BETA
Vi laver nyt site, og det kan godt rode lidt imens. Du er nu på det gamle site. Prøver du at komme på sparenergi.dk? Ryd din cache (i browserhistorik) for at komme derhen.

Fra elvarme til varmepumpe og solceller

Fra elvarme til varmepumpe og solceller

Freddy og Gunvor var klar over, at de skulle have udskiftet elvarmen, da de flyttede ind i deres nye hus. Valget faldt på varmepumpe og solceller.

Hvem bor i huset?

Freddy og Gunvor på henholdsvis 70 og 64 år købte huset i 2005. Allerede i 1980erne, før det rigtigt blev moderne med solvarme og genindvinding, har Freddy bygget lavenergi huse med sin svigerfar. Han er uddannet værktøjsmager og har hænderne godt skruet på, men da de byggede lavenergihuse i 80erne, var interessen ikke så stor for den slags endnu. Nu er Freddy pensionist, og Gunvor er på efterløn, og efter at have boet på en bondegård i flere plan, flyttede de i 2005 til dette mindre 1-planshus, som er mere praktisk, når de bliver ældre.
Beslutningen om projektet

Hvorfor besluttede I jer for at starte jeres projekter?

Vi var godt klar over, vi skulle have gjort noget ved elvarmen, da vi flyttede ind, for vi kunne jo se, der var et højt forbrug. Vi flyttede ind i huset i efteråret og fik varmepumpen i februar, så det var kort tid efter, vi flyttede ind. Det var ikke en svær beslutning, for der var 2 års garanti, og vi sparede penge. Vi fik den første varmepumpe i 2006, men skiftede den ud i 2015, fordi der var kommet nogle bedre på markedet. Det var ikke fordi, den gamle fejlede noget, men virkningsgraden på den nye varmepumpe var bedre. Mht. solcellerne var det heller ikke en fremmed løsning for mig, fortæller Freddy, for jeg havde jo arbejdet med det tidligere.
Projektets rådgivere

Hvad fik I af rådgivning til projektet?

I 2006 fandt vi varmepumpen over nettet, og der kom en sælger ud og demonstrerede den, for vi ville gerne høre, hvor meget den larmede. Vi havde på forhånd undersøgt pris og virkningsgrad og forskellige temperaturer, og vi var tilfredse med den, sælgeren viste os. Teknologisk institut har også lavet nogle vejledninger og beregninger og godkendelser, som vi blev klogere igennem.

Jeg blev ved at følge udviklingen, fortæller Freddy, så det var derfor, vi skiftede varmepumpen ud i 2015. Mht. solcellerne undersøgte jeg også selv området på forhånd. En af mine venner forhandlede solceller, og jeg endte med at få dem igennem ham efter at have tjekket kvaliteten på dem.

Økonomien

Hvilke tanker gjorde I jer omkring økonomien i projektet?

Vi havde noget kapital ledig, blandt andet fra salget af vores tidligere gård, så vi har ikke taget et lån for at få hverken varmepumpe eller solceller. Det hele betaler sig hurtigere hjem gennem det mindskede forbrug, når vi ikke skal betale renter på et lån. Da vi skiftede varmepumpen ud i 2015, fik vi et nedslag i prisen. Det var et godt tilbud, vi fik, der var inklusiv montering. Derudover fik vi et tilskud til energiforbedringer på cirka 1500 kr., ligesom vi benyttede os af håndværkerfradrag.
Processen

Hvordan var forløbet for selve arbejdet?

Med den første varmepumpe havde jeg aftalt, at forhandleren skulle komme og installere den. Jeg var på skiferie med min svoger, da de kom. Min kone var hjemme, og hun fik instruktionsbogen, og de forklarede, hvordan den virkede, og så kørte det bare, da jeg kom hjem. Min kone er ellers ikke så interesseret i den slags, men det var ikke svært for hende at forstå instruktionerne. Da vi fik skiftet varmepumpen ud efter 9 år, gik det også ret nemt. Det tog en dags tid.

Hvad angår solcellerne kom forhandleren herud og satte dem op, og jeg hjalp lidt til. En elektriker stod for at sætte relæer og transformeren op, og det blev sluttet til og anmeldt til Dong Energy.

Resultatet

Hvordan har projektet ændret huset?

Vi har været godt tilfredse med varmepumpen. Solcellerne er vi ovenud tilfredse med. Forbrugstallene taler jo også for sig selv! Hvis vi kunne, ville vi montere flere, men der kan ikke være flere på taget. De er ikke svære at vedligeholde, de skal bare vaskes engang imellem, og der skal man selvfølgelig turde at gå op på taget.

Det er interessant at følge det faldende forbrug, forbedringerne har medført, og vi har også fået energivenlig tørretumbler, køleskab og LED pærer, samt skiftet nogle døre og vinduer ud til lavenergi. Det har også haft en positiv effekt på vores energiforbrug.

Hvis vi var fortsat med el var vi kommet til at fryse, for det ville være dyrt at varme huset op!

Økonomi

Energiforbrug før
30.600kr./år
Energiforbrug efter
2.100kr./år
Hvad har det betydet økonomisk?
28.500kr./år / 93%

Hvad kostede det?

Forbedringer
Udgift
Luft til luft-varmepumpe
15.000kr.
Solcelleanlæg
103.000kr.
I alt
118.000kr.

Udbytte

Hvor meget bedre er huset blevet at bo i?

Hvor svært var det at udføre forbedringen?

 

Fordele

Mindre træk

Gode råd over hækken

Lad være med at få en tilfældig håndværker til at montere solceller.

Forbedringer og typiske besparelser

Luft til luft-varmepumpe

Typisk besparelse ved luft til luft-varmepumpe

Solcelleanlæg

Typisk besparelse ved solcelleanlæg

Sådan kommer du selv i gang

Sådan kommer du selv i gang

Hvis du overvejer at renovere, anbefaler vi, at du starter med at tage fat i en rådgiver.

Den bedste måde at starte et renoveringsprojekt er at få hjælp af en rådgiver til at finde ud af, hvad der kan betale sig, og i hvilken rækkefølge det skal gøres.

Vælg en energirådgiver, de er uddannet til at indtænke energibesparelser i dit projekt.

Læs mere om rådgivning