Gode råd om energirigtig adfærd i storkøkkenet

Gode råd om energirigtig adfærd i storkøkkenet

Gode råd om energirigtig adfærd i storkøkkenet

Her får I gode råd til at få energirigtig adfærd i storkøkkener. En god adfærd kan give energibesparelser, når I bruger jeres køkkenapparater.

Gode råd til energirigtig adfærd

Læs dem herunder, eller hent Storkøkkenvejledningen.

Storkøkkenvejledning



Storkøkkenvejledning

Billede storkoekken18.png

Storkøkkenvejledning

03.10.2018
9.94 MB
24 SIDER
I mange institutioner og virksomheder med storkøkken udgør køkkenets forbrug en væsentlig del af det samlede energiforbrug. Spar ved at vælge energieffektivt udstyr, indrette køkkenet energieffektivt og have en fornuftig energiadfærd i køkkenet.


Køle- og fryseapparater

  • Indstil temperaturen korrekt (ikke lavere temperatur end nødvendigt).
  • Tjek med et ekstra termometer i køle- eller fruserummet, om displayet viser rigtigt, hvis apparatet har display, der viser temperaturen.
  • Sluk for apparatet, hvis der ikke er fødevarer i det i weekenden, ferier eller lign. Lad døren stå på klem, når apparatet er slukket.
  • Rengør kondensatoren på bagsiden af køleskabet mindst 2 gange om året og oftere, hvis den er meget støvet.
  • Afrim skabet, hvis der er mere end 5 mm is på fordamperen på bagsiden af køleskabet.
  • Husk at slukke lyset i køle- og fryserum.

Opvask

  • Tænd ikke tankopvaskemaskinen om morgenen, men først i passende tid, før I skal vaske op.
  • Sluk maskinen, når sidste hold opvask er kørt. Lad ikke tankmaskiner stå tændt om natten.
  • Saml opvasken, vask op i en kontinuerlig proces, og fyld kurvene helt op.
  • Fyld opvaskemaskinen helt op, inden I sætter den i gang. Så sparer I både vand og el og slider mindre på maskinen.

Madlavning

  • Sluk for kogeplader, ovne og andet udstyr, når det ikke er i brug. Apparaterne bruger meget energi, når de står og venter. Brug evt. tænd-sluk-ur.
  • Sænk temperaturen i hvileperioder, hvis det er uhensigtsmæssigt at slukke helt for udstyret.
  • Indstil varmeskabe og andet varmholdningsudstyr på den lavest tilladelige temperatur, normalt 65 °C. Tjek temperaturen regelmæssigt. Er temperaturen for høj, er energiforbruget for stort.
  • Sørg for at regulere gasblus, så flammen holdes ca. 2 cm inden for grydebunden. Det giver den største energieffektivitet.

Ventilation

  • Sørg for, at ventilation kun kører, når der er behov. Sluk for ventilationen om natten, og skru ned for anlægget, når der ikke er så stort behov.
  • Sørg for regelmæssigt tilsyn af ventilationsanlægget.

Emhætter

  • Sørg for, at emhætter kun kører når der er behov.
  • En emhætte bruger ca. 1,5 gange mere energi på højeste trin end på laveste. Så skru ikke højere op end nødvendigt.
  • Sæt LED- eller sparepærer i emhætten, hvis der er plads. Men sørg for at vælge pærer med en god farvegengivelse. Tænd først for emhætter over kogeborde og stegeborde, når I skal bruge apparaterne.
  • Rengør fedtfiltret i emhætten ca. 1 gang om ugen eller efter behov.

Belysning

  • Sluk lyset, når der ikke er nogen i lokalet, eller hvis der ikke er brug for lyset.
  • Rengør armaturer og lyskilder.
  • Undersøg, om I har armaturer og lamper med ineffektive lyskilder (glødepærer, traditionelle halogenpærer mv.). Udskift i givet fald til mere energirigtige typer som LED-pærer, LED-rør og kompaktlysstofrør (sparepærer). Det kan hurtigt tjene sig hjem.

Husholdningsapparater

Hvis I har hårde hvidevarer i husholdningsstørrelse, kan I bruge vores forbruger-sider med gode råd om brug.

 

Gode råd om energirigtig adfærd i storkøkkenet

Siden er opdateret 16.10.2018 Kommentér denne side Til top