BETA
Vi laver nyt site, og det kan godt rode lidt imens. Du er nu på det gamle site. Prøver du at komme på sparenergi.dk? Ryd din cache (i browserhistorik) for at komme derhen.

Fra fodkoldt typehus til energivenlig og komfortabel familiebolig

Fra fodkoldt typehus til energivenlig og komfortabel familiebolig

Parcelhuset fra 1972 døjede med stort kuldenedslag og en enorm varmeregning. En omfattende energirenovering løste problemerne og gav den komfort, som familien havde ønsket sig.

Beboere

Niels, Jane og deres familie har boet længe i parcelhuset, der er et typehus fra 1972. Børneafdelingen er isoleret i den ene ende med adgang via en mørk gang. Alle installationskrævende rum (badeværelse, bryggers og køkken) ligger på rad og række mod øst. Sadeltaget fortsætter ud over husets carport og skur, der er placeret i den nordlige gavl mod vejen.

Det er et typisk parcelhus fra 1970’erne, der opvarmes med oliefyr, mens familiens brændeovn bliver brugt som supplerende varmekilde. Det oprindelige hus har energimærke F. 

Beslutningen om projektet

Beslutning

Vi besluttede os for at lave de forskellige energiforbedringer, fordi vi havde et ønske om en bedre økonomi, bedre komfort og om at få løst indeklimaproblemerne. Der skulle alligevel skiftes tag, vinduer og oliefyr. Derudover havde vi de typiske problemer, som findes i et 1970’er-parcelhus: Der var fodkoldt, det trak, og vi døjede generelt med et stort kuldenedfald. Desuden havde vi et uhensigtsmæssigt stort forbrug af brænde til vores brændeovn og ville gerne være med til at værne om miljøet.

Projektets rådgivere

Rådgivning 

Vores renovering indgik som en del af et EUPD-projekt i samarbejde med Energistyrelsen og Ballerup Kommune. Vi skulle alligevel foretage en større vedligeholdelse af huset og valgte at få både arkitekt- og ingeniørrådgivning, da processen var svær at overskue.

Vi forsøgte os med flere forskellige materialer, før vi traf de endelige valg og besluttedes os for løsninger, der også havde en rimelig pris. Det var vigtigt for os, at der blev brugt materialer, som krævede minimalt vedligehold, men som også æstetisk harmonerer med vores hustype.

Økonomien

Økonomi

Samlet set har vi selv betalt 650.000 kr. for renoveringen. Derudover har EUDP-projektet betalt rådgivning og projektstyring, der ligger ud over den almindelige rådgivning. Den ekstra rådgivning skyldtes en række krav til dokumentation, både før og efter, som ikke er lovpligtigt i almindelige renoveringsprojekter.

Processen

Forløb

Tømreren, som var hovedentreprenør, udførte sin del af arbejdet smertefrit i løbet af 4-6 måneder. Udskiftningen af vinduerne gik hurtigt, og der blev taget hensyn til, at vi blev boende, mens det hele stod på.

Jordvarmedelen og vvs-entreprisen var en helt anden udfordring, fordi det tog væsentligt længere tid at få systemet kalibreret og få det til at virke optimalt. Desuden blev vores efterfølgende serviceaftale med leverandøren unødvendig dyr og inkluderede ikke akutte problemer. Da der ikke kunne laves en lodret boring til jordvarmeslangerne, skulle hele haven graves op. Det var et kæmpestort arbejde, men det var også en god anledning til at få omlagt terrasserne. Den omkostning er medtaget i den samlede investering.

Resultatet

Resultat

Vi er meget tilfredse med resultatet. Renoveringen har givet hele huset et mere moderne tilsnit, og det er blevet langt nemmere at vedligeholde. Energimærkemæssigt er vi gået fra F til B.

Vi har fået bedre indeklima, og varmefordelingen er langt mere ensartet i hele huset. Vi er stort set tilfredse med ventilationen og skifter filter ca. hver 3. måned.

De nye brede vindueskarme reflekterer dagslyset rigtig godt, så det når langt ind i rummene. Det har gjort huset lysere indvendig. I dag bruger vi kun brændeovnen som hyggeovn og kun sjældent som supplerende varmekilde.

Økonomi

Energiforbrug før
25.000kr./år
Energiforbrug efter
12.000kr./år
Hvad har det betydet økonomisk?
13.000kr./år / 48%

Hvad kostede det?

Forbedringer
Udgift
Isolering af let ydervæg, udefra
273.000kr.
Skift til jordvarme
144.000kr.
Skift til luft til vand-varmepumpe
-
Isolering af tag med høj rejsning, udefra
38.000kr.
Solvarmeanlæg
25.000kr.
Udskift vindue, som har 1 lag glas
184.000kr.
Nye yderdøre
-
Nye ovenlysvinduer
-
Ventilationsanlæg med varmegenvinding
42.000kr.
I alt
650.000kr.

Udbytte

Hvor meget bedre er huset blevet at bo i?

Hvor svært var det at udføre forbedringen?

 

Fordele

Bedre lysindfald
Mindre træk
Mindre vedligeholdelse
Bedre indeklima

Forbedringer og typiske besparelser

Skift til jordvarme

Typisk besparelse ved skift til jordvarme

skift til luft til vand varmepumpe

Typisk besparelse ved skift til luft til vand-varmepumpe

Solvarmeanlæg til varmt vand

Typisk besparelse ved solvarmeanlæg til varmt vand

250-740 kr./år pr. m2 solfanger du installerer

Forudsætning for beregning. Gennemsnitlig energipris og varmetype

Ventilationsanlæg med varmegenvinding

Typisk besparelse ved ventilationsanlæg med varmegenvinding

Sådan kommer du selv i gang

Sådan kommer du selv i gang

Hvis du overvejer at renovere, anbefaler vi, at du starter med at tage fat i en rådgiver.

Den bedste måde at starte et renoveringsprojekt er at få hjælp af en rådgiver til at finde ud af, hvad der kan betale sig, og i hvilken rækkefølge det skal gøres.

Vælg en energirådgiver, de er uddannet til at indtænke energibesparelser i dit projekt.

Læs mere om rådgivning