Ny gaskedel har sparet på elregningen

Ny gaskedel har sparet på elregningen

Ole og Inge fik besøg af en energirådgiver og traf et valg, da deres gaskedel gik i stykker. De har skiftet gaskedelen ud og efterisoleret loftet.

Hvem bor i huset?

Ole på 69 og Inge på 67 har boet i huset siden 1994. Det var et dødsbo, som der skulle laves en del ved.

Huset har en skøn beliggenhed med en grund, der støder ned til en sø, hvilket giver dem nogle flotte solnedgange lige i baghaven, og de føler de var heldige, at de fik huset.

Huset er nu indrettet, ligesom de vil have det, og passer lige til deres behov. Der er desuden en dejlig stor have til huset, som de nyder at gå ude i begge to.

Beslutningen om projektet

Hvorfor besluttede I jer for at starte jeres projekter?

Jeg går hver måned og aflæser vores energiforbrug for at følge med i, om det går den rigtige vej. Vi havde flere gange talt om, at vi kunne have gavn af at efterisolere.

Da vi opdagede, at Sorø Kommune havde et tilbud om, at man kunne få en gratis konsultation med en energirådgiver, benyttede vi os af det.

Lige bagefter begyndte vores gamle fyr at skrante. Ud fra energirådgiverens anbefalinger valgte vi at investere i et nyt kondenserende gasfyr, som godt nok ikke havde den korteste tilbagebetalingstid, men var den mindste investering af hans forslag.

Det blev så et nyt fyr og en lidt bedre isolering af en del af vores tidligere tilbygning. Vi har også skiftet 2 vinduer ud med døre.

Projektets rådgivere

Hvad fik I af rådgivning til projektet?

Vi boede tidligere i Vemmelev, hvor vi havde et rigtig godt samarbejde med 2 brødre, en tømrer og en murer, der har et firma sammen. Dem stolede vi på, så da vi byggede om i 1994, brugte vi dem igen.

Den ene af dem er en lidt kreativ fyr, så han var egentlig vores arkitekt på den ombygning, vi lavede i 1994. Typisk når vi går i gang med sådan en opgave, ringer jeg til ham og siger. Vi kunne godt tænke os det og det, har du tid til at komme og kigge? Så får jeg et tilbud, når han har regnet lidt på det.

I 2014 fik vi dog en energirådgivers indsigt og ideer til, hvad vi kunne gøre i huset. Da vi besluttede os for at skifte gaskedelen, indhentede jeg 2 tilbud og valgte ud fra det.

Økonomien

Hvilke tanker gjorde I jer omkring økonomien i projektet?

Vi har ikke taget lån, men betalt det af kassebeholdningen.
Processen

Hvordan var forløbet for selve arbejdet?

Det var ret heldigt, at vi lige havde haft en energirådgiver ude og komme med forslag – bl.a. til udskiftning af fyret – da vores gamle gasfyr begyndte at blive ustabilt. Vi kunne vende tilbage til energirådgiverens rapport og se på vores muligheder.

Han havde foreslået en luft til vand-varmepumpe, som ville være en stor investering, og et kondenserende gasfyr. Da vi havde valgt en løsning, indhentede jeg tilbud fra 2 installatører, og så valgte vi blandt de 2.

Desuden valgte vi at efterisolere loftet i vores tilbygning fra 1994. Det gjorde vi, fordi jeg huskede det som om, der kun var 100 mm isolering. Det viste sig, at der faktisk var 200 mm. Så nu er der 340 mm glasuld på loftet.

Resultatet

Hvordan har projektet ændret huset?

Vi har opnået en besparelse på ca. 20 % på el og ca. 7 % på gasregningen. Og vores brændeforbrug er ca. det samme, som det altid har været.

Med i hele den beregning er der jo så også nogle usikkerhedsmomenter. Vi er f.eks. gået på pension og går begge hjemme hele dagen nu i modsætning til tidligere. Måske ville vi have sparet endnu mere, hvis vi begge stadig havde arbejde og dermed ikke var hjemme hele dagen, som vi er nu.

Økonomi

Energiforbrug før
24.000kr./år
Energiforbrug efter
25.600kr./år
Hvad har det betydet økonomisk?   Negativ besparelse
-1.600kr./år

Hvad kostede det?

Forbedringer
Udgift
Ny gaskedel
35.000kr.
Isolering af loft
-
I alt
42.000kr.

Udbytte

Hvor meget bedre er huset blevet at bo i?

Hvor svært var det at udføre forbedringen?

 

Fordele

Bedre lysindfald
Bedre indeklima

Gode råd over hækken

Hold fast i gode håndværkere. Vi kontakter og benytter os af de samme hver gang.
Hvis jeg skulle gøre det hele om igen, så ville jeg have isoleret husets sokkel udefra.

Denne case er skabt i samarbejde med:

scanenergi

Om casebanken

Alle historier i casebanken er udtryk for enten boligejernes, boligadministratorens eller entreprenørens egne synspunkter og holdninger, ligesom tal for investering og energiforbrug før og efter renoveringen kommer fra selvsamme.

I de tilfælde, hvor de aktuelle energipriser ikke er oplyst, har vi brugt gennemsnitlige energipriser og korrigeret energiforbruget efter vejret.

Forbedringer og typiske besparelser

Ny gaskedel

Typisk besparelse ved ny gaskedel

Isolering af loft

Typisk besparelse ved isolering af loft

10-50 kr./år pr. m2 loft du isolerer

Forudsætning for beregning: Gennemsnitlig energipris og isoleringsniveau

Sådan kommer du selv i gang

Sådan kommer du selv i gang

Hvis du overvejer at renovere, anbefaler vi, at du starter med at tage fat i en rådgiver.

Den bedste måde at starte et renoveringsprojekt er at få hjælp af en rådgiver til at finde ud af, hvad der kan betale sig, og i hvilken rækkefølge det skal gøres.

Vælg en energirådgiver, de er uddannet til at indtænke energibesparelser i dit projekt.

Læs mere om rådgivning