Guide: Tjek og renover døre og vinduer

Guide: Tjek og renover døre og vinduer

Guide: Tjek og renover døre og vinduer

Her får du hjælp til at tjekke, hvilke typer vinduer og døre du har, og til at afgøre, om de trænger til at blive renoveret eller skiftet.

Det skal du tjekke, og det kan du gøre

Hvis det trækker fra dine vinduer og døre, kan du prøve at tætne dem med tætningslister. Hvis det ikke fjerner trækken, er dine vinduer eller døre måske skæve eller udtjente. Så har de brug for at blive repareret eller udskiftet.
 • Tjek, at lister og fuger er tætte - se hvordan i Guide til husets tæthed
 • Udskift tætningslister, når de er utætte
 • Søg rådgivning, hvis du skal renovere
1Termo-/energiruder
2Forsatsruder
3Ovenlyskupler
4Yderdøre

Termoruder eller energiruder

Guide til døre og vinduer

Tværsnit af energirude


Har du termoruder eller energiruder?

De fleste vinduer fra 1960’erne og senere har termoruder eller energiruder – altså ruder med 2 eller 3 lag glas og kantliste i metal. Energiruder kom frem i 1990’erne og er almindelige i vinduer efter år 2000. De isolerer næsten 3 gange bedre end termoruder.

Du kan tjekke, om du har energiruder på 2 måder:

 • Tjek info på rudens kantliste (nyere energiruder)Nyere ruder har information om rudetypen trykt på kantlisten, indvendigt mellem glassene.
  Energirude kantliste
  Billedet viser et eksempel, hvor der bl.a. står:

  - "U = 1,14”. Rudens U-værdi er 1,14 W/m2K. Jo lavere tal, jo bedre. Nyere, 2-lags energiruder har typisk U-værdi under 1,3. På helt nye 2-lags-energiruder bør tallet ligge under 1,1, for 3-lags-energiruder bør det være under 0,7.

  - ”ENERGI: A” betyder, at ruden er i energiklasse A. Normalt er det en energirude, hvis der står ”Energi” efterfulgt af A, B eller C. 

 • Tjek spejlbilleder i ruden (ældre energiruder)Ved ældre energiruder kan du holde en tændt lighter eller lys op foran ruden. Kig skråt ind på ruden, og hold flammen sådan, så du kan se 4 spejlbilleder af den (1 spejlbillede i hver af rudens 4 glasoverflader). Hvis 1 af de 4 spejlbilleder viser flammen som rødlig eller blågrøn i stedet for gul-orange, er det en energirude.

Det kan du gøre, hvis du har termoruder

Hvis vinduesrammerne er i god stand, kan du godt beholde vinduerne, men skifte ruderne ud med energiruder. Det er billigere end at skifte hele vinduet og isolerer op til 3 gange bedre end ældre termoruder.

Du kan også skifte hele vinduet og vælge et nyt vindue med energimærke A i stedet.

Vinduer med forsatsruder

forsatsrammer

Har du vinduer med forsatsrammer?

Vinduer med 1 lag glas med eller uden forsatsglas er som regel oprindelige vinduer, og de isolerer dårligt.


Det kan du gøre

Du kan skifte forsatsglassene ud med energiglas. Det giver typisk samme besparelse som helt nye vinduer med energimærke B eller C.

Hvis dine vinduer er i meget dårlig stand, kan du får dem repareret af en snedker eller erstatte dem med nye vinduer med forsatsglas. Vælg en 2-lags energirude som forsatsglas.

Ovenlyskupler

Ovenlyskupler

Har du ovenlyskupler?

Tæl, hvor mange lag glas kuplen har. Hvis den har 1 eller 2 lag glas, bør du udskifte den med en lavenergikuppel.

Det kan du gøre

Hvis karmene ikke er isolerede, eller de er begyndt at rådne eller revne, bør du også få dem skiftet.

Det er svært at undgå at beskadige tagbelægningen, når man udskifter ovenlyskupler. Derfor er det en fordel at udskifte ovenlyskupler, hvis du alligevel skal have nyt tag.

Yderdøre

Yderdøre

Har du uisolerede yderdøre?

Tjek, om dine yderdøre er isolerede og i god stand. En dør, som kun er ca. 3 centimeter tyk, er normalt ikke isoleret. Især terrasse- og kælderdøre er ofte dårligt isolerede.

Det kan du gøre
 

 • Bevar dørenSæt gode tætningslister på døren, så det ikke trækker ind. Er der rude i døren, kan du spare energi ved at få den udskiftet til en moderne energirude. Den isolerer næsten 3 gange bedre end en almindelig termorude.

  Få lukket og isoleret din brevsprække, hvis du har sådan en.

 • Få en ny dørHvis du bor i et ældre hus, kan dine yderdøre have en særlig arkitektur, som du ønsker at bevare. Nogle firmaer kan levere nye døre, der er lige så fint udført som de originale. Så kan du få en dør med samme detaljer som den originale, men bedre isoleret.

Har du en brevsprække i døren?

Det tager under 1 time at lukke og isolere din brevsprække, og så slipper du for kulde og træk, og du får en lavere varmeregning. Materialerne kan du købe for ca. 200 kr. i et byggemarked.

1 of 4

 

Guide: Tjek og renover døre og vinduer

Siden er opdateret 15.06.2018 Kommentér denne side Til top