BETA
Vi laver nyt site, og det kan godt rode lidt imens. Du er nu på det gamle site. Prøver du at komme på sparenergi.dk? Ryd din cache (i browserhistorik) for at komme derhen.

Dugfri ruder og frisk luft – uden at åbne vinduerne

Dugfri ruder og frisk luft – uden at åbne vinduerne

Sune er vant til at have ventilationsanlæg og blev overrasket over indeklimaet i deres nye hus uden. Han installerede et anlæg.

Hvem bor i huset?

Sune og hans kæreste på hhv. 33 og 32 år købte huset for 2 år siden. De vidste som udgangspunkt, at de gerne ville bo i området, og kiggede på flere huse, inden de fandt det rigtige. Det passede størrelsesmæssigt til det, de ønskede.

Sune er maskinmester, mens hans kæreste er patentbehandler i Patent- og Varemærkestyrelsen.

Beslutningen om projektet

Hvorfor besluttede I jer for at starte jeres projekter?

Jeg er vokset op i et hus med ventilationsanlæg, så det overraskede mig, hvordan indeklimaet føltes uden. Når vi stod op om morgenen, var der dug på ruderne, hvilket var et stort irritationsmoment. Det var komforten, der betød mest, selvom det også gavner både økonomien og husets værdi.

Da jeg fik installeret ventilationsanlægget, efterisolerede jeg samtidig loftet. Rørene til ventilationsanlægget skulle nemlig isoleres, og det var nemmest at lægge dem på loftet og blot lægge 100 mm ekstra isolering over det hele.

Ventilationsanlægget har varmegenvinding. Vi har desuden isoleret alle tekniske installationer og skiftet 2 cirkulationspumper ud med energisparepumper.

Projektets rådgivere

Hvad fik I af rådgivning til projektet?

Jeg har fået lidt rådgivning af venner og bekendte, der havde erfaring med ventilationsanlæg. Den vvs’er, som leverede alle rørene til mig, hjalp med at positionere anlægget, så indblæsning og udsugning blev placeret korrekt, og han hjalp med dimensionering af anlæg og kanaler.
Økonomien

Hvilke tanker gjorde I jer omkring økonomien i projektet?

Projektet var ikke en kæmpe økonomisk investering, og vi havde derfor pengene til rådighed. Hvis jeg ikke selv havde udført arbejdet, ville der dog have være meget arbejdsløn i det, fordi det tog lang tid, og så var det selvfølgelig blevet noget dyrere.

Ventilationsanlægget får elforbruget til at stige med, hvad der svarer til et køleskab. Noget af besparelsen på varme og el skyldes formentlig også ejerskifte af boligen og derved ændring af forbrugsmønster, samt at stort set alle lyskilder i perioden også er udskiftet til LED-belysning.

Processen

Hvordan var forløbet for selve arbejdet?

Det tog en del aftener, weekender og det meste af en sommerferie for mig, så sammenlagt har projektet taget et par måneder. Det er klart, at jeg som maskinmester havde en indsigt og interesse, som gjorde, at det var lettere for mig.

Jeg blev dog overrasket over, hvor svært det var at installere det i vores hus. Det er et almindeligt hus med lav rejsning. Jeg tror, der er 25 ° taghældning. Der er ikke meget plads på loftet, så det var meget sværere, end jeg havde regnet med, at komme ud med rørene og få lagt isoleringen ordentligt.

Så det tog lang tid, men jeg har ikke fået nogle grimme overraskelser undervejs. Arbejdsmængden var stor, men det var ikke teknisk svært.

Resultatet

Hvordan har projektet ændret huset?

Indeklimaet er blevet meget bedre. Før kunne vi opleve, at der var dug på alle ruderne på en kold vintermorgen. Nu er der kun en smule i soveværelset. Du kommer ikke hjem til et hus, der lugter indelukket, og det er dejligt, at du slipper for at lufte ud.

Der er flere ting, vi gerne vil forbedre, som f.eks. vores vinduer, der ikke er tidssvarende isoleret. Vi har overvejet blot at skifte glassene ud til energiglas. Det er ikke så økonomisk tungt, men da jeg vil gøre det selv, har det længere udsigter.

Da jeg installerede ventilationsanlægget, fandt jeg ud af, at dampspærren er utæt, så både komforten og energiforbruget kan forbedres.

Økonomi

Energiforbrug før
30.200kr./år
Energiforbrug efter
17.700kr./år
Hvad har det betydet økonomisk?
12.500kr./år / 42%

Hvad kostede det?

Forbedringer
Udgift
Ventilationsanlæg med varmegenvinding
30.000kr.
I alt
30.000kr.

Udbytte

Hvor meget bedre er huset blevet at bo i?

Hvor svært var det at udføre forbedringen?

 

Fordele

Mere frisk luft
Bedre indeklima

Gode råd over hækken

Hvis du overvejer at installere et ventilationsanlæg i et hus med lav tagrejsning, så betal dig fra det.
Man skal ikke være bange for at kaste sig ud i det, så længe du har nogen at rådføre dig med.

Forbedringer og typiske besparelser

Ventilationsanlæg med varmegenvinding

Typisk besparelse ved ventilationsanlæg med varmegenvinding

Sådan kommer du selv i gang

Sådan kommer du selv i gang

Hvis du overvejer at renovere, anbefaler vi, at du starter med at tage fat i en rådgiver.

Den bedste måde at starte et renoveringsprojekt er at få hjælp af en rådgiver til at finde ud af, hvad der kan betale sig, og i hvilken rækkefølge det skal gøres.

Vælg en energirådgiver, de er uddannet til at indtænke energibesparelser i dit projekt.

Læs mere om rådgivning