BETA
Vi laver nyt site, og det kan godt rode lidt imens. Du er nu på det gamle site. Prøver du at komme på sparenergi.dk? Ryd din cache (i browserhistorik) for at komme derhen.

Ventilationsanlæg hjalp på astma og vejrtrækningsbesvær

Ventilationsanlæg hjalp på astma og vejrtrækningsbesvær

Familiens beboere havde alle vejrtrækningsbesvær og besluttede at få et ventilationssystem for at forbedre indeklimaet. Det har i høj grad hjulpet.

Hvem bor i huset?

Søren har boet med sin hustru og 2 børn i huset siden 2007. Alle 4 har i større eller mindre grad døjet med vejrtrækningsbesvær.
Beslutningen om projektet

Hvorfor besluttede I jer for at starte jeres projekter?

Vi har alle 4 i huset døjet med astma og vejrtrækningsbesvær, fortæller Søren. Vi snakkede om, at der var fugtigt i huset og overvejede, om et mekanisk ventilationsanlæg kunne hjælpe. En af vores venner fortalte, at han kendte nogen, der havde været meget glade for deres, og derefter besluttede vi os for at få et.

Det primære for os var altså indeklimaet. Jeg tror ikke, vi sparer energi ved at have sat et mekanisk ventilationsanlæg op, for det ventilerer meget mere, end vi gjorde før. Tidligere luftede vi selvfølgelig ud, men du kan aldrig lufte så meget ud, som et ventilationsanlæg gør, uden at vinduerne skal være så meget åbne, at det bliver for koldt.

Projektets rådgivere

Hvad fik I af rådgivning til projektet?

Vi hørte den gode historie om ventilationsanlæg gennem vores ven, men vi valgte ikke præcis det samme anlæg. Det blev et, jeg kunne få til en okay pris, og én jeg spiller fodbold med kunne også anbefale det, jeg købte.

Jeg fik min kammerat, som arbejder professionelt med at installere sådanne anlæg, til at hjælpe mig med at lave en tegning af, hvor rørene skulle placeres, men ellers købte jeg ventilationsanlægget på en hjemmeside.

Økonomien

Hvilke tanker gjorde I jer omkring økonomien i projektet?

Ud over hjælpen, jeg fik af min kammerat til at positionere anlægget, og tilslutningen, som elektrikeren stod for, udførte jeg arbejdet selv. Jeg fandt ventilationsanlægget på nettet, så investeringen blev holdt på et nogenlunde lavt niveau.
Processen

Hvordan var forløbet for selve arbejdet?

Jeg satte det op selv, og det tog 2 uger i alt.

Der lå 200 mm isolering på taget i forvejen, så jeg kunne i princippet godt have ladet være med at isolere igen, men det er smart at lægge nyt isolering, når man installerer et ventilationsanlæg.

De rør, der løber under taget fra ventilationsanlægget i bryggerset og ind til rummene, må nemlig ikke ligge frit op mod taget. Så bliver de udsat for kulde om vinteren og varme om sommeren, og der kommer kondens på rørene. Du kan godt købe rør, som er isoleret, men de er dyrere.

Vi lagde også nye tagplader og fjernede de gamle asbestplader.

At bære så mange tagplader, rør og isolering op på et tag er en tidskrævende og fysisk hård proces.

Resultatet

Hvordan har projektet ændret huset?

Vi kan i den grad mærke forskellen. Det er blevet meget bedre for vores luftveje, så på den måde er det en stor forbedring, men jeg tror ikke, vi sparer meget strøm og varme på det.

Så skulle det være, fordi vi har lagt mere isoleringsmateriale op, men det er for tidligt at sige. Bryggerset er også blevet meget bedre isoleret end før, så det er blevet mærkbart varmere.

Økonomi

Energiforbrug før
27.900kr./år

Hvad kostede det?

Forbedringer
Udgift
Isolering af loft
-
Ventilationsanlæg med varmegenvinding
-
I alt
38.000kr.

Udbytte

Hvor meget bedre er huset blevet at bo i?

Hvor svært var det at udføre forbedringen?

 

Fordele

Mere frisk luft
Bedre indeklima

Gode råd over hækken

Få hjælp til, hvor man skal placere rørene inde i huset.
Husk at få lydisoleret rørene, ellers risikerer man at kunne høre, hvad der sker i de forskellige rum.
Man kan købe nogle lyddæmpere, som man sætter på som et stykke af røret.

Forbedringer og typiske besparelser

Ventilationsanlæg med varmegenvinding

Typisk besparelse ved ventilationsanlæg med varmegenvinding

Sådan kommer du selv i gang

Sådan kommer du selv i gang

Hvis du overvejer at renovere, anbefaler vi, at du starter med at tage fat i en rådgiver.

Den bedste måde at starte et renoveringsprojekt er at få hjælp af en rådgiver til at finde ud af, hvad der kan betale sig, og i hvilken rækkefølge det skal gøres.

Vælg en energirådgiver, de er uddannet til at indtænke energibesparelser i dit projekt.

Læs mere om rådgivning