Isoler dine rør

Hvis du har uisolerede varmerør eller rør til varmt brugsvand, er der penge at spare ved at isolere dem – særligt i rum uden opvarmning som f.eks. loft eller kælder. Det er også en god ide at isolere ventiler. Rørisolering er billigt og hurtigt og så nemt, at du kan gøre det selv.

Billede

Så meget kan du spare

Her får du et overslag på, hvor meget du kan spare i dit hus. Har du endnu ikke fortalt os, hvor du bor, kan du gøre det i toppen af siden for at få oplyst en mere præcis besparelse. Du kan også selv ændre i felterne herunder.

455 kr./år
Derfor er rørisolering en god idé
Du sparer penge

Isolering af rør og ventiler er billigt, og tjener sig hurtigt hjem, fordi du sparer penge på varmeregningen. I uopvarmede rum som loft, kælder og skunk er det ofte tjent hjem på under 1 år. 

Det er nemt

Isolering af rør er både nemt og hurtigt sammenlignet med de fleste andre renoveringsprojekter. Du kan sagtens klare det uden håndværkere, hvis du har mod på lidt gør-det-selv-arbejde.  

Det er klimavenligt

Ved at spare varme er du med til at skåne vores klima.

Guide til rørisolering

Billede
Værktøjskasse

1. Før du isolerer

Mål rørets størrelse og længde, og tæl antallet af bøjninger på røret for at vide, hvor meget isolering du har brug for.

Er dine rør isoleret, kan du tjekke isoleringstykkelsen for at se, om der er isolering nok. Tilføj ekstra isolering, hvis der er mindre end 30 mm isolering. Du kan sagtens sætte ny isolering uden på gammel.

Tjek isoleringstykkelsen
Hvis der ikke er en uisoleret ende af røret, hvor du kan måle isoleringen, så lav en lille åbning i isoleringen. Stik en tynd pind ind, til den rammer røret. Tag den ud, og mål med en lineal, hvor langt den var inde.

Tjek rørtykkelsen 
Så ved du, hvilken størrelse isolering du skal købe
Hvis du har en skydelære, kan du måle diameteren med den. Men ellers kan du måle rundt om rørets omkreds med et målebånd, og divider med 3,14 (π), så får du rørets diameter.

Eksempel: Rørets omkreds er 88 mm. Del med 3,14, og du får en diameter på 28 mm.

2. Når du isolerer

Isoleringen er et langt skumrør med en sprække på langs. Skumrøret presses rundt om rørene og tapes sammen til sidst.

Sørg for, at der også er isolering i bøjningerne. Du kan få særlige formstykker, der er beregnet til ventiler osv.

3. Det kan du isolere med

Du kan købe rørisolering i forskellige tykkelser i byggemarkedet. Isoler med mineraluld eller skum – der er ikke den store forskel på isoleringsevnen. Det vigtigste er, at isoleringen slutter tæt om røret.

Isoleringens varmeledningsevne (λ-værdien) bør være så lav som muligt. Hvis der er plads nok, kan du dog få lige så god isolering med produkter med højere varmeledningsevne – der skal bare et tykkere lag til.

Se hvordan rør isoleres

Efterisolering af rør er en god måde at undgå spild af varme.

I videoen kan du se, hvordan det foregår.

 

Accepter venligst markedsføringscookies for at se dette indhold
Familie foran lejlighed

Se, hvad andre har gjort

Inge og Walther fik isoleret varmerørene samtidig med en række andre forbedringer. Det har gjort varmeregningen markant lavere.

Vi bor 2, men brugte varme for 4 - sådan er det ikke længere.
Inge
Gladsaxe

Værd at vide, inden du går i gang

Sådan får du mest ud af renoveringen – allerede fra start

Du kan gøre det selv

Hvis du har hænderne rigtigt skruet på, er det nemt selv at rørisolere. Så bliver det også billigere. 

Er dine rør isoleret nok?

Hvis du har rør, der er isoleret med mindre end 30 mm isolering, er det en god ide at isolere op til mindst 40 mm. Man kan godt sætte ekstra isolering uden på eksisterende.

Det tager 1 dag

Dine rør til varmt vand kan som regel isoleres på 1 dag eller mindre.

Isoler også rør i opvarmede rum

Det kan også godt betale sig at isolere rør i opvarmede rum. Hvis du har varme, uisolerede rør, mister du varme til rummene, og bruger altså penge på varme konstant. Du kan tabe varme fra rørene hele året rundt – også i sommerhalvåret, når du ikke har brug for varmen, og du måske endda har det for varmt derhjemme. Når du isolerer dine rør, kan du selv styre, om du vil have varme på og hvor meget.

Pas på asbest i gammel isolering

Gammel rørisolering fra før 1973 kan indeholde asbest, der er sundhedsskadeligt. Pas derfor på, hvis du skifter gammel isolering ud – og få en professionel til det, hvis du er i tvivl, om der er asbest i.

Hent vejledning til håndværkeren

Vis vejledningen til håndværkeren for at sikre, at arbejdet bliver gjort rigtigt.

Isolering af rør til brugsvand 

Isolering af varmerør

Isolering af ventiler 

 

Billede

Find en håndværker nær dig

Få hjælp af en professionel med erfaring i netop det, du har brug for.

Se listen over håndværkere i nærheden af dig.

Billede

Mere inspiration