BETA
Vi laver nyt site, og det kan godt rode lidt imens. Du er nu på det gamle site. Prøver du at komme på sparenergi.dk? Ryd din cache (i browserhistorik) for at komme derhen.

Med jordvarme og solceller fik Dorthe og Peder bugt med de stigende energiudgifter

Med jordvarme og solceller fik Dorthe og Peder bugt med de stigende energiudgifter

Med både børn, plejebørn og en enkel kæreste boende kunne Dorthe og Peder se varmeregningen stige og stige. Et jordvarmeanlæg ordnede varmeregningen, og nye solceller driver nu jordvarmepumpen. Det har samlet set givet store besparelser.

Beboere

Dorthe og Peder boede ved siden af deres nuværende hus i en lille østjysk landsby i 10 år, før de flyttede. Da havde huset stået tomt i mange år, men var blevet holdt ved lige af ejeren, der boede længere oppe på vejen.

"Det er bare så dejligt et sted. Vi har aldrig fortrudt det," siger Dorthe og Peder, som siden rev en del af huset ned og byggede det nye hus, som er fra 2002 og på 203 m2. Derudover er der nu et anneks på 50 m2, hvor den yngste af parrets 2 døtre bor.

Dorthe og Peder er i dag begge plejeforældre på fuld tid og bor i huset sammen med deres 2 plejebørn på 5 og 11 år, som har boet hos dem, siden de var små.

 

Beslutningen om projektet

Beslutning

Vi boede 7 personer her, for vores ældste datter og hendes kæreste boede her også. Så det blev klart, at vi var nødt til at gøre noget ved vores varmeregning. Vi kunne jo se, at oliepriserne gik op og op. Man fik det nærmest fysisk dårligt, når man så tankbilen med olie komme kørende hen mod huset. Jordvarme var det optimale for os, og vi havde pladsen til det. Samtidig var det oplagt at få solceller til at drive jordvarmepumpen.

 

Projektets rådgivere

Rådgivning

Det var svært at få uvildig rådgivning, for alle vil jo bare sælge noget. Men så opdagede vi tilfældigt Energitjenesten, som kunne give os uvildig rådgivning og hjælp. Vi havde besøg af en konsulent fra Energitjenesten, som gennemgik huset med fokus på energibesparelser. Hun pegede også på jordvarmen og sagde så, at det ville give mening også at få solceller. Vi valgte den leverandør til jordvarmen, som kom her og kiggede på tingene, mens andre bare gav tilbud ved at have set på grunden via kort på nettet. Man skal vise sit ansigt, for det handler jo om tillid og kemi. Til solcellerne gav konsulenten os en liste med leverandører, som var certificeret via KSO-ordningen (en kvalitetssikringsordning kontrolleret af Teknologisk Institut, red.). Vi valgte en lokal leverandør fra listen.

 

Økonomien

Økonomi

Vi omlagde nogle ældre lån, så vi kom endda til at sidde billigere efter at have betalt for både jordvarmen og solcellerne. Vores fokus var helt klart at spare på varmeregningen og siden på elregningen, så det handlede ikke om øget komfort. Vi solgte i forbindelse med etableringen af jordvarmen vores energibesparelse til et energiselskab. Vi brugte også håndværkerfradraget til arbejdslønnen til jordvarmeanlægget.

 

Processen

Forløb

Vi fik etableret jordvarmen i november 2011, men vejrmæssigt var vi heldige, for der kom ikke ret meget regn. Vi kunne spare nogle penge på selv at grave renderne til jordvarmeslangerne, så det gjorde vi selv ude på ridebanen. Leverandøren hjalp så med slangerne, tilsluttede anlægget og tog oliefyret med. Vi havde i forvejen gulvvarme i stueetagen, og så har vi 3 radiatorer ovenpå, som passede til brug for jordvarmeanlægget. Omkring solcellerne var det vigtigt for os, at det blev æstetisk pænt. Vi ville ikke have solcellerne på selve huset eller ind mod gården, så de endte med at sidde på laden. Det kostede et nyt tag til laden, men det blev dækket af omlægningen af vores lån. Solcellerne vender stort set 100 % mod syd.

 

Resultatet

Resultat

Vi kan ikke være andet end tilfredse med vores jordvarme og solcellerne. Jordvarmen kører bare, og solcellernes produktion lever op til estimaterne. Jordvarmen har givet os en mere jævn varme, og det er mere komfortabelt i hele huset. Det kan være svært at komme ned på en temperatur, hvor vi kan holde til at bruge brændeovnen, for her er dejligt varmt uden den. Når det gælder solcellerne, så er man jo som en glad julegris, når det har været en god dag med masser af sol. Vi er ovenud tilfredse med vores investering. Vi har fået markante besparelser, fordi vi både har fået jordvarme og solceller. Vi har fået det, vi gerne ville have. Det er dejligt. Det er helt sikkert ikke vores sidste energibesparende projekter.

 

Økonomi

Energiforbrug før
29.200kr./år
Energiforbrug efter
19.400kr./år
Hvad har det betydet økonomisk?
9.900kr./år

Hvad kostede det?

Forbedringer
Udgift
Skift til jordvarme
120.000kr.
Solcelleanlæg
130.000kr.
I alt
250.000kr.

Udbytte

Hvor meget bedre er huset blevet at bo i?

Hvor svært var det at udføre forbedringen?

 

Fordele

Ekstra opbevaringsplads
Mindre støj
Bedre indeklima

Gode råd over hækken

Det er vigtigt at finde gode håndværkere
Case om jordvarme og solceller, Dorthe fra Hedensted

Denne case er skabt i samarbejde med:

Energitjenesten

Om casebanken

Alle historier i casebanken er udtryk for enten boligejernes, boligadministratorens eller entreprenørens egne synspunkter og holdninger, ligesom tal for investering og energiforbrug før og efter renoveringen kommer fra selvsamme.

I de tilfælde, hvor de aktuelle energipriser ikke er oplyst, har vi brugt gennemsnitlige energipriser og korrigeret energiforbruget efter vejret.

Forbedringer og typiske besparelser

Skift til jordvarme

Typisk besparelse ved skift til jordvarme

Solcelleanlæg

Typisk besparelse ved solcelleanlæg

Sådan kommer du selv i gang

Sådan kommer du selv i gang

Hvis du overvejer at renovere, anbefaler vi, at du starter med at tage fat i en rådgiver.

Den bedste måde at starte et renoveringsprojekt er at få hjælp af en rådgiver til at finde ud af, hvad der kan betale sig, og i hvilken rækkefølge det skal gøres.

Vælg en energirådgiver, de er uddannet til at indtænke energibesparelser i dit projekt.

Læs mere om rådgivning