Økonomi og varmepumper

Økonomi og varmepumper

Økonomi og varmepumper

Du kan spare 30-50 % varme, hvis du skifter fra olie eller el til en varmepumpe.

Besparelsen afhænger af din nuværende opvarmning

Du kan spare 30-50 % på din energiregning ved at skifte fra olie eller el til en varmepumpe. Mest, hvis du vælger et jordvarmeanlæg, som typisk er 10-15 % mere effektivt end en luft til vand-varmepumpe.

Besparelsen afhænger af:

  1. Din nuværende opvarmningsform
  2. Arealet af dit hus
  3. Hvor godt dit hus er isoleret
  4. Hvilken type varmepumpe du vælger

I vores værktøj Ny Varme kan du få et godt bud op, hvor meget du kan spare ved at skifte til varmepumpe fra den type varme, du har nu. Her kan du også få en idé om, hvad en varmepumpe koster.

Eksempler

Oliefyr

  • Fra ældre oliefyr til varmepumpeHvis du har et ældre oliefyr og et årligt forbrug på 2.200 liter, kan du typisk spare 15.000-17.000 kr. om året ved at skifte til en varmepumpe. Du sparer mest, hvis du erstatter med jordvarme.
  • Fra nyere oliefyr til varmepumpeHvis du har et nyere oliefyr og et årligt forbrug på 1.800 liter, kan du typisk spare 11.000-12.000 kr. om året ved at skifte til en varmepumpe. Du sparer mest, hvis du erstatter med jordvarme.

Elradiatorer

  • Luft til luft-varmepumpe*Hvis du har et årligt elforbrug til rumvarme på ca. 12.000 kWhKWhkWh (kilowatt-time) er måleenheden for elforbrug. Du kan regne kWh regne ud ved at gange effekt (watt) med den tid, som apparatet er i brug. , kan du typisk spare 8.000-10.000 kr. ved at supplere med en luft til luft-varmepumpe.
  • Jordvarme eller luft til vand-varmepumpe*Hvis du har et årligt elforbrug til rumvarme og varmt brugsvand på ca. 15.000 kWh, kan du typisk spare 16.000-17.000 kr. ved at konvertere til jordvarme eller til en luft til vand-varmepumpe.
  • Boligventilationsvarmepumpe**Den årlige besparelse ved at installere en boligventilationsvarmepumpe er 8.300 kWh svarende til 13.500 kr.

Elopvarmet brugsvand***

  • BrugsvandsvarmepumpeDen årlige besparelse ved at installere en brugsvandsvarmepumpe er 2.600 kWh svarende til 3.600 kr.

Forudsætninger for beregningerne

*Besparelserne er beregnet ud fra et hus på 140 m2 med en gennemsnitlig isoleringsgrad og beboeradfærd. 

**Besparelserne er beregnet ud fra, at varmepumpen installeres i et tæt og velisoleret et-plans parcelhus på 140 m2.

***Besparelserne er beregnet ud fra, at varmepumpen installeres til 4 beboere i et hus på 140 m2 med en gennemsnitlig isoleringsgrad og beboeradfærd.

Der er brugt gennemsnitlige energipriser fra efteråret 2013. Kilde: Videncenter for Energibesparelser i Bygninger.

Kolde vintre kræver mere el

I lange, kolde vintre bruger varmepumpen mere strøm, da den skal varme mere op. Hvor meget større, elregningen bliver, afhænger af, hvor energieffektivEnergieffektivAt et apparat er energieffektivt betyder, at det udnytter energien så godt som muligt og med mindst muligt tab. din varmepumpe er, og hvor nøjagtigt den er dimensioneret til dit hus. Jo bedre dimensioneret og jo mere effektiv, desto mindre stiger elregningen.

Vælg en varmepumpe fra Varmepumpelisten. Så er du sikker på at få en pumpe, der er beregnet til det nordiske klima, så den kan klare høj luftfugtighed og kulde uden at få problemer med rim.

Gulvvarme eller radiatorer

Hvis du opvarmer med el og gerne vil skifte til jordvarme eller luft til vand-varmepumpe, kan det være en god idé at få gulvvarme. Det er dog mest oplagt, hvis du alligevel skal udskifte gulvet eller i øvrigt er i gang med at renovere. 

Hvis ikke du vil have gulvvarme, skal du have installeret et vandbårent radiatoranlæg med ret store radiatorer i stedet. Prisen for dette arbejde afhænger af dit hus' størrelse og udformning.

Økonomi og varmepumper

Siden er opdateret 20.04.2015 Kommentér denne side Til top