BETA
Vi laver nyt site, og det kan godt rode lidt imens. Du er nu på det gamle site. Prøver du at komme på sparenergi.dk? Ryd din cache (i browserhistorik) for at komme derhen.

Der spares på både varme og el med nye vinduer og solceller

Der spares på både varme og el med nye vinduer og solceller

Som et led i at optimere hele huset frem mod pensionstiden har Marianne og Hans Jørgen fået udskiftet vinduer og døre, som giver besparelser på varmen. Solceller på taget dækker hele forbruget af strøm
Hent case

Beboere

Parcelhuset er fra 1978 og ligger i en sydvestsjællandsk købstad. Her har Marianne og Hans Jørgen boet, lige siden huset blev bygget.

Marianne er ansat i banksektoren, mens Hans Jørgen er uddannet tømrer. Han er i dag projektleder og arbejder bl.a. med isolering for industrien. Parrets 2 voksne børn er for længst flyttet hjemmefra og har i alt 5 børnebørn med, når de kommer på besøg.

Huset er igennem flere år blevet renoveret fra a-z med nyt køkken, nyt badeværelse, nyt fyr og nyt tag og med efterisoleret loft og indlagt gulvvarme. Der er også bygget en tilbygning på 30 m2. "Vi vil gerne blive boende, så vi optimerer det hele frem mod vores pension, så vi ikke skal sidde med det til den tid," siger parret.

 

Beslutningen om projektet

Beslutning

Vi udskiftede vinduer og yderdøre for at få det til at se ens ud i hele huset i forbindelse med tilbygningen. Men vi havde fået skiftet dem under alle omstændigheder. Det er jo et byggeri fra 70'erne med gamle vinduer, så de kunne med fordel skiftes. Vi skiftede ruder for 10 år siden til lavenergi, men nu kunne vi få superlavenergiruder, som giver mere varme til huset, end det taber. Vinduerne er det bedste af det bedste. Når det gælder solcellerne, så handlede det om økonomi. Vi var med på den tidligere ordning, så det var en rigtig god investering. Vi kunne ikke have fået et bedre afkast af vores penge.

 

Projektets rådgivere

Rådgivning

Vi fik en arkitekt til at tegne nogle skitser på tilbygningen og vinduerne, som vi valgte ud fra. Det var for at få den rigtige bygning og det rigtige lysindfald. Det er vi rigtig glade for, at vi gjorde. For vi havde ikke selv fundet på de gode løsninger. Det koster selvfølgelig lidt, men på bagkant er de penge godt givet ud. Til solcellerne talte vi primært med den elektriker, som også senere satte solcellerne op. Vi tjekkede også op på området på nettet. De blev lagt uden på taget, for vi havde allerede skiftet taget, da vi traf beslutningen om solcellerne.

 

Økonomien

Økonomi

Vi finansierede de nye vinduer med vores opsparing. Vi fik faktisk fradrag via håndværkerfradraget for de sidste af vinduerne, men det var et beskedent beløb. Når det gælder solcellerne, så handlede hele projektet om penge. Når vi kan producere vores egen strøm, så kan vi spare på elregningen, ikke mindst når vi går på pension. Vi finansierede selv projektet via opsparing. De penge kunne ikke have fået et bedre afkast.

 

Processen

Forløb

Vi startede på ombygningen sidst på efteråret, og så var vi færdige lige før jul. Det tog ingen tid at få udskiftet vinduerne. De tog de gamle vinduer ud, og da vi kom hjem fra arbejde, var de nye sat i. Den del tog nogle få dage og var forbavsende let. Solcellerne blev sat op på 2-3 dage. Der var ikke det store i det. Håndværkerne havde installeret rigtig mange solcelleanlæg allerede, så det havde de totalt styr på. Solcellerne blev lagt med 30 % mod vest og 70 % mod syd. Vi placerede inverteren, der omdanner strømmen til vekselstrøm, ude i skuret. Vi fik frarådet at have den inde i huset, og den larmer også en del.

 

Resultatet

Resultat

Vi er super tilfredse med det, vi har fået lavet. Vinduerne har givet os de besparelser, vi havde ventet. De nye vinduer er med til at give huset et moderne udtryk. Det skyldes især de ideer, som arkitekten kom med. Vi har også fået et bedre lysindfald. Vinduer og yderdøre indgår i den samlede helhed frem mod vores pension. Vi optimerer det hele frem mod den tid. Med solcellerne producerer vi vores egen strøm. Det er meget tilfredsstillende. Vi har fået det, vi gerne ville have og blev lovet. Solcellerne dækker hele vores forbrug på nær 61 kWh, så det er så tæt på 100 %, som man næsten kan komme. Når vi kigger 7 år frem, så er det pensionstid, og så er det rart ikke at skulle af med de penge.

 

Økonomi

Energiforbrug før
23.900kr./år
Energiforbrug efter
15.200kr./år
Hvad har det betydet økonomisk?
8.700kr./år

Hvad kostede det?

Forbedringer
Udgift
Solcelleanlæg
101.000kr.
Udskift vindue, som har 1 lag glas
22.000kr.
I alt
123.000kr.

Udbytte

Hvor meget bedre er huset blevet at bo i?

Hvor svært var det at udføre forbedringen?

 

Fordele

Bedre akustik
Bedre lysindfald
Mindre støj
Mindre træk
Mindre vedligeholdelse
Bedre indeklima

Gode råd over hækken

Det er vigtigt at have gode håndværkere
Udnyt de tilskud, der måtte være
Få en arkitekt med på råd. Det koster noget, men det er pengene værd
Inverter til solceller skal absolut placeres uden for huset, for den larmer
Case: Solceller og nye døre og vinduer. Marianne Bodil fra Slagelse

Denne case er skabt i samarbejde med:

SEAS-NVE

Om casebanken

Alle historier i casebanken er udtryk for enten boligejernes, boligadministratorens eller entreprenørens egne synspunkter og holdninger, ligesom tal for investering og energiforbrug før og efter renoveringen kommer fra selvsamme.

I de tilfælde, hvor de aktuelle energipriser ikke er oplyst, har vi brugt gennemsnitlige energipriser og korrigeret energiforbruget efter vejret.

Forbedringer og typiske besparelser

Solcelleanlæg

Typisk besparelse ved solcelleanlæg

Sådan kommer du selv i gang

Sådan kommer du selv i gang

Hvis du overvejer at renovere, anbefaler vi, at du starter med at tage fat i en rådgiver.

Den bedste måde at starte et renoveringsprojekt er at få hjælp af en rådgiver til at finde ud af, hvad der kan betale sig, og i hvilken rækkefølge det skal gøres.

Vælg en energirådgiver, de er uddannet til at indtænke energibesparelser i dit projekt.

Læs mere om rådgivning