BETA
Vi laver nyt site, og det kan godt rode lidt imens. Du er nu på det gamle site. Prøver du at komme på sparenergi.dk? Ryd din cache (i browserhistorik) for at komme derhen.

Effektive energiløsninger har bragt energiomkostningerne tæt på nul

Effektive energiløsninger har bragt energiomkostningerne tæt på nul

Da Thomas og Sara købte Thomas’ familiegård, besluttede de at totalrenovere det med fokus på energibesparende løsninger. I dag er huset tæt på nulenergi.

Beboere

Thomas og Sara bor i huset sammen med deres søn Toke, som går i 6. klasse, og deres lille hund. Thomas er brandmand og elektriker, og Sara er børnehaveleder. Huset er Thomas’ fars fødehjem, og selvom faren ikke selv har boet der i de senere år, er huset blevet i familiens eje. Så da Thomas og Sara besluttede sig for at købe et hus selv, kunne de få det til en fornuftig pris.

”Vi har boet på Samsø i mange år, og her ville vi gerne blive. Men vi ville gerne bo på landet, hvor der er luft omkring os, og hvor vi kan gøre, hvad vi vil, uden at naboerne kan følge med. Derfor var husets beliggenhed helt perfekt for os”.

Beslutningen om projektet

Beslutning

Huset var gammelt, og min farmor og farfar havde ikke gjort noget ved det i mange år. Vi vidste, at hvis vi skulle bo her, ville det kræve en stor renovering. Det skræmte os nu ikke, for det betød jo samtidig, at vi kunne få det lavet, præcis som vi gerne ville have det. Jeg er selv håndværker, så jeg vidste godt, hvad vi gik ind til. Og jeg kunne lave en stor del af arbejdet selv.

Det første, vi gjorde, var at erstatte oliefyret med et jordvarmeanlæg. Oliefyret brugte for ca. 20.000 kr. olie om året, så der ville være en del at spare. Vi valgte jordvarme frem for eksempelvis et biobrændselsfyr, fordi jordvarme kræver mindre arbejde at vedligeholde.

I forbindelse med renoveringen efterisolerede vi alle lofter og vægge. Det betød, at huset faktisk blev for tæt. Fugten drev ned ad vinduerne og indeklimaet blev rigtig dårligt – også selvom vi luftede ud konstant. Derfor besluttede vi at installere et ventilationsanlæg med varmegenvinding.

Senest har vi installeret en husstandsmølle, fordi vi gerne ville være selvforsynende med el. Det giver god mening, når vi nu har jordvarme og ellers bruger el for resten. Og så er der også en vis idealisme i at være selvforsynende.

Projektets rådgivere

Rådgivning   

Jeg er uddannet elektriker og arbejder i et vvs-firma, som er tilknyttet energikontoret her på Samsø. Derfor ved jeg selv en masse om energiløsninger, tilskudsordninger osv., og jeg sørger for at følge med i, hvad der sker på området. Jeg synes, at det er spændende, så det er i sig selv en stor motivationsfaktor.

Jeg har mange gode kontakter til forskellige håndværkere gennem mit arbejde, så jeg brugte i lang udstrækning nogen, jeg kendte i forvejen. Og så kunne jeg som sagt lave en hel del selv.

Til vindmøllen brugte jeg et firma, som allerede havde stillet 6 af den slags møller op her på Samsø. De havde gode referencer fra tilfredse kunder, så derfor valgte vi at bruge dem.

Økonomien

Økonomi

Projektet er finansieret med et realkreditlån – dog med undtagelse af møllen, som vi har taget et separat lån til, fordi den ikke er betegnet som en bygningsdel.

Da jeg selv rådgiver om energiløsninger, havde jeg en god ide om, hvad det ville komme til at koste. Og jeg kendte alle priser ret præcist, inden vi gik i gang. Det eneste sted, vi har fejlestimeret en smule, er på møllen, som producerer lidt mindre strøm, end vi havde forventet. Så tilbagebetalingstiden bliver lidt længere end beregnet.

Sammenlagt er det efterhånden mange penge, vi har postet i projektet, og det gør vi jo kun, fordi vi regner med, at det kan betale sig i længden. Man er nødt til at tænke langsigtet, når man går i gang med denne type projekt. På den måde ser vi det helt klart som en investering. 

Processen

Forløb

I den første fase af renoveringen, hvor vi flyttede vægge og efterisolerede hele huset, kunne vi ikke bo i huset samtidig. Der blev vi bare boende i vores lejlighed. Det tog 11 måneder, men kun fordi jeg lavede det meste selv. Hvis vi havde brugt håndværkere til det hele, havde det taget langt kortere tid.

De håndværkere, vi brugte, var gode og professionelle. Det var især i forbindelse med møllen, at vi havde håndværkere på, og det arbejde forløb også helt uden problemer. Betonfundamentet skulle lige sætte sig en måneds tid, men selve det at sætte møllen op tog kun et par dage, og møllen var kørende med det samme.

Resultatet

Resultat

Vi har fået et rigtig dejligt hus, som er tæt på at være nulenergi.

Af alle de ting, vi har lavet ved huset, er ventilationsanlægget næsten det bedste. Der gik 2 dage, fra vi installerede det, til indeklimaet var perfekt. Vi har ikke set vand i vinduerne siden, og vi kan mærke det med det samme, hvis det holder op med at virke. Jeg vil anbefale det til alle. Det er selvfølgelig en omkostning, men forbedringen i indeklimaet alene er det værd. Og så sparer man også nogle penge i længden på varmeregningen.

Jordvarme er også fantastisk, fordi der ikke er noget arbejde forbundet med det. Det kører bare af sig selv, og man behøver aldrig at tænke over det.

Møllen producerer ca. 10.000 kWh om året, og vi bruger ca. 12.000 kWh, så den dækker lige knap. Vi overvejer at supplere den med nogle solceller på et tidspunkt, når møllen er tilbagebetalt, og vi har nogle penge at gøre det for.

Økonomi

Hvad kostede det?

Forbedringer
Udgift
Skift til jordvarme
-
Isolering af loft
-
Vindmøller
-
Ventilationsanlæg med varmegenvinding
-
I alt
155.000kr.

Udbytte

Hvor meget bedre er huset blevet at bo i?

Hvor svært var det at udføre forbedringen?

 

Fordele

Bedre indeklima

Gode råd over hækken

Installer et ventilationsanlæg og en varmepumpe, hvis du alligevel skal ombygge eller totalrenovere dit hus. Det gør underværker for indeklimaet.
Lyt til din håndværker, tag imod gode råd, og lad være med at lægge dig fast på en løsning på forhånd. Din håndværker kan have set det dårlige eksempel på den løsning, du efterspørger, og han har måske et bedre forslag.
Case, Thomas, Samsø

Forbedringer og typiske besparelser

Skift til jordvarme

Typisk besparelse ved skift til jordvarme

Ventilationsanlæg med varmegenvinding

Typisk besparelse ved ventilationsanlæg med varmegenvinding

Sådan kommer du selv i gang

Sådan kommer du selv i gang

Hvis du overvejer at renovere, anbefaler vi, at du starter med at tage fat i en rådgiver.

Den bedste måde at starte et renoveringsprojekt er at få hjælp af en rådgiver til at finde ud af, hvad der kan betale sig, og i hvilken rækkefølge det skal gøres.

Vælg en energirådgiver, de er uddannet til at indtænke energibesparelser i dit projekt.

Læs mere om rådgivning