Varmepumpe og oliefyr giver huset miljøvenlig profil

Varmepumpe og oliefyr giver huset miljøvenlig profil

Det store hus i Holte har reduceret olieforbruget med over 75 % og samtidigt fået bedre og mere jævn opvarmning med en luft til vand-varmepumpe.

Beboere

Den store, herskabelige villa på 242 m2 i Holte danner hjem for Claus og Henriette, deres 2 drenge på 19 og 13 år og deres au pair. Claus og Henriette ejer sammen 3 blomsterbutikker i Nordsjælland. De har boet i huset i 11 år og er rigtig glade for området, som er naturrigt, samtidig med at skoler og indkøbsmuligheder ligger tæt på.   

Beslutningen om projektet

Beslutning

Det store hus kunne blive ret koldt om vinteren, så for nogle år siden fik vi isoleret væggene, sat nye vinduer i og lagt et nyt tag, fortæller Henriette. Vi havde dog stadig det gamle oliefyr, og det var vi ikke helt tilfredse med, da det nogen gange virkede svært at varme huset ordentligt op.

Forbruget var også ret højt, og vi ville gerne have en mere miljøvenlig opvarmningsform. Vi undersøgte mulighederne for jordvarme, men det var en stor ulempe, at hele haven skulle graves op. Vores faste vvs’er fortalte om mulighederne for at kombinere vores nuværende oliefyr med en luft til vand-varmepumpe, og den løsning tiltalte os. 

Projektets rådgivere

Rådgivning

Vi blev primært rådgivet af vores faste vvs’er, siger Henriette. Han havde lavet forskellige ting i huset og kendte til husets installationer og de problemer, som vi oplevede med opvarmningen. Han vidste også, at vi gerne ville gå i en retning af noget mere miljøvenligt, så et nyt oliefyr kunne ikke komme på tale.

Efter vi havde fået tilsluttet hybridvarmepumpen, var det egentlig den, der blev den primære varmekilde, hvilket bevirkede, at vi sparede 3.259 liter olie eller 76% om året, fortæller Henriette. Oliefyret er kun i drift, når det er koldt, og varmepumpen ikke er effektiv nok. Et styresystem sørger for at skifte mellem de 2 varmekilder for at udnytte energien bedst muligt. 

Økonomien

Økonomi

Installationen af det nye varmesystem finansierede vi udelukkende selv, men da der er tale om et nyt produkt i Danmark, fik vi lidt ”introduktionsrabat”. Ud over den forbedrede varmekomfort og gode følelse af at handle miljøvenligt så ser vi det som en god investering i husets økonomi, fortæller Henriette. En lavere fast udgift til energiforbrug vil absolut være en fordel, hvis vi en dag skal sælge huset.

Installationen af hybridvarmepumpen til vores oliefyr kostede 119.000 kr. – fordelt på 53.000 kr. til arbejdsløn og 66.000 kr. til materialer. For en installation af denne type er det desuden muligt at få energitilskud og der er håndværkerfradrag på arbejdslønnen.

På både varmepumpedelen og oliefyret skal der ifølge loven udføres årligt eftersyn. Vi regner med, at de årlige serviceudgifter til anlægget bliver på ca. 1.650 kr. 

Processen

Forløb

Efter vi havde besluttet at udskifte varmesystemet, tog vores VE-installatør egentlig over, fortæller Henriette. Varmepumpen skulle dimensioneres, så den passede til husets energibehov og varmetab, og selve udedelen af varmepumpen skulle monteres et sted, hvor den ikke generer naboerne med støj.

Selve installationen af anlægget tog vel omkring 50 timer, selvom de også var nødt til at skifte varmtvandsbeholderen og lægge noget strøm ind.

Resultatet

Resultat

Vi føler, at huset er nemmere at varme op nu, og alle rum har en god temperatur, fortæller Henriette. Det er helt sikkert, at styringen af varmen fungerer bedre. Vi skal ikke længere regulere varmen på hver enkelt radiatortermostat, da det bliver styret central fra automatikken på varmeanlægget. Desuden er der ikke længere olielugt i kælderen.

Hvis man sidder i et hus med et oliefyr og godt kunne tænke sig en mere økonomisk og miljøvenlig løsning, uden at skulle sløjfe sit oliefyr, vil vi klart anbefale en kombinationsløsning som den, vi har fået lavet. 

Økonomi

Energiforbrug før
38.400kr./år
Energiforbrug efter
33.800kr./år
Hvad har det betydet økonomisk?
5.000kr./år / 13%

Hvad kostede det?

Forbedringer
Udgift
Skift til luft til vand-varmepumpe
-
Ny oliekedel
-
Skift til en gashybridvarmepumpe
-
I alt
119.000kr.

Udbytte

Hvor meget bedre er huset blevet at bo i?

Hvor svært var det at udføre forbedringen?

 

Fordele

Mindre vedligeholdelse

Gode råd over hækken

Overvej grundigt, hvor varmepumpen skal placeres, så den ikke giver støjgener.
Case, kombination af oliefyr og luft til vand-varmepumpe, holte, henriette

Denne case er skabt i samarbejde med:

Om casebanken

Alle historier i casebanken er udtryk for enten boligejernes, boligadministratorens eller entreprenørens egne synspunkter og holdninger, ligesom tal for investering og energiforbrug før og efter renoveringen kommer fra selvsamme.

I de tilfælde, hvor de aktuelle energipriser ikke er oplyst, har vi brugt gennemsnitlige energipriser og korrigeret energiforbruget efter vejret.

Forbedringer og typiske besparelser

skift til luft til vand varmepumpe

Typisk besparelse ved skift til luft til vand-varmepumpe

Ny oliekedel

Typisk besparelse ved ny oliekedel

Skift til gashybridvarmepumpe

Typisk besparelse ved skift til en gashybridvarmepumpe

Sådan kommer du selv i gang

Sådan kommer du selv i gang

Hvis du overvejer at renovere, anbefaler vi, at du starter med at tage fat i en rådgiver.

Den bedste måde at starte et renoveringsprojekt er at få hjælp af en rådgiver til at finde ud af, hvad der kan betale sig, og i hvilken rækkefølge det skal gøres.

Vælg en energirådgiver, de er uddannet til at indtænke energibesparelser i dit projekt.

Læs mere om rådgivning