Varmepumpe, solceller og mindre varmetab fra vinduer og døre

Varmepumpe, solceller og mindre varmetab fra vinduer og døre

Familien har installeret luft til vand-varmepumpe, solceller og forbedret ventilation. De har tætnet, renoveret alle vinduer og udskiftet havedøre.

Beboere

Henrik og Lis er i 50’erne og begge ansat i administrative funktioner. De bor i huset sammen med et af børnene. Parrets voksne datter er flyttet hjemmefra, mens sønnen uddanner sig i en anden by og kommer hjem i weekenderne.

De købte huset i 1995, hvor de flyttede fra Sønderjylland, fordi Henrik fik arbejde i Brøndby. Området lå godt i forhold til Henriks arbejde, og huset havde det antal værelser, de gerne ville have til en pris, der var til at betale. Samtidigt var det et relativt nyt hus og næsten uden vedligeholdelseskrævende træværk.

Bortset fra et nyt køkken havde de ikke gjort meget ved huset, før de gik i gang med energirenoveringen.

Beslutningen om projektet

Beslutning

En af vores venner spurgte, om vi skulle med til mødet om energirenoveringer, som kommunen afholdt i byen. Det møde havde vi ikke selv lagt mærke til, men vi var nysgerrige og valgte at slå følge en time senere. Vores døre ud mod haven var færdige, og gasfyret var udslidt. Samtidigt havde vi længe tænkt på at reducere husets energiforbrug uden rigtigt at kunne finde ud af, hvad der skulle gøres, og hvor vi skulle starte.

Kommunens ECO-Life-projekt og muligheden for økonomisk tilskud satte fart i tankerne. Det var mest Henrik, der skubbede på. Min uddannelse og mit job har ikke noget med energi at gøre, men jeg har altid interesseret mig for energi og er nok lidt af en energinørd.

Projektets rådgivere

Rådgivning

Henrik havde håbet på mere rådgivning i ECO-Life-projektet, end tilfældet var. Det korte energitjek gav ikke svar på mine spørgsmål og min tvivl om prioriteringen, og der var fejl i nogle beregninger. Blower-testen viste, at dampspærren i loftet skulle tætnes.

Henrik valgte i første omgang at prioritere de delelementer, som han var sikker på skulle med i projektet - solceller, efterisolering af loft, ny loftlem, udskiftning af vinduesglas og reparation af dampspærren. Og så måtte resten afklares efterfølgende ved studier på nettet og gennem snak med leverandører, en kammerat og en bror. Beslutningsfasen var svær, langt hårdere end selve byggeprocessen.

Økonomien

Økonomi

Renoveringen blev finansieret med et lån i huset, og projektet modtog støtte fra ECO-Life-projektet i Høje-Taastrup. Investeringen har kunnet holdes nede pga. eget arbejde og en renovering af de eksisterende vinduesrammer i god kvalitet.

Vi skulle alternativt have ofret 40.000 kr. på et nyt fyr, og havedørene skulle skiftes under alle omstændigheder.

Vi lagde vægt på at finde de bedste løsninger, og vi var enige om, at huset ikke måtte skæmmes. Derfor valgte vi f.eks. dyrere solceller, der passede bedre til husets tag. Vi valgte også en varmepumpe, der var lidt dyrere, fordi den næsten ikke støjer, og fordi den også kan håndtere varmt vand fra en eventuel solfanger.

Processen

Forløb

Henrik stod selv for byggeledelsen og lavede også meget af arbejdet selv. I februar 2013 blev solcellerne sat op. I efteråret blev loftet efterisoleret. I vinteren 2013 blev dampspærren repareret. Fra maj til august 2014 tog Henrik og Lis alle vinduer ud og sleb og olierede dem. Henrik satte selv energiglas i. Det er ikke svært. I efteråret 2014 kom luft til vand-varmepumpen på plads, og en murer udskiftede havedørene.

Gud ske lov, at vi ikke vidste fra starten, hvor meget arbejde hele projektet ville kræve. Men det store arbejde skyldtes også, at vi lige fik lavet nogle andre ting, nu vi var i gang, f.eks. malet stuen og sat hylder op på loftet.

Resultatet

Resultat

Vi har fået det, vi gerne ville opnå. Det er fantastisk at være uden udgifter til el og varme i fremtiden. Som det ser ud nu, vil regningen højst ligge et sted mellem 1.000 og 2.000 kr. pr. år plus udgifter til det lovpligtige serviceeftersyn af varmepumpen..

Renoveringen mærkes tydeligt. Før var der koldt ved gulvet, fordi det trak lidt ind under havedørene. Det er helt væk, og det føles, som om huset har fået en ekstra dyne over sig, og så nyder jeg, at varmen er mere jævn fra gulv til loft.

Vi mærker også tydeligt, at membranen er tætnet. Det er blevet meget lunere ved væggen, og de bredere havedøre har givet mere lys i rummene. Det er dejligt.

Vi har opnået en omfattende energibesparelse, efter vi fik renoveret sidste år, og solcellerne dækker næsten alle energiudgifter. Indeklimaet er blevet forbedret uden træk, kulde og temperatursving i huset. Ejendomsværdien er steget med knap 400.000 kr., som svarer til det lån, vi har optaget.

Økonomi

Energiforbrug før
Ikke oplyst
Energiforbrug efter
Ikke oplyst
Hvad har det betydet økonomisk?
Ikke oplyst

Hvad kostede det?

Forbedringer
Udgift
Skift til luft til vand-varmepumpe
-
Boligventilationsvarmepumpe
-
Isolering af loft
-
Solcelleanlæg
-
Fra termorude til energirude
-
Nye yderdøre
-
Tætning af vinduer
-
I alt
340.000kr.

Udbytte

Hvor meget bedre er huset blevet at bo i?

Hvor svært var det at udføre forbedringen?

 

Fordele

Bedre lysindfald
Mere frisk luft
Mindre træk

Gode råd over hækken

Vær meget opmærksom på, hvad der er vigtigst for jer, når I skal vælge mellem de mange muligheder
Hvis man vil gøre arbejdet selv, skal man helst kende nogle, som kan hjælpe med at få projektet skruet rigtigt sammen
Vær forberedt på, at det tager lang tid, hvis man selv vil udføre arbejdet. Vær tålmodig
Det er billigt og ikke det store arbejde at skifte ruder selv, hvis vinduesrammerne ellers er i orden. Og det kan mærkes
Billede nwg8cjjw.jpg

Denne case er skabt i samarbejde med:

Green Lab Brugerinnovation

Om casebanken

Alle historier i casebanken er udtryk for enten boligejernes, boligadministratorens eller entreprenørens egne synspunkter og holdninger, ligesom tal for investering og energiforbrug før og efter renoveringen kommer fra selvsamme.

I de tilfælde, hvor de aktuelle energipriser ikke er oplyst, har vi brugt gennemsnitlige energipriser og korrigeret energiforbruget efter vejret.

Forbedringer og typiske besparelser

skift til luft til vand varmepumpe

Typisk besparelse ved skift til luft til vand-varmepumpe

Boligventilationsvarmepumpe

Typisk besparelse ved boligventilationsvarmepumpe

Isolering af loft

Typisk besparelse ved isolering af loft

10-50 kr./år pr. m2 loft du isolerer

Forudsætning for beregning: Gennemsnitlig energipris og isoleringsniveau

Solcelleanlæg

Typisk besparelse ved solcelleanlæg

Nye energiruder

Typisk besparelse ved fra termorude til energirude

30-120 kr./år pr. m2 rude du skifter

Forudsætning for beregning: Gennemsnitlig energipris og rude

Nye yderdøre

Typisk besparelse ved nye yderdøre

60-240 kr./år pr. yderdør du skifter

Forudsætning for beregning: Gennemsnitlig energipris og yderdør

Sådan kommer du selv i gang

Sådan kommer du selv i gang

Hvis du overvejer at renovere, anbefaler vi, at du starter med at tage fat i en rådgiver.

Den bedste måde at starte et renoveringsprojekt er at få hjælp af en rådgiver til at finde ud af, hvad der kan betale sig, og i hvilken rækkefølge det skal gøres.

Vælg en energirådgiver, de er uddannet til at indtænke energibesparelser i dit projekt.

Læs mere om rådgivning