BETA
Vi laver nyt site, og det kan godt rode lidt imens. Du er nu på det gamle site. Prøver du at komme på sparenergi.dk? Ryd din cache (i browserhistorik) for at komme derhen.

Jordvarme og solceller har givet markante besparelser

Jordvarme og solceller har givet markante besparelser

Lotte og Finn varmede deres hus op med elvarme. For at spare penge og sikre, at de kan sælge huset i fremtiden, valgte de at få sat solceller op og etableret jordvarme, som også betød et nyt, isoleret gulv med ny gulvvarme. Projektet har givet markante besparelser.

Beboere

Det 169 m2 store hus ligger meget tæt på Storebælt uden for en nordvestsjællandsk købstad. Her har Finn boet siden 1984, mens Lotte flyttede ind i 1988.

Finn og Lotte mødte hinanden gennem deres fælles indsats i Beredskabet. Men det var Finn, der kendte området, for han blev født 200 meter fra huset, som han selv byggede efter at have revet det eksisterende lille hus ned.

"Jeg havde altid drømt at have et lille sted med lidt jord, som jeg kunne købe og bygge mit eget hus," siger Finn, som sammen med Lotte har 3 tønder jord, hvor omkring 80 får og andre dyr også holder til.

 

Beslutningen om projektet

Beslutning

Vi bor et sted, hvor der hverken er fjernvarme eller gas, så huset blev opvarmet med elvarme. Når man kigger på vores alder, skal vi måske til at sælge huset om 5-10-20 år, og hvis der så stod elvarme på beskrivelsen, så ville huset ikke kunne sælges. Men det handlede også om at spare penge her og nu. Med solceller kunne vi jo bruge el til at varme huset op. Vi har en bekendt, som var energikonsulent, og han foreslog, at vi ud over solceller også fik jordvarme, og så var vi nødt til også at få et nyt gulv, for elvarmen var jo i gulvet. Det skulle være nemt, hvis en af os pludselig står alene. Vi havde god plads til jordvarmeslangerne, som ikke ville genere nogen. De samlede besparelser kunne så finansiere hele projektet, inklusiv det nye køkken, som vi havde snakket om.

 

Projektets rådgivere

Rådgivning

Vores bekendte var energikonsulent og ville gerne starte sit eget firma, så vi var sådan set hans forsøgskaniner og første kunder. Han hjalp os hele vejen gennem både projektet med gulvet, jordvarmen og solcellerne. Som uddannet tømrer havde Finn også holdt sit fag ved lige og kendte til mulighederne. Vi havde et vvs-firma til at stå for jordvarmen, og vores bekendte satte solcellerne op, men vi lavede selv en stor del af arbejdet, især omkring gulvet.

 

Økonomien

Økonomi

Vi tog et banklån til hele renoveringen, som ud over de 3 energibesparende forbedringer også indebar et nyt køkken. Vi brugte håndværkerfradraget, og så solgte vi energibesparelsen til det lokale energiselskab. Hele projektet handlede om at spare penge her og nu og være sikret i fremtiden.

 

Processen

Forløb

Vi startede vores 3 projekter i påsken og var færdige med det hele i september. Vi lavede selv en stor del af arbejdet. Vi brækkede selv gulvet op og lagde flamingo ud som isolering, og så fik vi hjælp fra en murermester til at støbe selve gulvet. Det trak tænder ud at hoppe mellem hullerne, før gulvet blev støbt. Arbejdet indtil da tog ret lang tid, fordi det jo blev lavet om aftenen efter arbejde. Til jordvarmen blev der gravet 400 m slanger ned på den mark, hvor vores får går. De er jo ligeglade med, at der ligger noget nede i jorden. Det tog 2 dage at få solcellerne sat op. De ligger helt optimalt og vender mod sydvest. Vores største udfordring var, at naboens træer skyggede for solcellerne, så de måtte skæres lidt ned. Men vi har en god nabo, så det var intet problem.

 

Resultatet

Resultat

De 3 projekter er samlet set helt fantastiske. Elvarmen passede jo sig selv, men vi skulle fyre op med brændeovnen, og så skulle vi betale for strømmen. Nu har vi fået en konstant varme i huset, jordvarmen står for varmen, og solcellerne leverer el til varmepumpen og vores øvrige forbrug. Det er så dejligt, og det fryder os, at vi fik det gjort. Det hele er bare blevet så godt. Vi brugte brændeovnen rigtig meget før, men nu ryger den ud, for vi bruger den aldrig længere. Vi er med både jordvarme og solceller blevet uafhængige af de stigende energipriser. Vi har fået markante besparelser. Vi bruger næsten ingen penge på el og varme længere. At vi overhovedet stadig betaler lidt for el skyldes, at vi f.eks. har lys ude ved fårene og den slags. Vi havde planlagt arbejdet godt, og at vi selv kunne lave en del af arbejdet betød også meget.

 

Økonomi

Energiforbrug før
54.300kr./år
Energiforbrug efter
4.400kr./år
Hvad har det betydet økonomisk?
49.900kr./år

Hvad kostede det?

Forbedringer
Udgift
Isolering af gulv over uopvarmet kælder
100.000kr.
Skift til jordvarme
120.000kr.
Solcelleanlæg
140.000kr.
I alt
360.000kr.

Udbytte

Hvor meget bedre er huset blevet at bo i?

Hvor svært var det at udføre forbedringen?

 

Fordele

Bedre indeklima

Gode råd over hækken

Tagkonstruktionen skal kunne bære solcellerne
Vær opmærksom på, om træer og andet kan skygge for solcellerne
Installer en centralstøvsuger, hvis I alligevel brækker gulvet op
Husk at tage billeder undervejs, så I kan følge med i processen
Case: Solceller, jordvarme og efterisolering. Finn fra Kalundborg

Denne case er skabt i samarbejde med:

Dansence

Om casebanken

Alle historier i casebanken er udtryk for enten boligejernes, boligadministratorens eller entreprenørens egne synspunkter og holdninger, ligesom tal for investering og energiforbrug før og efter renoveringen kommer fra selvsamme.

I de tilfælde, hvor de aktuelle energipriser ikke er oplyst, har vi brugt gennemsnitlige energipriser og korrigeret energiforbruget efter vejret.

Forbedringer og typiske besparelser

Skift til jordvarme

Typisk besparelse ved skift til jordvarme

Solcelleanlæg

Typisk besparelse ved solcelleanlæg

Sådan kommer du selv i gang

Sådan kommer du selv i gang

Hvis du overvejer at renovere, anbefaler vi, at du starter med at tage fat i en rådgiver.

Den bedste måde at starte et renoveringsprojekt er at få hjælp af en rådgiver til at finde ud af, hvad der kan betale sig, og i hvilken rækkefølge det skal gøres.

Vælg en energirådgiver, de er uddannet til at indtænke energibesparelser i dit projekt.

Læs mere om rådgivning