BETA
Vi laver nyt site, og det kan godt rode lidt imens. Du er nu på det gamle site. Prøver du at komme på sparenergi.dk? Ryd din cache (i browserhistorik) for at komme derhen.

Forbedringer gav både komfort, besparelser og bedre udnyttelse

Forbedringer gav både komfort, besparelser og bedre udnyttelse

Som en del af et samlet projekt har familien fået en række forbedringer på både den daglige komfort og økonomiske besparelser på varme og el. Samtidig kan husets rum nu bedre udnyttes fuldt ud.
Hent case

Beboere

Det 254 m2 store hus fra 1930 ligger i en lille landsby i Midtjylland. Her har Lea og Lars boet siden 2001. Lea er projektleder, mens Lars er forsker. De har 3 drenge på 10, 12 og 15 år.

"Vi faldt især for husets arkitektur og den store grund. Det var et slidt hus med rigtig mange muligheder, og der skulle virkelig gøres noget ved det," forklarer Lea. "Vi havde før boet til leje i et hus, som var piv utæt og koldt, så vi vidste, at vi skulle have fokus på energimæssige forbedringer, når vi fik vores eget," siger hun.

Parret fik en energirådgiver til at gennemgå huset. Han lavede en rapport, som indeholdt en række prioriterede anbefalinger, så de kunne laves i det tempo, som økonomien tillod. Lea og Lars skiftede hurtigt oliefyret ud med et pillefyr og har siden bl.a. efterisoleret loftet, udskiftet de dårligste af husets vinduer, efterisoleret gulve og udskiftet køkkenet.

 

Beslutningen om projektet

Beslutning

Det var en samlet pakke af projekter. På 1. sal havde en husmår ødelagt isoleringen i skråvæggene. Vi brugte ikke rigtigt rummet, fordi det var så koldt, og det trak fra rummet og ned i stuen. Vi fik nyt, efterisoleret gulv i badeværelset, da det blev renoveret. Det var planlagt, men vi blev tvunget til at komme i gang pga. en kloak, der ikke fungerede. Vinduerne skiftede vi, fordi vi i forvejen var i gang. I spisestuen trak det rigtigt meget, så vi trak ofte for med gardiner udelukkende på grund af kulden. Solfangeren skulle fungere sammen med vores pillefyr, som er slukket om sommeren. Med solvarme kunne vi få varmet tørrekælderen op hele året, og vi kunne spare penge på den elektriske vandvarmer, der ellers kørte om sommeren. Cirkulationspumpen til varmeanlægget blev skiftet, da vvs-manden alligevel var her for at installere solvarmen.

 

Projektets rådgivere

Rådgivning

Efterisoleringen af husets skråvægge blev lavet af en lokal tømrer, som var uddannet energivejleder. Det var vigtigt for os at have en håndværker, der havde styr på de gældende regler inden for energirenovering. Han satte også et stort vindue i gavlen i rummet og skiftede de øvrige vinduer. Til badeværelset havde vi svært ved at få en håndværker, for det var midt i byggefesten, så vi fik kun 1 tilbud, som vi nærmest var nødt til at acceptere. Til solvarmen valgte vi en installatør, som var certificeret til at opsætte solfangere via det, der hedder KSO-ordningen (en kvalitetssikringsordning for biobrændselsanlæg, solvarmeanlæg og solcelleanlæg kontrolleret af Teknologisk Institut, red.). Det var vigtigt for os at få lavet et anlæg, der kunne fungere sammen med vores pillefyr. Det skulle ikke være en Storm P-løsning. Cirkulationspumpen blev udskiftet af den samme installatør.

 

Økonomien

Økonomi

Vi optog et banklån til den samlede pakke af projekter, og så brugte vi af vores opsparing. Det var ikke noget problem at låne penge til de forbedringer. Vi fik også et tilskud fra elforsyningen til den samlede pakke. Efterisolering af skråvæggene handlede primært om bedre komfort og ikke om besparelser. Det samme gjaldt badeværelset og det nye gulv. Her dækkede forsikringen noget af projektet, da vi opdagede en skjult rørskade. Også for vinduerne handlede det mere om komfort end om besparelser. Vi havde sparet specifikt op til at få installeret solvarmen, som også indebar indkøb af en ny varmtvandsbeholder. Vi forventede at kunne spare penge, fordi vi jo brugte en elektrisk vandvarmer om sommeren. Cirkulationspumpen giver en selvstændig besparelse.

 

Processen

Forløb

Både efterisoleringen af skråvæggene og udskiftningen af vinduer kørte bare. Vi mærkede ikke noget til det. Vi var godt tilfredse, og de ryddede pænt op efter sig. Der blev brugt en isolering med en god isoleringsevne, som samtidig ikke fyldte for meget og gjorde skråvæggene for tykke. I gulvet på badeværelset blev der etableret isolering med 400 mm polystyren. Det hele tog 3 uger hen over sommeren, hvor børnene tog bad i haven, mens vi tog bad til træning. Vi fik det til at fungere, selv om det støvede helt vildt. Processen med mureren var desværre ikke god. Hans arbejde var ikke godt nok, og der var ting, der måtte laves om efterfølgende. Solfangeren blev installeret i september, og det fungerede rigtigt fint. Vi mærkede intet til det, for arbejdet foregik jo i kælderen og udenfor. Det samme gjaldt udskiftningen af cirkulationspumpen.

 

Resultatet

Resultat

Samlet set har vi fået et klart bedre indeklima, og vi kan bedre udnytte hele huset. Selv om det er et stort hus, så er det også vigtigt, at man faktisk kan bruge det. Vi har fået meget mere komfort i huset. Det har også været vigtigt at gøre huset up to date, for man ved jo ikke, hvornår man vil sælge det. Vi har også fået en god energimærkning ud af det. For os har det ud over øget komfort handlet om at opnå driftsbesparelser på energi. Det har været det bærende i stedet for hele tiden at skifte nyt køkken. På 1. sal har vi fået et helt nyt rum, som vi faktisk bruger. Med nye vinduer er vi sluppet helt for problemer med træk og fodkulde. Vi har også fået et helt nyt badeværelse, som er nemmere at vedligeholde og gøre rent og med et gulv, som er blevet varmere. Cirkulationspumpen mærker vi ikke rent fysisk, men vi kan se forskellen på elregningen. Solvarmen er en stor gevinst, og nu bliver tørrekælderen ikke længere fugtig, fordi den bliver varmet op.

 

Økonomi

Energiforbrug før
35.000kr./år
Energiforbrug efter
26.400kr./år
Hvad har det betydet økonomisk?
8.600kr./år

Hvad kostede det?

Forbedringer
Udgift
Isolering af gulv over uopvarmet kælder
40.000kr.
Isolering af tag med høj rejsning, udefra
30.000kr.
Ny cirkulationspumpe
4.000kr.
Solvarmeanlæg
70.000kr.
Udskift vindue, som har 1 lag glas
120.000kr.
I alt
264.000kr.

Udbytte

Hvor meget bedre er huset blevet at bo i?

Hvor svært var det at udføre forbedringen?

 

Fordele

Bedre lysindfald
Flere rum
Mere frisk luft
Mere plads
Mindre støj
Mindre træk
Mindre vedligeholdelse
Bedre indeklima

Gode råd over hækken

Gennemtænk grundigt, hvad du vil bruge rummet til på sigt
Brug håndværkere, som er en del af Byg-Garanti
Vi kan kun anbefale at skifte vinduer - det giver langt bedre komfort
Det giver en god gevinst at skifte cirkulationspumpen
Solvarme kan virkelig anbefales til alle med pillefyr, naturgas eller olie
Case: Solvarme, nye vinduer, ny cirkulationspumpe og efterisolering. Lea fra Viborg

Denne case er skabt i samarbejde med:

Energitjenesten

Om casebanken

Alle historier i casebanken er udtryk for enten boligejernes, boligadministratorens eller entreprenørens egne synspunkter og holdninger, ligesom tal for investering og energiforbrug før og efter renoveringen kommer fra selvsamme.

I de tilfælde, hvor de aktuelle energipriser ikke er oplyst, har vi brugt gennemsnitlige energipriser og korrigeret energiforbruget efter vejret.

Forbedringer og typiske besparelser

Ny cirkulationspumpe

Typisk besparelse ved ny cirkulationspumpe

440-960 kr./år pr. cirkulationspumpe du skifter

Forudsætning for beregning: Gennemsnitlig elpris og trinreguleret cirkulationspumpe

Solvarmeanlæg til varmt vand

Typisk besparelse ved solvarmeanlæg til varmt vand

250-740 kr./år pr. m2 solfanger du installerer

Forudsætning for beregning. Gennemsnitlig energipris og varmetype

Sådan kommer du selv i gang

Sådan kommer du selv i gang

Hvis du overvejer at renovere, anbefaler vi, at du starter med at tage fat i en rådgiver.

Den bedste måde at starte et renoveringsprojekt er at få hjælp af en rådgiver til at finde ud af, hvad der kan betale sig, og i hvilken rækkefølge det skal gøres.

Vælg en energirådgiver, de er uddannet til at indtænke energibesparelser i dit projekt.

Læs mere om rådgivning