BETA
Vi laver nyt site, og det kan godt rode lidt imens. Du er nu på det gamle site. Prøver du at komme på sparenergi.dk? Ryd din cache (i browserhistorik) for at komme derhen.

Varmepumper har sendt elvarmen på pension

Varmepumper har sendt elvarmen på pension

Varmepumper, energiruder og elpærer med lavt energiforbrug har både gjort det billigere at leje sommerhuset og nedbragt driftsudgifterne, når huset står tomt.

Beboere

Herman og Lis købte sommerhuset i 2007. Herman er uddannet elektriker og arbejder som servicetekniker for et udlejningsbureau, hvor han bl.a. kører rundt og servicerer poolhuse. Da de besluttede at købe huset, var det for det første, fordi de kunne få det til en rigtig god pris, og for det andet fordi Herman selv kunne servicere det. Dengang var poolen blevet nedlagt, men parret genetablerede den.

De har siden overtagelsen reduceret forbrugsudgiften markant ved at gennemføre en række energibesparende tiltag. Huset har plads til 10 personer og er udlejet 30-31 uger om året.

Beslutningen om projektet

Beslutning

Vi kunne se en stor efterspørgsel fra vores kunder efter energirigtige huse. Folk vil efterhånden ikke leje huse, som ikke har varmepumper, fordi elregningen bliver for stor. Den største energityv er poolen – det blev tydeligt, kort efter vi havde genetableret den. Så den første energiinvestering vi lavede, var en luft til vand-varmepumpe til at opvarme poolvandet. Derefter har vi skiftet til energiruder i terrassedøren og i de store vinduespartier i poolafdelingen, og senest har vi installeret en luft til luft-varmepumpe. Vi har et sommerhus mere, som også skulle have en luft til luft-varmepumpe, så vi kunne få en rigtig god pris for 2 varmepumper.

Projektets rådgivere

Rådgivning

Jeg arbejder jo selv inden for det her område, så jeg vidste en del om det i forvejen. Mange af de husejere, jeg servicerer, har spørgsmål om energiforbedringer, så jeg sørger for at følge med i, hvad der sker på området. Min søn er energiteknolog, og han havde også nogle gode råd og input i processen. Og så fik vi lavet et energitjek i 2014, som pegede på, at vi kunne spare penge ved også at installere en luft til luft-varmepumpe. Vi indhentede ikke tilbud fra flere forskellige håndværkere, men brugte nogen, vi kendte i forvejen, og som vi vidste var specialiseret i denne type løsninger.

Økonomien

Økonomi

Vi har finansieret projektet med vores opsparing. Økonomien betød noget på den måde, at vi gerne ville øge udlejningsprocenten. Huset bruger jo også energi, når det ikke er udlejet, og det betaler vi selv for. Så jo mere det er udlejet, jo færre udgifter har vi. Derudover forøger det husets værdi, når vi engang skal sælge det igen. 

Processen

Forløb

Installationsarbejdet tog ikke mere end et par dage hver gang, så det var der ikke mange ben i. Håndværkerne klarede det meste, men da jeg er uddannet elektriker, lavede jeg selv elinstallationerne. 

Resultatet

Resultat

Resultatet har været helt som forventet, og vi er meget tilfredse. Luft til vand-varmepumpen sparer vores gæster for 7000 kWh om året, så det kan altså godt mærkes på elregningen. Luft til luft-varmepumpen gør, at vi langt hurtigere kan opvarme huset, inden gæsterne kommer. Den er også rigtig god til at holde huset frostfrit om vinteren, uden at det koster ret meget, og vi har faktisk mere eller mindre sendt elvarmen på pension. Derudover er indeklimaet blevet bedre, fordi der er kommet mere luftcirkulation i huset.

Økonomi

Energiforbrug før
69.300kr./år
Energiforbrug efter
38.900kr./år
Hvad har det betydet økonomisk?
30.400kr./år / 44%

Hvad kostede det?

Forbedringer
Udgift
Skift til luft til vand-varmepumpe
-
Luft til luft-varmepumpe
-
Fra termorude til energirude
-
I alt
85.000kr.

Udbytte

Hvor meget bedre er huset blevet at bo i?

Hvor svært var det at udføre forbedringen?

 

Fordele

Bedre indeklima

Gode råd over hækken

Sørg for, at luft til luft-varmepumpen er en sommerhusmodel, som kan holde dit hus frostfrit ved lav temperatur om vinteren , når huset ikke er i brug
Husk de lovpligtige årlige serviceeftersyn, hvis din varmepumpe indeholder mere end 1 kg kølemiddel
Case, Nye ruder, lavenergipærer og varmepumper, Herman fra Thisted

Denne case er skabt i samarbejde med:

Novasol

Om casebanken

Alle historier i casebanken er udtryk for enten boligejernes, boligadministratorens eller entreprenørens egne synspunkter og holdninger, ligesom tal for investering og energiforbrug før og efter renoveringen kommer fra selvsamme.

I de tilfælde, hvor de aktuelle energipriser ikke er oplyst, har vi brugt gennemsnitlige energipriser og korrigeret energiforbruget efter vejret.

Forbedringer og typiske besparelser

skift til luft til vand varmepumpe

Typisk besparelse ved skift til luft til vand-varmepumpe

Luft til luft-varmepumpe

Typisk besparelse ved luft til luft-varmepumpe

Sådan kommer du selv i gang

Sådan kommer du selv i gang

Hvis du overvejer at renovere, anbefaler vi, at du starter med at tage fat i en rådgiver.

Den bedste måde at starte et renoveringsprojekt er at få hjælp af en rådgiver til at finde ud af, hvad der kan betale sig, og i hvilken rækkefølge det skal gøres.

Vælg en energirådgiver, de er uddannet til at indtænke energibesparelser i dit projekt.

Læs mere om rådgivning