BETA
Vi laver nyt site, og det kan godt rode lidt imens. Du er nu på det gamle site. Prøver du at komme på sparenergi.dk? Ryd din cache (i browserhistorik) for at komme derhen.

Fjernvarme er kronen på 14 års renovering

Fjernvarme er kronen på 14 års renovering

Det gamle gasfyr blev erstattet med fjernvarme som afslutning på en omfattende energirenovering af Bente og Kelds hus i løbet af 14 år. Det har givet dem yderligere besparelser på varmeregningen.

Beboere

Inde i det charmerende hus står et teleskop og peger ud ad vinduet. Gennem teleskopet kan man følge fuglelivet, som er Bente og Kelds store interesse. Man kan også se den store grund, der skråner svagt helt ned til Køge Bugt.

Her har Bente og Keld boet siden 1999, hvor de overtog et dødsbo, som ifølge Keld var et 'entreprenørtilbud'. "Det er sådan lige ét trin over et håndværkertilbud," griner han.

"Vi var midt i 30'erne og var derfor lidt langsomme startere som huskøbere, især når vi skulle lave det hele selv. Det har trukket tænder ud," siger Bente om de mange renoveringer, parret selv har foretaget. Igennem årene har de bl.a. installeret nyt køkken og bad, isoleret og indlagt gulvvarme, skiftet vinduer og døre og efterisoleret hulmur og loft. "Nu har vi et hus, som er hyggeligt og med lækre detaljer, som er lavet med respekt for huset," siger hun.

 

Beslutningen om projektet

Beslutning

Vi skiftede det gamle oliefyr til et gasfyr, da vi flyttede ind. Gasfyret var nu blevet 12 år gammelt, og kedlen havde det dårligt, så fyret skulle skiftes ud inden for 1 år. Samtidig skulle der indlægges fjernvarme i den nærliggende skole, så hele kvarteret fik mulighed for at konvertere til fjernvarme, hvis tilstrækkeligt mange af grundejerne sagde ja til tilbuddet. Timingen var jo perfekt. Sådan en fjernvarmeunit holder dobbelt så lang tid som et gasfyr, så selv hvis det viste sig ikke at give en besparelse på varmeforbruget, så ville den langsigtede investering være mindre ved at skifte til fjernvarme. Vi var også flere gange vågnet til koldt vand om morgenen, og så skulle vi til at ringe efter håndværkere, mens vi måtte tage bad hos naboen. Vi var selv aktive for at få nok af vores naboer med på projektet, og det lykkedes heldigvis.

 

Projektets rådgivere

Rådgivning

Vi gik til et par informationsmøder med energiselskabet omkring muligheden for fjernvarme. Derudover indhentede vi selv information på nettet. Vi kunne få et godt tilbud på installationen, som også ville være langt billigere end at få installeret et nyt gasfyr. Vi kom hurtigt til at tro på det på den lange bane.

 

Økonomien

Økonomi

Vi betalte konverteringen med et overtræk på kassekreditten. Nej, det er pjat - pengene kom fra vores opsparing. Det blev faktisk billigere, end vi havde forventet. Valget af fjernvarme var 90 % en økonomisk disposition, men det er da dejligt, at det også er miljøvenligt.

 

Processen

Forløb

Hele projektet trak lidt ud. Dels fordi det var en rigtig hård vinter, og så blev der også fundet nogle arkæologiske fund omkring skolen, da de gravede. Leverandøren af gas fandt pludselig på et nyt og meget stort gebyr for at afmelde sig naturgassen, hvis man ikke gjorde det inden 1. april. Vi endte derfor med at afmelde gassen halvanden måned før, fjernvarmen var blevet installeret, men installatøren lånte os gratis en midlertidig vandvarmer, så vi havde varmt vand. Han arbejdede upåklageligt og fjernede også det gamle fyr. Da det blev vores tur til at få fjernvarmen installeret, tog selve arbejdet en dags tid. Det fungerede bare. Gulvvarmen og radiatorerne er de samme som tidligere.

 

Resultatet

Resultat

Jah, vores liv er jo blevet helt radikalt ændret... Nej, måske ikke helt. Det er jo ikke noget, man normalt tænker over. Det virker bare, så enkelt er det. Men vi har fået det varmere, og det er en mere jævn og behagelig varme. Før skulle vi også skrue op og ned for radiatorerne hele tiden, men nu justerer vi bare temperaturen på selve anlægget. Så vi har fået det varmere, fået en billigere regning, mindre besvær og et pænere vaskerum. Det er altså samlet set en god kombination. På den måde er fjernvarmen jo kronen på værket for 14 års renovering af huset.

 

Økonomi

Energiforbrug før
25.200kr./år
Energiforbrug efter
20.500kr./år
Hvad har det betydet økonomisk?
4.700kr./år

Hvad kostede det?

Forbedringer
Udgift
Skift til fjernvarme
41.000kr.
I alt
41.000kr.

Udbytte

Hvor meget bedre er huset blevet at bo i?

Hvor svært var det at udføre forbedringen?

 

Fordele

Mere plads
Mindre støj
Mindre vedligeholdelse

Gode råd over hækken

Det skal man bare beslutte at gøre
Få et godt tilbud på installationen
Spring på, hvis der kommer fjernvarme til området
Case, Keld og Bente, Hvidovre

Denne case er skabt i samarbejde med:

Hvidovre Fjernvarme

Om casebanken

Alle historier i casebanken er udtryk for enten boligejernes, boligadministratorens eller entreprenørens egne synspunkter og holdninger, ligesom tal for investering og energiforbrug før og efter renoveringen kommer fra selvsamme.

I de tilfælde, hvor de aktuelle energipriser ikke er oplyst, har vi brugt gennemsnitlige energipriser og korrigeret energiforbruget efter vejret.

Forbedringer og typiske besparelser

Skift til fjernvarme

Typisk besparelse ved skift til fjernvarme

Sådan kommer du selv i gang

Sådan kommer du selv i gang

Hvis du overvejer at renovere, anbefaler vi, at du starter med at tage fat i en rådgiver.

Den bedste måde at starte et renoveringsprojekt er at få hjælp af en rådgiver til at finde ud af, hvad der kan betale sig, og i hvilken rækkefølge det skal gøres.

Vælg en energirådgiver, de er uddannet til at indtænke energibesparelser i dit projekt.

Læs mere om rådgivning