BETA
Vi laver nyt site, og det kan godt rode lidt imens. Du er nu på det gamle site. Prøver du at komme på sparenergi.dk? Ryd din cache (i browserhistorik) for at komme derhen.

Nye vinduer, loftsisolering og solceller har næsten halveret energiforbruget

Nye vinduer, loftsisolering og solceller har næsten halveret energiforbruget

Lars og Gitte havde store udgifter til varme og el, som de målrettet gik i gang med at reducere. Nye vinduer og døre, loftsisolering og solceller på taget var de største skridt. Varmeforbruget er reduceret med ca. 35 % og elforbruget med ca. 60 %.
Hent case

Beboere

Lars og Gitte er efter eget udsagn et par ægte nørder, og det har de givet videre til børnene på 22 og 20 år, som begge læser på ITU. Den yngste bor stadig i huset, som er fra 1968 med en tilbygning fra 1982.

De 2 it-folk flyttede til den nordsjællandske by fra Silkeborg for karrierens skyld. Gitte er konsulent, mens Lars for 5 år siden fik konstateret sklerose og ikke længere kan arbejde.

"Vi er meget glade for at bo et sted, hvor man både er lidt isoleret og alligevel tæt på det hele. Vi flyttede hertil i 1995, og både huset og området havde alt, hvad en børnefamilie kunne ønske sig," siger Lars.

 

Beslutningen om projektet

Beslutning

Det hele tog udgangspunkt i vores høje energiforbrug. Vi havde høje omkostninger, så der var noget at gå efter. Vi skiftede vinduer og døren ud til haven, fordi der var så meget træk, at vi næsten kunne sætte en vindmølle op i stuen og lade den dække hele vores elforbrug. Vi havde tænkt over solcellerne i noget tid, men vi fik travlt, fordi vi ville nå at komme med på den tidligere ordning, der udløb i slutningen af 2012. Det handlede om at mindske vores elregning. Når det gælder loftet, så var det mest af alt en forsikring for at undgå en fremtidig udgift, hvis vi på et tidspunkt bliver nødt til at sælge huset, og en ny ejer måske ville kræve det gjort.

 

Projektets rådgivere

Rådgivning

Vi valgte de håndværkere, der kom med de mest ambitiøse løsninger. Derefter brugte vi internettet til at verificere vores valg, det gør vi altid. Google is your friend. Vi kendte ingen håndværkere på forhånd, og hemmeligheden er at finde en, man kan stole på. Så kan man altid bruge ham til at finde andre håndværkere, som han stoler på. Gennem den første håndværker har vi mødt alle de andre, vi har brugt. Det var også vigtigt for os med løsninger, som var vedligeholdelsesfrie, fordi mit helbred ikke giver mulighed for meget fysisk arbejde. Vi vil jo gerne kunne blive boende, indtil vi selv vælger at sælge - ikke fordi vi er nødt til det.

 

Økonomien

Økonomi

Økonomien var afgørende omkring både vinduerne og solcellerne. Vi går generelt ikke efter de billigste løsninger. Vi vil hellere have en håndværker, der laver tingene ordentligt og godt. Der var fradrag via håndværkerfradraget, og det udnyttede vi da, selv om det ikke engang dækkede momsen - men ellers blev det betalt via de penge, forsikringen havde udbetalt på grund af kritisk sygdom. Udskiftning af vinduerne handlede om at spare på varmeregningen. For solcellerne handlede det ikke mindst om at gøre os mindre afhængige af elpriserne. Men også om at gøre os mere uafhængige af en fast løn hver måned.

 

Processen

Forløb

For vinduerne tog det vel 3-4 uger fra den første snak, til vinduerne var sat op. Det var nemt og hyggeligt, og der var ingen gener. Håndværkerne var effektive, dygtige og respektfulde på den måde, som man skal være. Den respekt går begge veje. På den måde får man et godt forhold. Det gik også stærkt med solcellerne. Snip-snap-snude, så var det ordnet. De havde travlt, så alt arbejde foregik virkelig i løb. 1/3 af solcellerne vender mod vest og 2/3 mod syd og sidder på taget. Efterisoleringen af loftet tog vel 2-3 timer, så det var ganske smertefrit at få papiruld blæst ind på loftet.

 

Resultatet

Resultat

De nye vinduer og døren betyder, at der er ro i stuen nu. Ingen bevægelse og ingen træk. Det er det allervigtigste. Vi er sluppet for blæsten gennem stuen. Og så er de vedligeholdelsesfrie, så de skal bare nydes. De har også haft den ønskede effekt på besparelsen, for vi har fået en synligt lavere varmeregning. Vi sparer også meget på elregningen med solcellerne. Det er utroligt tilfredsstillende at producere sin egen strøm. Jeg kan blære mig med, at vi traf en rigtig god beslutning på et godt tidspunkt. Når det gælder loftet er det umuligt at verificere effekten på varmeforbruget. Men vi ser det også mest som en forsikring, hvis vi bliver nødt til at sælge huset.

 

Økonomi

Energiforbrug før
65.300kr./år
Energiforbrug efter
37.300kr./år
Hvad har det betydet økonomisk?
28.000kr./år

Hvad kostede det?

Forbedringer
Udgift
Isolering af loft
30.000kr.
Solcelleanlæg
130.000kr.
Udskift vindue, som har 1 lag glas
175.000kr.
I alt
335.000kr.

Udbytte

Hvor meget bedre er huset blevet at bo i?

Hvor svært var det at udføre forbedringen?

 

Fordele

Bedre lysindfald
Mindre støj
Mindre træk
Mindre vedligeholdelse

Gode råd over hækken

Hav respekt for dine håndværkere
Lad være med at tro på noget, som lyder for godt til at være sandt
Vælg en håndværker, der går efter at lave tingene ordentligt og godt - ikke nødvendigvis billigst
Verificer oplysninger og løsninger på nettet
Udnyt fradrag og tilskud, når de er der
Gode råd over hækken - portrætfoto

Denne case er skabt i samarbejde med:

SEAS-NVE

Om casebanken

Alle historier i casebanken er udtryk for enten boligejernes, boligadministratorens eller entreprenørens egne synspunkter og holdninger, ligesom tal for investering og energiforbrug før og efter renoveringen kommer fra selvsamme.

I de tilfælde, hvor de aktuelle energipriser ikke er oplyst, har vi brugt gennemsnitlige energipriser og korrigeret energiforbruget efter vejret.

Forbedringer og typiske besparelser

Solcelleanlæg

Typisk besparelse ved solcelleanlæg

Sådan kommer du selv i gang

Sådan kommer du selv i gang

Hvis du overvejer at renovere, anbefaler vi, at du starter med at tage fat i en rådgiver.

Den bedste måde at starte et renoveringsprojekt er at få hjælp af en rådgiver til at finde ud af, hvad der kan betale sig, og i hvilken rækkefølge det skal gøres.

Vælg en energirådgiver, de er uddannet til at indtænke energibesparelser i dit projekt.

Læs mere om rådgivning