Gode råd om energirigtig adfærd i storkøkkenet

Gode råd om energirigtig adfærd i storkøkkenet

Gode råd om energirigtig adfærd i storkøkkenet

Her får I gode råd til at få energirigtig adfærd, der skaber energibesparelser i storkøkkener. I Storkøkkenvejledningen får I også gode råd om energirigtige indkøb og indretning.

Gode råd til energirigtig adfærd

Læs dem herunder, eller hent Storkøkkenvejledningen, der også guider til indkøb og indretning.


Storkøkkenvejledning


Storkøkkenvejledning

Billede storkoekken18.png

Storkøkkenvejledning

03.10.2018
9.94 MB
24 SIDER
I mange institutioner og virksomheder med storkøkken udgør køkkenets forbrug en væsentlig del af det samlede energiforbrug. Spar ved at vælge energieffektivt udstyr, indrette køkkenet energieffektivt og have en fornuftig energiadfærd i køkkenet.

Køle- og fryseapparater

  • Indstil temperaturen korrekt (ikke lavere temperatur end nødvendigt).
  • Tjek med et ekstra termometer i køle- eller fryserummet, om displayet viser rigtigt, hvis apparatet har display, der viser temperaturen.
  • Sluk for apparatet, hvis der ikke er fødevarer i det i weekenden, ferier eller lign. Lad døren stå på klem, når apparatet er slukket.
  • Rengør kondensatoren mindst 2 gange om året og oftere, hvis den er meget støvet.
  • Afrim skabet, hvis der er mere end 5 mm is på fordamperen.
  • Husk at slukke lyset i walk-in køle- og fryserum.

Opvask

  • Tænd ikke tankopvaskemaskinen (hætte- og tunnelopvaskemaskiner og underbordsmodeller) om morgenen, men først i passende tid, før I skal vaske op. 
  • Sluk maskinen, når sidste hold opvask er kørt. Lad ikke tankmaskiner stå tændt om natten.
  • Saml opvasken, vask op i en kontinuerlig proces, og fyld kurvene helt op.
  • Fyld opvaskemaskinen helt op, inden I sætter den i gang. Så sparer I både vand og el og slider mindre på maskinen.

Madlavning

  • Sluk for kogeplader, ovne og andet udstyr, når det ikke er i brug. Apparaterne bruger meget energi, når de står og venter. Brug evt. tænd-sluk-ur.
  • Sænk temperaturen i hvileperioder, hvis det er uhensigtsmæssigt at slukke helt for udstyret.
  • Indstil varmeskabe og andet varmholdningsudstyr på den lavest tilladelige temperatur, normalt 65 °C. Tjek temperaturen regelmæssigt. Er temperaturen for høj, er energiforbruget for stort.
  • Sørg for at regulere gasblus, så flammen holdes ca. 2 cm inden for grydebunden. Det giver den største energieffektivitet.

Ventilation

  • Sørg for, at ventilation kun kører, når der er behov. Sluk for ventilationen om natten, og skru ned for anlægget, når der ikke er så stort behov.
  • Sørg for regelmæssigt tilsyn af ventilationsanlægget.

Emhætter

  • Sørg for, at emhætter kun kører når der er behov.
  • En emhætte bruger ca. 1,5 gange mere energi på højeste trin end på laveste. Så skru ikke højere op end nødvendigt.
  • Sæt en LED-pære i emhætten. Vælg pærer med en god farvegengivelse, f.eks. 90 Ra. Tænd først for emhætter over kogeborde og stegeborde, når I skal bruge apparaterne.
  • Rengør fedtfiltret i emhætten ca. 1 gang om ugen eller efter behov.

Belysning

  • Sluk lyset, når der ikke er nogen i lokalet, eller hvis der ikke er brug for lyset.
  • Rengør armaturer og lyskilder.
  • Undersøg, om I har armaturer og lamper med ineffektive lyskilder (glødepærer, traditionelle halogenpærer mv.). Udskift i givet fald til mere energirigtige LED-pærer og LED-rør. Det kan hurtigt tjene sig hjem.

Husholdningsapparater

Hvis I har husholdningsapparater, kan I bruge vores forbruger-sider med gode råd om brug. Vær opmærksom på, at professionelle køkkener generelt skal bruge professionelt udstyr, for at udstyret overholder reglerne og kan holde til den intensive brug i et storkøkken.

 

Gode råd om energirigtig adfærd i storkøkkenet

Siden er opdateret 24.04.2020 Kommentér denne side Til top