Energiledelse egne bygninger
Energiledelse egne bygninger
Energiledelse i kommuner
Energiledelse i kommuner
Energiledelse skaber energibesparelser
Energiledelse er en systematisk tilgang til at spare energi og dermed driftsudgifter og CO2. For kommuner er det oplagt som en del af arbejdet med CO2-mål.
Cirka 2 ud af 3 kommuner har forpligtet sig til at reducere deres CO2-udledning med 2-4 % pr. år som Klimakommune. Energistyrelsen opfordrer til, at kommuner og regioner som minimum følger målet for de statslige institutioner om at reducere energiforbruget i 2020 med 14 % i forhold til 2006.
Brug af energiledelse bidrager til, at Danmark opfylder Energieffektiviseringsdirektivets krav om energieffektiviseringer (EED-direktivet).
Hjælp til at indføre energiledelse i kommuner
I kommer godt i gang med energiledelse ved at kende jeres nuværende situation.
- Kortlæg energiforbrugetEnergistyrelsen anbefaler fjernaflæsning, hvor I kan følge målerdata på timebasis. Det gør det nemt at få overblik spotte unødvendigt energiforbrug. Overvej også et CTS-anlæg (Central Tilstandskontrol og Styring), der kan styre og overvåge f.eks. varme- og ventilationsanlæg efter behov.
- Få et energisynEnergisynEn systematisk gennemgang af offentlige eller private bygninger, anlæg, drift eller tjenester, der identificerer og beskriver oplagte energisparemuligheder og kan aflægge rapport om resultaterne.Overvej et energisyn. Det giver jer status over bygningernes energiforbrug og forslag til oplagte energitiltag. Læs mere om energisyn på ens.dk
- Sammenlign jer med andreDet er et godt argument for at energioptimere, hvis jeres bygning bruger det samme eller mere energi end gennemsnittet for lignende bygninger. I kan f.eks. sammenligne hospitaler i regionen eller på tværs af regioner.
På SparEnergi.dk har vi samlet en række værktøjer til arbejdet med energiledelse. Her findes bl.a. en energiledelsesvejledning til kommuner og skabelon til en energihandlingsplan.
Energiledelse: Stat og kommuner
Energiledelse: Stat og kommuner
Energiledelse: Stat og kommuner
Skabelon til energihandlingsplan
Skabelon til energihandlingsplan
Skabelon til energihandlingsplan
Energiledelse i kommuner
Økonomi
Økonomi
2 økonomiske virkemidler kan være med til at sikre succes med energiledelse i kommunen:
- Incitamentmodel motiverer decentraltDet styrker ejerskabet og motivationen til at spare på energien decentralt, når der er en økonomisk gulerod. En del kommuner giver derfor de enkelte institutioner del i de penge, der bliver sparet. Incitamentmodellen kan bygges op på forskellige måder. Det mest almindelige er at dele pengene mellem institutionen og en central energipulje. Institutionerne kan søge midler fra puljen til nye projekter. Denne model giver mulighed for at prioritere og følge op på de tiltag, institutionerne sætter i gang og samtidig motivere medarbejderne til energibesparelser.
-
Skriv totalomkostninger og energikrav ind i indkøbspolitikkenTotalomkostninger er den samlede pris på anskaffelse, årligt elforbrug og forbrug i hele produktets levetid. Se på totalomkostningerne, uanset om det handler om energirenoveringer, it-udstyr, indkøb eller belysningsprojekter:
- Jeres indkøbspolitik bør understrege, at indkøberne skal vurdere totalomkostningerne, når de handler. Så vil det ofte betale sig at vælge energieffektive produkter.
- I Energistyrelsens indkøbsanbefalinger finder I råd til, hvilke krav I kan stille til energiforbruget.
- Mange kommuner har en ”Agenda 21” med mål for miljø i det 21. århundrede. I kan bruge agendaens målsætninger til at udforme indkøbspolitikken. Dog skal agendaen i nogle tilfælde opdateres, så den indeholder krav om energieffektivitet.