Fra oliefyr til støjsvag og effektiv varmepumpe

Fra oliefyr til støjsvag og effektiv varmepumpe

Da han købte huset, vidste han, at han skulle af med fyret. Han har nu en luft til vand-varmepumpe, som passer sig selv, mens han kan følge forbruget.

Hvem bor i huset?

Carsten købte huset i juli 2016, hvor han flyttede ind med sin kæreste Charlotte og hendes datter på 22 år. Det er et parcelhus i 1½ plan med gulvvarme i stueplan og radiatorer på 1. sal.

Carsten har tidligere boet i en landejendom, som nu er solgt. Det nuværende hus ligger i et naturskønt område i en livlig landsby, som er meget klimabevidst, hvilket passer ham godt. Han arbejder selv som energirådgiver og har derfor interesse og viden inden for netop dette felt.

Beslutningen om projektet

Hvorfor besluttede I jer for at starte jeres projekter?

Jeg var helt sikker på, jeg ikke skulle bo sammen med et oliefyr. Jeg ville gerne have noget, der var lidt mere miljørigtigt og fremtidssikret. Jeg er nabo til byens vandværk, så jordvarme er ikke en mulighed, og grunden er heller ikke helt stor nok eller egnet til det. Jeg valgte en luft til vand-varmepumpe i stedet for f.eks. træpillefyr, dels fordi det er den fremtidssikrede løsning, og dels fordi jeg ikke har lyst til at have et fyr, som jeg skal passe og se efter. Varmepumpen passer sig selv, mens træpillefyret er ligesom at have hund. Det passer også godt med den politik, der ellers er på energiområdet, at vi skal bevæge os hen mod varmepumper.
Projektets rådgivere

Hvad fik I af rådgivning til projektet?

Jeg har nok rådgivet mig selv, eftersom jeg har viden om området i kraft af mit arbejde. Men jeg har også benyttet mig af en fagmand for at få tjekket dimensionering af varmepumpen.
Økonomien

Hvilke tanker gjorde I jer omkring økonomien i projektet?

Jeg lånte penge i banken, men det gjorde jeg allerede i forbindelse med huskøbet. For jeg vidste, da jeg købte huset, at der skulle gøres noget. Jeg havde derfor også fået et tilbud på installering af varmepumpen, inden jeg skrev under på huskøbet.
Processen

Hvordan var forløbet for selve arbejdet?

Jeg havde en fagmand til at installere det, men jeg har selv valgt, hvilken model jeg skulle have samt placering af udedelen. Udedelen står 10 meter fra huset, så den ikke er lige ved de 2 indgangsdøre.

Der er gulvvarme i en stor del af huset, og det er ideelt for varmepumpen. I de øvrige rum var alle radiatorerne store nok, så det har ikke været nødvendigt at udskifte nogen. Til gengæld har vi fået termostatstyring af gulvvarmen, hvilket vi ikke havde før.

Da oliefyret blev koblet af olietanken, kørte vi på en dunk med olie i nogle dage, indtil varmepumpen kunne tage over, så vi skulle ikke undvære varme undervejs. Olietanken blev gravet op, og smeden bortskaffede den for os.

Resultatet

Hvordan har projektet ændret huset?

Jeg holder øje med, hvor meget varmepumpen kører, og hvor meget el-patronen kører, og det ser ud til at virke helt, som det skal. Vi er ovenud tilfredse!

Der er kommet flere af byens beboere forbi for at se varmepumpen og høre, hvor meget den larmer. Deres reaktion er, at man næsten ikke kan høre den, og vi synes også selv, at den er meget støjsvag. Fra vejen kan den hverken ses eller høres. De eneste, der kan høre den en lille smule, er os selv, når vi går ud på terrassen.

Varmepumpen kan sagtens følge med til at varme huset op – også på kolde dage. En anden ting er, at oliefyret, som tidligere stod i baggangen, larmede voldsomt, når det kørte, og det er vi fri for nu.

Økonomi

Energiforbrug før
35.700kr./år
Energiforbrug efter
21.200kr./år
Hvad har det betydet økonomisk?
14.500kr./år / 41%

Hvad kostede det?

Forbedringer
Udgift
Skift til luft til vand-varmepumpe
125.000kr.
I alt
125.000kr.

Udbytte

Hvor meget bedre er huset blevet at bo i?

Hvor svært var det at udføre forbedringen?

 

Fordele

Mindre støj

Gode råd over hækken

Få en gennemgang af huset med en rådgiver, inden du tager fat i en håndværker.
Brug rådgiveren til at få overblik over, hvad der kan gøres og i hvilken rækkefølge.

Denne case er skabt i samarbejde med:

skanderborg kommune

Om casebanken

Alle historier i casebanken er udtryk for enten boligejernes, boligadministratorens eller entreprenørens egne synspunkter og holdninger, ligesom tal for investering og energiforbrug før og efter renoveringen kommer fra selvsamme.

I de tilfælde, hvor de aktuelle energipriser ikke er oplyst, har vi brugt gennemsnitlige energipriser og korrigeret energiforbruget efter vejret.

Forbedringer og typiske besparelser

skift til luft til vand varmepumpe

Typisk besparelse ved skift til luft til vand-varmepumpe

Sådan kommer du selv i gang

Sådan kommer du selv i gang

Hvis du overvejer at renovere, anbefaler vi, at du starter med at tage fat i en rådgiver.

Den bedste måde at starte et renoveringsprojekt er at få hjælp af en rådgiver til at finde ud af, hvad der kan betale sig, og i hvilken rækkefølge det skal gøres.

Vælg en energirådgiver, de er uddannet til at indtænke energibesparelser i dit projekt.

Læs mere om rådgivning