BETA
Vi laver nyt site, og det kan godt rode lidt imens. Du er nu på det gamle site. Prøver du at komme på sparenergi.dk? Ryd din cache (i browserhistorik) for at komme derhen.

Bondehus med elvarme konverteret til varmepumpe og gulvvarme

Bondehus med elvarme konverteret til varmepumpe og gulvvarme

Det er 3. hus, familien totalrenoverer. Et bondehus er nu forbedret med isolering, vinduer og gulvvarme leveret af en luft til vand-varmepumpe.

Beboere

Lars og Louise er hhv. 50 og 49 år. Deres 2 børn i starten af 20’erne er flyttet hjemmefra. I nogle år har parret talt om, at de kunne tænke sig at flytte på landet til den friske luft og få jord under neglene.

Det er det 3. hus, parret sætter i stand. De startede med et mere almindeligt parcelhus, siden en villa fra 1901 og nu dette bondehus. Parret bliver ikke trætte af at renovere. De hygger sig med det, selvom helbredet ikke helt kan holde til det samme mere. Det er f.eks. blevet hårdt for knæene at lægge nyt gulv.

Lars er ingeniør og har altså ikke en håndværksmæssig uddannelse, så alt er tillært gennem research på nettet og ved at tale med håndværkere. Hans hustru går gerne til hånde.

Beslutningen om projektet

Beslutning

Vi havde oprindeligt talt om en luft til luft-varmepumpe, men det var en ringe løsning. Den er ikke køn, og den skulle formentlig sidde i vinklen på huset, lige hvor man spiser.

Det ville også betyde, at vi skulle beholde elvarmen ovenpå, eller også skulle vi have en varmepumpe deroppe også. Vi besluttede os for at gå hele vejen med en luft til vand-varmepumpe og gulvvarme. Når vi skal af med huset en dag, er det også federe at kunne sige, at der er gulvvarme over det hele.

Vi overtog huset i december 2015 og boede her i 1½ måned, før vi gik i gang – for at fornemme huset, inden vi splittede det ad. I januar begyndte vi at rive ned, og det greb lidt om sig hen ad vejen.

Projektets rådgivere

Rådgivning

En kollega fortalte, at de havde haft en energikonsulent sponsoreret af kommunen ude hos dem. Når det ikke kostede noget, tænkte vi, at så skulle vi også det. Han foreslog jordvarme, men vi syntes ikke, det var sagen, og så foreslog han alternativt en luft til vand-varmepumpe, som også har en fornuftig virkningsgrad.

Generelt når jeg kaster mig ud i renoveringsprojekter, er jeg ikke bleg for at spørge mig frem. Jeg har også engang kigget på murere inde i København, der renoverede et gammelt hus, fordi jeg ville se, hvordan de gjorde. Så stiller jeg mig bare op og snakker lidt med dem. Min viden om materialer osv. er derfor noget, der er kommet stille og roligt med erfaringen.

Økonomien

Økonomi

Vi solgte en villa i Gentofte, som vi havde en pæn profit på, så vi havde pengene til renoveringen. Vi snakkede med banken om det, for det kunne da være, man ville bruge de frie midler til andre ting.

Vi fik at vide, at der ikke var noget i vejen for, at de kunne komme ud og vurdere en eventuel værdistigning efter renoveringen. Så kan vi til den tid tage et lån i huset.

Alternativet er, at du får lavet en byggekonto, og så skal banken meget ind over i starten og vurdere, om de vil låne dig pengene med den forventning, at det er en investering, der kommer igen, når huset skal sælges. Det har vi været fri for, så vi har kunnet gøre som vi ville.

Processen

Forløb

Det blev en stor omgang, for vi har et anneks, og her har vi etableret fyrrum. Det blev isoleret og indeholder varmepumpen, eltavle, en vaskemaskine, tørretumbler og fryser.

Vi gravede det meste af haven op, fordi der skulle lægges rørlægning over til hovedhuset. Vi gravede også en halv meter ned under gulvet og har isoleret med 300 mm og støbt gulvvarme.

Hvis husets ydervægge skulle isoleres udefra, skulle soklen rykkes, og taget skiftes. Derfor blev det til 70 mm isolering indefra. Undervejs boede vi 6 mdr. hos mine svigerforældre, som bor i nærheden.

Om projektet var svært, kommer an på, hvem man spørger. Når vi viste det frem til venner, kunne vi fornemme, at de fandt det voldsomt.

Resultatet

Resultat

Det er supergodt. Selvom vi nu varmer i annekset, der før var uopvarmet, sparer vi over 1/3 på varmeregningen.

Vi havde i begyndelsen nogle udfordringer med at regulere varmen. Når gulvvarmen ligger i beton, regulerer den ikke så hurtigt, som hvis den lå direkte under gulvbrædderne. Det kræver tilvænning.

Der var ingen isolering i etageadskillelsen før, og det betyder, at der er blevet koldere på overetagen nu. Men vi har gjort klar til, at gulvvarmen kan lægges ovenpå.

Økonomi

Energiforbrug før
22.500kr./år
Energiforbrug efter
14.500kr./år
Hvad har det betydet økonomisk?
8.000kr./år / 36%

Hvad kostede det?

Forbedringer
Udgift
Isolering af let ydervæg, indefra
-
Isolering mellem etager
35.000kr.
Isolering af gulv over uopvarmet kælder
70.000kr.
Luft til luft-varmepumpe
121.000kr.
Udskift vindue, som har 1 lag glas
18.000kr.
I alt
244.000kr.

Udbytte

Hvor meget bedre er huset blevet at bo i?

Hvor svært var det at udføre forbedringen?

 

Fordele

Mere plads
Mindre træk
Bedre indeklima

Gode råd over hækken

Hvis man har bare en lille smule flair og lyst til at gøre noget, så skal man bare kaste sig ud i det.
Man skal snakke med nogle folk, som har forstand på, hvordan man skal gøre det.
Selvom man kan gøre en del selv, må man også acceptere, at nogle ting bliver man nødt til at få autoriserede håndværkere til.

Denne case er skabt i samarbejde med:

scanenergi

Om casebanken

Alle historier i casebanken er udtryk for enten boligejernes, boligadministratorens eller entreprenørens egne synspunkter og holdninger, ligesom tal for investering og energiforbrug før og efter renoveringen kommer fra selvsamme.

I de tilfælde, hvor de aktuelle energipriser ikke er oplyst, har vi brugt gennemsnitlige energipriser og korrigeret energiforbruget efter vejret.

Forbedringer og typiske besparelser

Luft til luft-varmepumpe

Typisk besparelse ved luft til luft-varmepumpe

Sådan kommer du selv i gang

Sådan kommer du selv i gang

Hvis du overvejer at renovere, anbefaler vi, at du starter med at tage fat i en rådgiver.

Den bedste måde at starte et renoveringsprojekt er at få hjælp af en rådgiver til at finde ud af, hvad der kan betale sig, og i hvilken rækkefølge det skal gøres.

Vælg en energirådgiver, de er uddannet til at indtænke energibesparelser i dit projekt.

Læs mere om rådgivning