BETA
Vi laver nyt site, og det kan godt rode lidt imens. Du er nu på det gamle site. Prøver du at komme på sparenergi.dk? Ryd din cache (i browserhistorik) for at komme derhen.

Familien fik mere beboelse og mere varme, men betaler mindre

Familien fik mere beboelse og mere varme, men betaler mindre

For at få plads til de 3 store børn fik Betina og Lars renoveret og isoleret husets 1. sal. Med et nyt pillefyr kan hele huset blive varmet op for færre penge end før, så familien tænker ikke længere på at spare på varmen.
Hent case

Beboere

På den nedlagte landbrugsejendom i Østjylland bor Betina og Lars og deres 3 børn på 17, 14 og 11 år. Her har de boet siden 2007.

"Vi boede til leje på en tilsvarende ejendom, som kommunen besluttede sig for at udstykke. Vi så kun 1 sted, før vi købte, og det var her," fortæller Lars og bliver suppleret med Betina: "Vi har knap 10 hektar med plads til vores heste, hunde og katten - og med ridebane og eget kildevæld på grunden, der bliver omkranset af en bæk på 2 sider," siger hun.

Betina er ansat i et vvs-firma, mens Lars arbejder på et slagteri inde i byen. De har siden 2007 foretaget en gennemgribende renovering af huset, herunder flere energimæssige forbedringer.

 

Beslutningen om projektet

Beslutning

Vores energiforbedringer faldt i 2 etaper. Først har vi renoveret husets 1. sal, som ikke tidligere var i brug, og så har vi fået udskiftet oliefyret med et pillefyr og fået udskiftet cirkulationspumpen og termostater. Med 3 store børn ville vi gerne have noget mere plads, og vi besluttede at renovere førstesalen, som var et stort, tomt og koldt rum med et par små vinduer. Det var derfor også koldt nede i stueetagen, som var svær at holde varm, og vi havde en fugtig varme, der ikke holdt længe. Vi besluttede at renovere hele overetagen, isolere den og sætte flere vinduer i. Efter det projekt var det tid til at få skiftet det gamle oliefyr. Vi endte med et pillefyr, og i samme omgang fik vi skiftet cirkulationspumpen og radiatortermostaterne, fordi det var energibesparende, og vi kunne få tilskud til udskiftningerne.

 

Projektets rådgivere

Rådgivning

Til førstesalen kendte vi en tømrer, som satte helt nye spær op og løftede hanebåndene, men selve isoleringen lavede vi selv efter tømrerens rådgivning. Tømreren hjalp os også sammen med en ingeniør til at søge om byggetilladelse, og så brugte vi selv nettet meget for at finde og beregne isolering. Vi købte 2 store vinduespartier til gavlene 'brugt', fordi sælger havde købt i forkerte mål. Ovenlysvinduerne købte vi også 'brugt', fordi sælger lige var blevet skilt og ikke havde nået at renovere sin 1. sal. Vi fik derefter god rådgivning fra leverandøren, da vi ringede til dem. Da vi skrottede oliefyret, kiggede vi meget på at skifte til jordvarme eller til en luft til vand-varmepumpe. Men der var for mange spørgsmål og for mange skrækscenarier tegnet op af de firmaer, vi fik besøg af. Til sidst fandt vi på nettet frem til Energitjenesten, som tilbød uvildig rådgivning. Yes, tænkte vi bare. De anbefalede pillefyret, som den bedste løsning til vores situation. Vi valgte fyret på en liste over godkendte pillefyr, som Teknologisk Institut vedligeholder.

 

Økonomien

Økonomi

Vi brugte vores opsparing på alle vores energiforbedringer. Det handlede både om at renovere overetagen, så vi kunne bruge den, og om at spare penge på varmen. Vi skulle gøre overetagen optimal for børnene. Pillefyret handlede primært om økonomi. Vi ville gerne nedbringe vores udgifter til varme, for det var mange penge at hive ud af budgettet hvert år. Afskrivningen på pillefyret gik virkelig hurtig. Vi fik tilskud fra et energiselskab til cirkulationspumpen og radiatortermostaterne, og vi brugte håndværkerfradraget til arbejdslønnen for hele projektet omkring pillefyret.

 

Processen

Forløb

Vi efterisolerede selv taget og skunken. Der var ikke det store i det. Det var da hårdt undervejs, og nogle gange måtte vi slippe det lidt. Vi sov godt i den periode. Tømreren satte vinduerne i gavlene på plads sammen med en murer. Den slags skal død og pine være i orden, så der ville vi have professionelle håndværkere i gang. Tømreren satte også ovenlysvinduerne i. Vi stod selv for at blive færdige indvendig med maling og fugning og vinduesrammer. Til pillefyret kørte vi oliefyret tomt, og så fik vi det skrottet. Installatøren af pillefyret kom og satte det op en dag i januar. Vi havde 1 dag uden varme, men installatøren arbejdede helt til midnat, fordi han bare ville være færdig. Så det tog en god dag, men det var ret smertefrit. Et pillefyr skal stå i et brandsikkert rum, og skorstensfejeren skal godkende installationen. Det gjorde han, da fyret var sat op, og så byggede vi det brandsikre rum rundt om fyret. Cirkulationspumpen og radiatortermostaterne blev skiftet i samme ombæring.

 

Resultatet

Resultat

Huset er blevet forvandlet fra at være et ældre, nedlagt landbrug til en liebhaverejendom. Det har fået energimærke D, og det er jo resultatet af vores arbejde. Når det gælder renoveringen af førstesalen, så har vi fået næsten 100 m2 ekstra beboelse. Vi har heller ingen kuldebroer længere, og det er meget nemmere at varme op i stueetagen. Nu kan man mærke, hvor køligt det var før. Vinduerne i gavlene har givet os en fed udsigt. Det giver også masser af lys, og så giver de utroligt meget varme, når solen står på. Det er helt vildt, som ovenlysvinduerne har ændret huset. Det er en ren wow-effekt og luksus. Pillefyret betyder, at vi ikke sparer på varmen længere; det er fantastisk. Der skal bare være dejligt varmt. Det er en stor økonomisk frihed, vi har fået, det er næsten som at være på ferie hver dag. Det tager under 5 år, så er udgiften til pillefyret tjent ind, og til den tid er det jo næsten gratis at varme op. Både cirkulationspumpen og radiatortermostaterne er med til spare på energiudgifterne.

 

Økonomi

Energiforbrug før
31.700kr./år
Energiforbrug efter
12.700kr./år
Hvad har det betydet økonomisk?
18.900kr./år

Hvad kostede det?

Forbedringer
Udgift
Skift til biobrændsel
-
Isolering af loft
-
Nye radiatorventiler
-
Ny cirkulationspumpe
-
Udskift vindue, som har 1 lag glas
-
Nye ovenlysvinduer
-
I alt
68.000kr.

Udbytte

Hvor meget bedre er huset blevet at bo i?

Hvor svært var det at udføre forbedringen?

 

Fordele

Bedre lysindfald
Ekstra opbevaringsplads
Flere rum
Mere plads
Mindre træk
Bedre indeklima

Gode råd over hækken

Vær vedholdende, hvis du får brug for din forsikring
Indhent flere tilbud på isolering, og pres leverandøren - det betaler sig
Jo bedre forberedelse, jo bedre bliver resultatet
Sæt den første blyantstreg helt lige
Gennemgå rummet grundigt, før du går i gang, så fejl kan rettes, før isoleringen er sat op
Case: Isolering, skift til pillefyr og nye vinduer og cirkulationspumpe. Lars, Skanderborg

Denne case er skabt i samarbejde med:

Energitjenesten

Om casebanken

Alle historier i casebanken er udtryk for enten boligejernes, boligadministratorens eller entreprenørens egne synspunkter og holdninger, ligesom tal for investering og energiforbrug før og efter renoveringen kommer fra selvsamme.

I de tilfælde, hvor de aktuelle energipriser ikke er oplyst, har vi brugt gennemsnitlige energipriser og korrigeret energiforbruget efter vejret.

Forbedringer og typiske besparelser

Skift til biobrændsel

Typisk besparelse ved skift til biobrændsel

Nye radiatorventiler

Typisk besparelse ved nye radiatorventiler

80-510 kr./år pr. radiatortermostat du skifter

Forudsætning for beregning: Gennemsnitlig energipris, varmeforbrug og radiatorventiltype

Ny cirkulationspumpe

Typisk besparelse ved ny cirkulationspumpe

440-960 kr./år pr. cirkulationspumpe du skifter

Forudsætning for beregning: Gennemsnitlig elpris og trinreguleret cirkulationspumpe

Sådan kommer du selv i gang

Sådan kommer du selv i gang

Hvis du overvejer at renovere, anbefaler vi, at du starter med at tage fat i en rådgiver.

Den bedste måde at starte et renoveringsprojekt er at få hjælp af en rådgiver til at finde ud af, hvad der kan betale sig, og i hvilken rækkefølge det skal gøres.

Vælg en energirådgiver, de er uddannet til at indtænke energibesparelser i dit projekt.

Læs mere om rådgivning