BETA
Vi laver nyt site, og det kan godt rode lidt imens. Du er nu på det gamle site. Prøver du at komme på sparenergi.dk? Ryd din cache (i browserhistorik) for at komme derhen.

Billig drift og varmt vand til alle

Billig drift og varmt vand til alle

En varmepumpe har erstattet naturgas i Jan og Mariannes villa i Midtjylland. Nu får de billig, stabil varme, og der er varmt vand nok, så hele familien kan komme i bad.

Beboerne

Jan Stensby Jespersen og Marianne Kjær Stensby bor med deres 3 børn Alberte, Sigurd og Dicte i landsbyen Selling i Favrskov Kommune. Huset er et parcelhus med vinkel fra 1974 og ligger på en 1.055 m2 grund. Det har 5 værelser og 2 toiletter.

Jan er uddannet datalog og arbejder på Randers Lilleskole, mens Marianne er musiklærer i almen musikledelse fra Aarhus Konservatorie.

Jan og Marianne købte huset i 2017 for at give deres børn bedre trivsel. De har foretaget en række forbedringer i deres nye hus. En afgørende forbedring var at udskifte husets gamle naturgasfyr med en 9 kW luft til vand-varmepumpe i marts 2020.

”Vi ville gerne have, at vores energiforbrug blev næsten bæredygtigt," fortæller Jan.

Beslutningen om projektet

Beslutning

Da vi købte huset, vidste vi, at det skulle opdateres med grønne løsninger som solceller og bedre isolering. Vi havde også brug for et nyt varmeanlæg, for naturgasfyret var slet ikke dimensioneret til en familie på 5. Der var kun varmt vand til et bad på 4 minutter. Det var ikke svært at beslutte, at vi skulle have varmepumpe. I vores gamle bofællesskab havde jeg undersøgt varmepumper og deres virkningsgrad sammen med flere ingeniører, vi boede med. Jeg arbejder også selv med bæredygtighed i undervisningen og har sammen med elever besøgt flere virksomheder, der arbejder med varmepumper.

Projektets rådgivere

Rådgivning

Jeg trak på mine tidligere ingeniørbofæller. Det var rart, for rådgivning inden for dette felt føles som det vilde vesten. Jeg researchede på nettet og kontaktede nogle firmaer, Vores oplevelse var, at 85 % bare vil sælge dig en varmepumpe for nærmest enhver pris. Jeg er blevet ringet op af sælgere, som ikke anede, hvad de talte om og som ”lige” kunne tilbyde det hele for XX kr. her og nu. Vi fandt heldigvis en god rådgiver, der havde viden og erfaring med skift fra gas til varmepumpe, og som kunne lave et projekt tilpasset netop vores fremtidige behov med teenagere i huset.

Økonomien

Økonomi

Vi var indstillet på, at det ville koste nogle penge med de grønne løsninger, vi ønskede os. Men vi havde alligevel en del overvejelser, om det var økonomisk forsvarligt. Vi valgte heldigvis den helt rigtige løsning, der både forøger husets værdi og giver os lavere varmeudgifter. Vores bank var med på ideen om et ”grønt lån”. Det gav os et budget på en kvart million til flere forbedringer med 108.000 kr. til varmepumpen. For os var hovedmålet ikke at spare penge, men det er da rart, at vi kan se frem til markant lavere varmeudgifter.

Processen

Forløb

Vi gjorde meget ud af at planlægge logistikken. Det brugte vi 4 uger på, bl.a. fordi vi skulle koordinere med flere parter og måtte slås en del med gasselskabet. Den største udfordring var at få lukket for gassen en bestemt dato. Det var både svært at trænge igennem til gasselskabet og bureaukratisk, indviklet og dyrt at få udført. Heldigvis kørte alt efter vores tidsplan, da vi endelig satte udskiftningen i gang. Selve konverteringen fra gas til varmepumpen blev ordnet på 2 dage, endda selvom vi opdagede og fik udbedret en skjult rørskade undervejs. Vi havde ingen negative oplevelser med manglende varme, oprydning eller håndværkere.

Resultatet

Resultat

Det er kort sagt kanon at have fået varmepumpe! Vi oplever en bedre varmefordeling og stabil temperatur i hele huset. Og der er endelig varmt vand, så alle kan komme i bad. Varmepumpen er nærmest vedligeholdelsesfri, og nu slipper vi for at betale for et årligt eftersyn og reparationer af gasfyret. Skiftet fra naturgas til varmepumpe vil ifølge beregningerne betyde et fald i varmeregningen fra ca. 12.000 kr. til ca. 7.000 kr.

Økonomi

Hvad kostede det?

Forbedringer
Udgift
Skift til luft til vand-varmepumpe
108.000kr.
I alt
108.000kr.

Udbytte

Hvor meget bedre er huset blevet at bo i?

Hvor svært var det at udføre forbedringen?

 

Fordele

Klimavenlig opvarmning
Forøgelse af husets værdi
Mindre vedligeholdelse

Gode råd over hækken

Kom i gang – du bliver glad for det. Men vær forberedt på, at det kræver tid og planlægning at få en god løsning.
Tænk over, om du kender nogen (der kender nogen), med indsigt i området og tal med dem først. Det er rart at have noget viden på forhånd, så man ikke bliver taget på sengen af smarte sælgere.
Vælg en seriøs leverandør, som har stor erfaring med varmepumper og den type løsning, du ønsker.
Jan

Forbedringer og typiske besparelser

skift til luft til vand varmepumpe

Typisk besparelse ved skift til luft til vand-varmepumpe

Sådan kommer du selv i gang

Sådan kommer du selv i gang

Hvis du overvejer at renovere, anbefaler vi, at du starter med at tage fat i en rådgiver.

Den bedste måde at starte et renoveringsprojekt er at få hjælp af en rådgiver til at finde ud af, hvad der kan betale sig, og i hvilken rækkefølge det skal gøres.

Vælg en energirådgiver, de er uddannet til at indtænke energibesparelser i dit projekt.

Læs mere om rådgivning