Indkøbsanbefalinger for bildæk v3.0

Indkøbsanbefalinger for bildæk v3.0

Indkøbsanbefalinger for bildæk v3.0

Bildæk udgør mellem 20 % og 30 % af bilens brændstofforbrug på grund af deres rullemodstand. Ved at vælge de rigtige dæk kan du spare op til 7,5 % brændstof uden at gå på kompromis med sikkerheden.

Opdateret maj 2019

Anbefalingerne omfatter almindelige størrelser af bildæk til person- og varebiler.

Anbefalingerne er baseret på EU-forordning om mærkning af bildæk (EF) nr. 1222/2009 og markedsdata for bildæk i Danmark. Se definitioner og metoder i forordningen.

dæk mærkat

For ikke at gå på kompromis med vejsikkerheden og samtidig vælge dæk, der sikrer en økonomisk og miljømæssig effektiv transport, er det vigtigt at købe bildæk efter kombinationen af god brændstoføkonomi, godt vejgreb, og lavt støjniveau. EU’s dækmærke viser ud over energiklassen også dækkets vejgreb på våd vej og dækkets støjniveau (udenfor bilen).

Sommerdæk

Energieffektivitet og sikkerhed

Køb dæk med minimum energiklasse C eller B og minimum vådgrebsklasse B.

Energiklasse

Energiklassen er angivet med en farveskala fra A-G på dækmærket ved dette ikon. 
rulle

Vådgrebsklasse

Vådgrebsklassen er angivet med en skala fra A-G på dækmærket ved dette ikon. For sommerdæk er greb på våd vej den bedste angivelse af sikkerhed.
våd

Støjniveau

Køb dæk i støjniveauklasse 1 eller 2. Dette vises som 1 eller 2 ”lydbølger” på dækmærket.
støj

Vinterdæk

Energieffektivitet og sikkerhed

Køb dæk med minimum energiklasse C, og som har 3PMSF- symbolet (Three Peak Mountain Snow Flake) præget i gummiet på dækkanten.

Energiklasse

Energiklassen er angivet på dækmærket ved dette ikon
rullemodstand

Vådgrebsklasse

For vinterdæk er vådgrebsklassen mindre vigtig for sikkerheden. Til gengæld er dækkets vejgreb ved lave temperaturer og på sne vigtigt. Denne evne vises med 3PMSF-symbolet på selve dæksiden. M+S-symbolet (Mud + Snow), der også findes på dæksiden, er ikke en garanti for dækkets vejgreb ved vinterforhold.
vinter

Støjniveau

Køb dæk, der er i støjniveauklasse 1. Dette vises som 1 ”lydbølge” på dækmærket.
støjniveau

Målemetoder

Ældre versioner

Når indkøbsanbefalingerne bliver opdateret med nye anbefalinger, nummereres versionen med et nyt heltal, f.eks. 1.0 og 2.0. Ved opdatering af tekst/formuleringer får versionsnummeret et nyt decimaltal, f.eks. 1.1 og 1.2.

Indkøbsanbefalinger for bildæk v3.0

Siden er opdateret 05.07.2019 Kommentér denne side Til top