

Sommerhuse med klassisk elvandvarmer kan spare energi, penge og CO2 ved at varme vandet på en anden måde:

 • Solvarme er oplagt til sommerbrugSolvarme kan varme al dit brugsvand i løbet af sommeren, så elvandvarmeren kan holde fri. Solvarme er en god idé i sommerhuse, fordi de bruges meget om sommeren, hvor solen skinner mest. Hvis du kun bruger dit sommerhus om sommeren, kan et solvarmeanlæg dække hele dit varmtvandsbehov. Hvis du bruger dit sommerhus hele året, vil solvarmen typisk kunne opvarme 50-70 % af dit varme brugsvand.
  Solfangeren til sommerhuset skal altid være forsynet med en overkogssikring, da sommerhuse ofte står ubenyttede også i solrige perioder.
 • Gennemstrømsvandvarmer sparer energiEn gennemstrømsvandvarmer producerer varmt vand efterhånden, som det skal bruges, så du slipper for en varmtvandsbeholder. Jo mindre dit forbrug af varmt vand er, jo større vil fordelen ved en gennemstrømsvandvarmer være. Den kan typisk producere vand til 1-2 tappesteder ad gangen, f.eks. bad og køkkenvask. Der findes dog modeller med højere kapacitet. Prisen svinger fra 1.000-8.000 kr. afhængigt af mærke og kapacitet. 

Så meget kan du spare

  Bruges om sommeren Bruges hele året
Solvarme Så meget kan du spare Så meget kan du spare
Gennemstrømsvandvarmer Så meget kan du spare Så meget kan du spare

Solceller til elproduktion

Solceller kan dække en del af dit elforbrug

Du bør få solvarme i sommerhuset, før du overvejer solceller. Det skyldes, at man som regel bruger sit sommerhus mest om sommeren, hvor man bruger mest energi på varmt vand. Herefter kan solceller dække resten af elforbruget. 

Et anlæg på 1-4 kWp er som regel passende i et sommerhus, der bruger mellem 1.000 og 4.000 kWh om året. Det kræver et tagareal på ca. 7-35 m2.

Husk lokalplanen

Tjek altid lokalplanen, inden du sætter gang i dine solcelleplaner. Dit sommerhus kan være fredet, eller der kan være andre regler, der gør, at du ikke må sætte solceller op eller kun må sætte dem bestemte steder.

Så meget kan du spare

Bruges om sommeren Bruges hele året
Så meget kan du spare Så meget kan du spare

Efterisolering

Isoler, hvis du bruger sommerhuset hele året

Ca. 20 % af alle sommerhuse bliver brugt en stor del af vinteren. Hvis du har et af disse sommerhuse, er det oplagt at sørge for, at det er godt isoleret. Så får du også et bedre indeklima og slipper for fugt- og skimmelskader, når sommerhuset er godt isoleret. Isoleringen vil også gøre sommerhuset mere køligt på de varme sommerdage.

Her kan det bedst betale sig at isolere

 • LoftHvis der er mindre end 100 mm isolering på loftet, kan det som regel betale sig at øge isoleringen op til ca. 300 mm. Hvis der derimod allerede er mindst 100 mm isolering, kan det kun betale sig at øge den, hvis du alligevel er i gang med at skifte taget.
 • YdervægHvis der er mindre end 100 mm isolering i ydervæggene, kan det som regel betale sig at øge isoleringen op til 200 mm. Hvis der derimod allerede er mindst 100 mm isolering, kan det kun betale sig at øge den, hvis du alligevel skal skifte den udvendige beklædning. Husk at tjekke lokalplanen, hvis du ændrer facadens udtryk. Der kan være særlige regler, og det kan være nødvendigt at søge om byggetilladelse.

Så meget kan du spare

Bruges om sommeren Bruges hele året
Så meget kan du spare Så meget kan du spare

Vinduer

Kan bedre vinduer reducere varmeregningen?

Hvis du bruger sommerhuset meget i fyringssæsonen, kan du overveje at forbedre vinduerne for at reducere varmeregningen.

 • Hvis vinduerne er nedslidteDe skal måske alligevel skiftes inden længe, og så kan du også få andre fordele som mindre vedligeholdelse eller bedre indbrudssikring.
 • Hvis vinduerne er i god standDu kan ofte forbedre dem væsentligt med nye ruder. Det kan gøres ret billigt.

Læs mere om mulighederne, og hvad du kan spare, via linket nedenfor. Husk, at besparelserne forudsætter opvarmning i hele fyringssæsonen fra 1. oktober til 30. april. Der er ca. 200 dage i den periode, så hvis du kun opvarmer sommerhuset i f.eks. 20 dage i perioden, sparer du kun ca. 10 % af det angivne.

Vinterventilation

Pas på fugt

Et fugtigt hus giver dårligt indeklima og kan på sigt føre til skimmelsvamp. Du kan måle fugtigheden i din bolig med et hygrometer – det koster fra 50 kr. og opefter. Den relative fugtighed bør ligge på 40-45 % om vinteren og 60-65 % om sommeren.

3 typer af ventilation i sommerhuset

 • SolcelleventilatorEn solcelleventilator er en lille ventilator, som kører ved hjælp af solceller. Solcelleventilatoren trækker luften ud af huset, så der opstår et undertryk, der trækker ny, tør luft ind.
 • LuftsolfangerEn luftsolfanger opvarmer luft ved hjælp af solen og blæser luften ind i sommerhuset med strøm fra indbyggede solceller. Den tilførte luft presser den fugtige luft ud af huset. En luftsolfanger koster 5.000-12.000 kr. Når den først er købt, kører den uden driftsomkostninger. Luftsolfangeren kan sidde på en ydervæg eller på taget. Den skal vende mod syd og have mest muligt sollys. Den er typisk 0,5-3 m2.
 • VentilationsanlægEt ventilationsanlæg forbedrer indeklimaet, men visse typer øger også elforbruget. Ventilationsanlæg er mest oplagt i store sommerhuse, som bruges meget om vinteren – her kan et ventilationsanlæg med varmegenvinding være en god investering. Det genvinder varmen i huset, og et godt anlæg vil samlet set spare væsentligt mere, end det bruger.

Så meget kan du spare

Bruges om sommeren Bruges hele året
Så meget kan du spare Så meget kan du spare

Pool, spa og sauna

Overvej isolering

Isoler swimmingpoolen udvendigt, hvis du alligevel er i gang med at renovere og grave ud. Det er billigst at isolere i siderne, hvor varmetabet også er størst.

Varmepumpe til poolen

Hvis du skifter fra elopvarmning af poolen til varmepumpe, kan du spare en stor del af energiforbruget. 

Særligt for pool og spa

Gode råd om drift

 • Lad rumtemperaturen være højere end vandets temperatur. Det mindsker fordampning.
 • Dæk pool/spa af, når de ikke er i brug. Det holder på varmen og mindsker fordampning.
 • Vælg affugtere, der er fugtstyrede, så bruger de ikke mere energi end nødvendigt.
 • Vælg en frekvensstyret poolpumpe, så kører den ikke unødvendigt.

Særlig for sauna

Sørg for, at saunaen er isoleret og tæt. Så undgår du unødigt varmetab.

Opvarmning

Hvis du har elvarme

Mange sommerhuse har elvarme. Det er dyrt og ineffektivt. Typisk fordeling af elforbruget:

Fordeling af elforbrug i sommerhus

Kilde: ElModelBolig 2018

Varmepumper er 3-4 gange mere effektive og kan erstatte eller supplere elvarmen. Hvis varmepumpen har fjernstyring, kan du tænde den hjemmefra og opsætte en alarm, så du får besked, hvis temperaturen i sommerhuset f.eks. nærmer sig frysepunktet.

Få hjælp fra en VE-godkendt virksomhed til at finde den rigtige varmepumpe til dit sommerhus – og vælg en pumpe fra Varmepumpelisten.

3 huskeregler til valg af varmepumpe:

 • Egnet til nordisk klimaVær sikker på, at varmepumpen er udviklet til at klare det nordiske klima – det kan du være sikker på, hvis du vælger en pumpe fra Varmepumpelisten.
 • Kan indstilles til 5-8 °CHvis du vil bruge varmepumpen til at holde huset frostfrit om vinteren, skal den kunne indstilles til 5-8 °C.
 • Vær opmærksom på støjDer er stor forskel på, hvor meget de enkelte varmepumper larmer.

Varmepumpetyper:

 • Luft til luft-varmepumpeOplagt til: Små og mellemstore sommerhuse
  Billig i anskaffelse, men også den mindst effektive. Den spreder varm luft i sommerhuset fra det sted, den er monteret. Større sommerhuse eller huse med mange rum kan have behov for flere luft til luft-varmepumper eller supplerende elradiatorer. 
 • Luft til vand-varmepumpeOplagt til: Større sommerhuse
  Dyr i anskaffelse, men effektiv. Kræver vandbårne radiatorer eller gulvvarme. Til gengæld kan den opvarme både sommerhuset og dit brugsvand.
 • Jordvarme (væske- til vand-varmepumpe)Oplagt til: Luksussommerhuse med pool/spa
  Dyrest i anskaffelse af de 3 typer. Anlægget kræver vandbårne radiatorer eller gulvvarme, og du skal have plads til jordslanger, der skal graves ned udenfor. Varmepumpen opvarmer både sommerhuset og dit brugsvand.
  Du kan supplere jordvarme med solvarme, der især producerer varmt vand i sommerperioden, hvor du så kan slukke jordvarmepumpen. Jordvarme og solfangere supplerer hinanden godt, da jordvarmepumpen er mest effektiv om vinteren og solvarmen mest effektiv om sommeren.

Reduceret elafgift til dig med elvarme

Hvis du har elvarme eller varmepumpe og bruger mere end 4.000 kWh el om året, kan du få reduceret elafgiften. 

Suppler med brændeovn

Hvis du varmer sommerhuset med elvarme, kan du supplere med en brændeovn på de kølige sommerdage.

Er brændeovnen gammel, bør du skifte den ud med en ny, Svanemærket model. Den udnytter brændets energiindhold med mindst 76 %, hvor CE-mærkningen kun kræver 50 %. Overvej at supplere med en luft til luft-varmepumpe i stedet.

Så meget kan du spare

  Bruges om sommeren Bruges hele året
Luft til luft-varmepumpe Så meget kan du spare Så meget kan du spare
Luft til vand-varmepumpe Så meget kan du spare Så meget kan du spare
Jordvarme Så meget kan du spare Så meget kan du spare
Brændeovn Så meget kan du spare Så meget kan du spare

ApparaterApparater 

Mange sommerhuse har forældede køleskab, fjernsyn og andre apparater, der bruger meget strøm. Et køleskab med energimærke D bruger f.eks. 5 gange så meget strøm som et nyt med energimærke A+++. Aflever forældede apparater på genbrugspladsen, og vælg nye med et godt energimærke.

 • Indstil temperaturen korrektIndstil temperaturen i køleskabet til 5 °C og i fryseren til -18 °C. Varmtvandsbeholderen skal indstilles til 55 ºC.
 • Vælg størrelse efter behovVælg en størrelse, der passer til dit behov, når du køber ny vaskemaskine, opvaskemaskine og fjernsyn.

Så meget kan du spare

Bruges om sommeren Bruges hele året
Så meget kan du spare Så meget kan du spare

Få nyheder om at spare i sommerhuset

Tilmeld dig vores nyhedsmail, hvis du vil have en nyhedsmail med fokus på sommerhuse.

Nyhedsmail

Energirigtig adfærd i sommerhuset

Energirigtig adfærd i sommerhuset

Du sparer penge og CO2 med energirigtig adfærd i sommerhuset. Hvis du lejer sommerhus, er det din bedste mulighed for at spare energi.

Gode vaner til et mindre energiforbrug

Varme

Varme

Sluk eller skru ned for varmen, når I går ud. Luft ud i stedet for at bruge varmepumpen til køling. Brug elvarmepaneler mindst muligt. Tænd op med tørt træ, hvis I bruger brændeovnen.

Køl og frys

Køl og frys

Tø maden op i køleskabet, og hold døren lukket. Få flere køleråd

Tøjvask

Tøjvask

Fyld maskinen op, inden du vasker tøj, og vask ved 20 ºC. Få flere vaskeråd

Opvask

Opvask

Fyld opvaskemaskinen, inden du kører den. Hold døren lukket, så behøver du ikke skylle af. Få flere opvaskeråd

Pool og spa

Pool og spa

Dæk pool og spa til, når du ikke bruger dem – det holder på varmen. Hold døren til poolrum og sauna lukket. Brug kun spaen til lange bade. Husk at slukke saunaen.

Elektronik

Elektronik

Sluk tv, radio, spillekonsoller mv., når du forlader huset hele dagen. Saml lamper og apparater på få kontakter, så du nemt kan slukke det hele.Få flere råd om it og elektronik.

Pool og spa

Elvandvarmer

Husk at slukke elvandvarmeren, når du forlader sommerhuset. Få flere råd om varmt vand

Til dig der lejer sommerhus

Du kan spare energi, allerede når du booker et sommerhus, hvis du tager dig tid til at læse om faciliteterne:

 • Vælg billig, klimavenlig energiVælg et sommerhus med varmepumpe og få 3-4 gange mere varme for pengene end med de gammeldags elpaneler, der findes i mange sommerhuse. Du kan også se, om sommerhuset har f.eks. solceller eller solvarme, når du booker. Vælg ikke et sommerhus med oliefyr.
 • Vælg størrelse efter dit behovVælg en størrelse sommerhus, der passer til dit behov. Et større hus giver typisk også et større energiforbrug.

Inspirationsfilm

Inspirationsfilm

Spar energi, når du lejer et sommerhus

Vælg varmepumpe til sommerhuset

Gør dit sommerhus vinterklart

Hvornår bruger du sommerhuset?

Hvornår bruger du sommerhuset?

Det kan være dyrt at holde sommerhuset frostfrit om vinteren. Det koster typisk mere, end du bruger hele resten af året. Derfor kan du spare meget ved at lukke huset helt ned om vinteren, hvis du alligevel kun bruger huset om sommeren.

Kun sommerbrug

Luk sommerhuset ned hvis du ikke bruger det

 1. Luk for vandet på hovedhanen i målebrønden
 2. Åbn alle vandhaner og taphanen
 3. Pust evt. luft igennem vandrørene. Det kan du gøre med en kompressor eller en cykelpumpe
 4. Tøm cisternen, toiletkummen, varmtvandsbeholderen, vaske- og opvaskemaskine. Hæld evt. frostvæske i toilettet i stedet for vand for at undgå kloaklugt.
 5. Sluk for strømmen på hovedafbryderen - eller sluk for alle apparater inkl. cirkulationspumpen
 6. Afrim køleskab og fryser - lad lågerne stå på klem
 7. Sørg for, at alle døre og vinduer er lukket tæt

Spar op til 7.500 kr. om året

Hvis du lukker dit sommerhus ned for vinteren, minimerer du risikoen for frostskader i huset. Desuden sparer du meget på varmeregningen. Du vil typisk kunne spare omkring 3.800* kr./år ved at holde temperaturen på hhv. 5 °C eller 10-15 °C eller eller 7.500* kr. ved at lukke helt ned.

kroner

*Elpris: 2,50 kr./kWh.

Hvis du vil holde sommerhuset frostfrit

 1. Skru ned til 5-10 °C
 2. Sluk for alle apparater, træk stikkene ud for at undgå standby-forbrug

Sådan lukker du sommerhuset op igen

 1. Luk alle vandhaner, og åbn for vandet.
 2. Fyld vand i varmtvandsbeholderen – gør det, inden du tænder for strømmen, ellers risikerer du, at varmtvandsbeholderen brænder sammen og skal udskiftes.
 3. Tjek alle tekniske installationer.
 4. Tænd for strømmen.

Helårsbrug

Optimer sommerhuset hvis du bruger det om vinteren

Sørg for tætte døre og vinduer, god isolering og måske en varmepumpe, hvis du bruger dit sommerhus om vinteren. Vi har samlet de gode råd på 40 sekunder.

Test dig selv

Tag SommerhusTesten, og få gode råd til DIT sommerhus.

SommerhusTesten

 

Skal du købe sommerhus?

Skal du købe sommerhus?

Få hjælp til at finde faldgruberne, så du ikke bliver overrasket over et uventet højt energiforbrug, når du flytter ind i dit nye sommerhus. Gennemgå listen herunder – så ved du, hvad der er med til at bestemme energiregningens størrelse.

Skal du købe sommerhus?

Skal du købe sommerhus?

Skal du købe sommerhus?

Sommerhuse skal ikke længere energimærkes, men der kan alligevel være et gyldigt energimærke. Hvis det er tilfældet, kan du finde energimærkningsrapporten her på siden:

1. Er huset isoleret nok til vinterbrug?

Hvis du vil bruge sommerhuset meget om vinteren, er det en fordel, hvis det er velisoleret og har en billig og energivenlig opvarmningsform. Vil du ikke bruge sommerhuset om vinteren, er isolering og opvarmningsform mindre relevant.

Spørg til tykkelsen af isoleringen. For både ydervægge og loft bør den være mindst 100 mm, hvis du skal bruge huset om vinteren. Ellers bør du efterisolere loftet til i alt ca. 300 mm og væggene op til i alt ca. 200 mm.

2. Er vinduerne tætte – og energivenlige?tjek

Tjek, om vinduer er tætte ved at åbne dem, stikke et stykke papir ud og lukke igen. Er der ikke stor modstand, når du trækker papiret til dig, er vinduet ikke tæt, og så kan du være nødt til at montere nye tætningslister eller skifte vinduerne.

Se også efter, om huset har energiruder. De holder ca. dobbelt så godt på varmen som almindelige termoruder. Der kan godte være installeret energiruder i gamle vinduer – det kan være næsten lige så energieffektivt som nye energivinduer.

3. Spørg til det årlige energiforbrugtjek

Det årlige energiforbrug afhænger bl.a. af husets tilstand, hvor meget du bruger huset og af ejernes vaner. Spørg derfor til forbruget, og sammenlign det med tallene herunder. Så kan du se, om det bruger mere eller mindre end det danske gennemsnit.

Gennemsnitligt elforbrug i forskellige typer af sommerhuse inkl. elvarme:

 • Alm. sommerhus, uden vinterbrug: 1.200 kWh/år
 • Alm. sommerhus, med vinterbrug: 2.500 kWh/år
 • Luksussommerhus, med vinterbrug: 5.000 kWh/år
 • Luksussommerhus med pool, med vinterbrug: 31.000 kWh/år

Kilder:

4. Er der energivenlig opvarmning i huset?tjek

 • ElvarmeDer er elvarme i langt de fleste sommerhuse. Hvis det er den eneste opvarmningsform, kan du overveje at få installeret en effektiv brændeovn eller varmepumpe – læs mere herunder.
 • VarmepumpeDer findes 3 slags: Luft til luft-varmepumper, jordvarmepumper og luft til vand-varmepumper. De sidste 2 typer er mest relevante, hvis sommerhuset har pool eller spa. Det giver nemlig varme til pool og spa og kan reducere elforbruget her med op til 50 %.
 • SolvarmeSolvarme er et godt alternativ til varmtvandsbeholdere, der bruger el. Solvarme kan levere varmt vand til køkken og bad, men er også en god idé i huse med pool og spa, hvor det kan reducere elforbruget med op til 50 %.
 • SolcellerSolceller producerer el og er altid et godt supplement både til almindeligt elforbrug og elopvarmning.
 • BrændeovnEn yngre brændeovn (højst 25 år), helst Svanemærket, giver den bedste udnyttelse af brændet og er et udmærket supplement til f.eks. elvarme. Svanemærkede brændeovne har en virkningsgrad på mindst 76 %, hvor CE-mærkningen kun kræver 50 %.

5. Ventilation er primært til vinterbrugtjek

Hvis der ikke allerede er en luftsolfanger eller en solcelleventilator, så kan det være en idé at installere det, da de kan holde huset fri for fugt om vinteren. Begge ventilatorer kører på solceller og bruger derfor ingen strøm. Indkøbsprisen ligger typisk mellem 2.000-12.000 kr., afhængigt af type og kvalitet.

6. Tjek krav til isoleringtjek

Du kan være forpligtet til at efterisolere, hvis du bygger om i dit nye sommerhus. Der er krav om at udføre rentable energibesparelser ved ombygning af eksisterende sommerhuse.

Skal du købe sommerhus?

Læs mere

Få gratis svar på dine spørgsmål

Få gratis svar på dine spørgsmål

Hvis du har spørgsmål om energiforbruget i dit sommerhus er du velkommen til at kontakte os.

Sådan får du fat i os

Tlf.: 31 15 90 00 eller info@sparenergi.dk

Telefontider:

 • Mandag - torsdag: kl. 8-17
 • Fredag: kl. 8-15

Facebook

Vi sidder også klar på Facebook til at hjælpe dig, hvis du har spørgsmål. Skriv en besked på væggen, så sidder vores energirådgivere klar til at svare på dine spørgsmål.

Vi svarer som oftest på din henvendelse inden for et par timer, hvis du stiller dit spørgsmål i vores åbningstid. Hvis du stiller et spørgsmål uden for åbningstiden, får du svar førstkommende hverdag.

Alt om sommerhuse