Solvarme skyder energi ind i gammel funkisvilla

Solvarme skyder energi ind i gammel funkisvilla

Med solvarmeanlægget og det nye naturgasfyr får Peder og Rita i Ballerup nu gratis varmt vand og dækket deres opvarmningsbehov i sommerhalvåret.

Beboere

Bag en hæk og høje træer står en 2-etagers funkisvilla med gule mursten og fladt tag, bygget i 1938. 2 store vinduespartier i trægitter vender ud mod forhaven.
Her bor Peder, Rita og deres nevø. Peder er maskiningeniør, og Rita arbejder som chefkonsulent i et ministerium.

Oven på det flade tag står 4 solfangere på stativ med front mod syd. Familien fik solvarmeanlægget i forsommeren 2011 og bruger det til varmt brugsvand og rumvarme.

Peder er glad for sit hus, men som andre gamle funkisvillaer har den sine skavanker.
”Huset er gammelt og dårligt isoleret. Selvom vi udskiftede alle de små vinduer i stuen, da vi flyttede ind, giver de et betydeligt varmetab på kolde, blæsende dage. Derfor betyder det meget, at vi bruger solvarme til at supplere vores varmeforbrug.

Beslutningen om projektet

Beslutning

Tiden var inde til at skifte vores oliefyr, som var fra 1938 og både lækkede, larmede og stank. Jeg havde længe været interesseret i vedvarende energi, så derfor undersøgte jeg mulighederne for at supplere naturgas med solvarme. Solvarmen skulle også levere energi til den gulvvarme, som Peder havde installeret i kælderen år tilbage.  

Vi var lidt bekymrede over, om solfangerne ville ændre husets udseende voldsomt. For så ville vi få svært ved at sælge senere hen. Men efter at have set tegningerne fra leverandøren, forsvandt vores bekymring. De 4 solfangere på taget står fint på række og følger husets linjer. Desuden kan vi kun se solfangerne, hvis vi står i indkørslen eller længere oppe på vejen. Vi er slet ikke generede af dem.

Projektets rådgivere

Rådgivning

Vi havde i starten svært ved at finde en installatør. Mange havde ingen erfaring eller interesse for vedvarende energi. Så vi henvendte os til leverandøren af solvarmeanlægget, som gav os navne på firmaer, de havde brugt før. Og så lykkedes det.

Økonomien

Økonomi

Da vi alligevel skulle investere en større sum penge til at renovere, var det smart at få et solvarmeanlæg i samme omgang. Solvarmeanlæg var dyre i 2010. Men støtteordningerne var tillokkende, og ved at købe naturgasfyr og solvarmeanlæg på samme tid sparede vi en del startomkostninger. Vi skulle f.eks. alligevel have købt en varmtvandsbeholder, men så fik vi en, som også fungerer til solvarme.

Processen

Forløb

Solvarmeanlægget var på plads efter 3-4 uger fra arbejdsstart. Det kunne ikke være hurtigere. I den periode, hvor de udskiftede oliefyret, fik vi en elvandvarmer, så vi kunne få varmt vand i bruser og haner.

Resultatet

Resultat

Vi har halveret vores energiregning og får gratis varmt vand med solenergi hele sommeren. Det glæder vi os over hver dag. Og så føles det særligt godt, fordi oliepriserne stiger og stiger.

Da vi havde oliefyr, var vi for nærige til at fyre op for gulvvarmen uden for fyringssæsonen. Det var for dyrt. I dag har vi varme i gulvet hele sommeren.

Vi er også sluppet af med al den larm, oliefyret lavede, når det gik i gang. Vi havde nok selv vænnet os til lyden, men det vækkede altid vores gæster. Nu kan gæsterne sove i fred.

Gode råd over hækken

Stil solfangerne i linje med huset, så de ikke ødelægger udtrykket.
Vælg en installatør, som har erfaring med solvarmeanlæg.

Forbedringer og typiske besparelser

Ny gaskedel

Typisk besparelse ved ny gaskedel

Solvarmeanlæg til varmt vand

Typisk besparelse ved solvarmeanlæg til varmt vand

250-740 kr./år pr. m2 solfanger du installerer

Forudsætning for beregning. Gennemsnitlig energipris og varmetype

Sådan kommer du selv i gang

Sådan kommer du selv i gang

Hvis du overvejer at renovere, anbefaler vi, at du starter med at tage fat i en rådgiver.

Den bedste måde at starte et renoveringsprojekt er at få hjælp af en rådgiver til at finde ud af, hvad der kan betale sig, og i hvilken rækkefølge det skal gøres.

Vælg en energirådgiver, de er uddannet til at indtænke energibesparelser i dit projekt.

Læs mere om rådgivning