Alt om vinduer

Få energirigtige vinduer

Hvis dine vinduer er utætte, kan du måske tætne dem med tætningslister. Ellers må du enten i gang med at reparere eller udskifte.

Renovere eller udskifte?

Det er rammens stand, der afgør, om du er nødt til at skifte hele vinduet, eller om du kan nøjes med at renovere dem, du har.

Renover vinduer

Renover

Hvis dine vinduesrammer er i ordentlig stand, kan du nøjes med at renovere vinduet.

Skift vinduer

Udskift

Hvis dine vinduesrammer ikke står til at redde, er du nødt til at udskifte hele vinduet.

Det skal du overveje

Er dine vinduer udtjente, utætte eller bare ikke særlig gode til at holde på varmen? Så er det tid til enten at forbedre dem eller skifte dem helt. Gør dig disse overvejelser, inden du går videre:

Overvej energi og økonomi

Overvej energi og økonomi

Det er dyrt at skifte vinduer, og tilbagebetalingstiden er ofte lang. Vælg derfor de kvalitets- og energimæssigt bedste vinduer på markedet. Selvom de ofte er dyrere, tjener du det ind i længden på en mindre varmeregning. Samtidig får du bedre komfort og indeklima. Vinduerne lever også længere end vinduer af dårlig kvalitet.

Hvis du har problemer med støj

Hvis du har problemer med støj

Hvis du bor et sted med meget støj, f.eks. ud til en stor vej, kan du overveje at skifte til særlige vinduer, der reducerer lyd. Du kan f.eks. skifte ruderne til lydruder, montere lydisolerende forsatsrammer eller skifte til helt nye lydsisolerende vinduer – de såkaldte lydvinduer.

Indbrudssikring

Indbrudssikring

Nye vinduer er mere sikre over for indbrud – især hvis du vælger nye vinduer lavet af plast eller aluminium.

Arkitektur

Arkitektur

Det er ikke lige meget for din boligs arkitektur, hvilke vinduer du sætter i din hustype. Læs om din hustype i Bygningsguiden, og få gode råd til, hvordan du bedst renoverer eller skifter dine vinduer og samtidig bevarer dit hus’ arkitektur.

 

Gør det selv-guides

Guide: Tjek og renover døre og vinduer

Her får du hjælp til at tjekke, hvilke typer vinduer og døre du har, og til at afgøre, om de trænger til at blive renoveret eller skiftet.

Det skal du tjekke, og det kan du gøre

Hvis det trækker fra dine vinduer og døre, kan du prøve at tætne dem med tætningslister. Hvis det ikke fjerner trækken, er dine vinduer eller døre måske skæve eller udtjente. Så har de brug for at blive repareret eller udskiftet.
 • Tjek, at lister og fuger er tætte - se hvordan i guiden herunder
 • Udskift tætningslister, når de er utætte
 • Søg rådgivning, hvis du skal renovere
1Termo-/energiruder
2Forsatsruder
3Ovenlyskupler
4Yderdøre

Termoruder eller energiruder

Tværsnit af energirude


Har du termoruder eller energiruder?

De fleste vinduer fra 1960’erne og senere har termoruder eller energiruder – altså rude med 2 eller 3 lag glas og kantliste i metal. Energiruder kom frem i 1990’erne og er almindelige i vinduer efter år 2000. De isolerer næsten 3 gange bedre end termoruder.

Du kan tjekke, om du har energiruder på 2 måder:

 • Tjek info på rudens kantliste (nyere energiruder)Nyere ruder har information om rudetypen trykt på kantlisten, indvendigt mellem glassene.

  Billedet viser et eksempel, hvor der bl.a. står:

  - "U = 1,14”. Rudens U-værdi er 1,14 W/m2K. Jo lavere tal, jo bedre. Nyere, 2-lags energiruder har typisk U-værdi under 1,3. På helt nye 2-lags-energiruder bør tallet ligge under 1,1.

  - ”ENERGI: A” betyder, at ruden er i energiklasse A. Normalt er det en energirude, hvis der står ”Energi” efterfulgt af A, B eller C. 

 • Tjek spejlbilleder i ruden (ældre energiruder)Ved ældre energiruder kan du holde en tændt lighter eller lys op foran ruden. Kig skråt ind på ruden, og hold flammen sådan, så du kan se 4 spejlbilleder af den (1 spejlbillede i hver af rudens 4 glasoverflader). Hvis 1 af de 4 spejlbilleder viser flammen som rødlig eller blågrøn i stedet for gul-orange, er det en energirude.

Det kan du gøre, hvis du har termoruder

Hvis vinduesrammerne er i god stand, kan du godt beholde vinduerne, men skifte ruderne ud med energiruder. Det er billigere end at skifte hele vinduet og isolerer op til 3 gange bedre end ældre termoruder.

Du kan også skifte hele vinduet og vælge et nyt vindue med energimærke A i stedet.

Vinduer med forsatsruder

Har du vinduer med forsatsrammer?

Vinduer med 1 lag glas med eller uden forsatsglas er som regel oprindelige vinduer, og de isolerer dårligt.


Det kan du gøre

Du kan skifte forsatsglassene ud med energiglas. Det giver typisk samme besparelse som helt nye vinduer med energimærke B eller C.

Hvis dine vinduer er i meget dårlig stand, kan du får dem repareret af en snedker eller erstatte dem med nye vinduer med forsatsglas. Vælg en 2-lags energirude som forsatsglas.

Ovenlyskupler

Har du ovenlyskupler?

Tæl, hvor mange lag glas kuplen har. Hvis den har 1 eller 2 lag glas, bør du udskifte den med en lavenergikuppel.

Det kan du gøre

Hvis karmene ikke er isolerede, eller de er begyndt at rådne eller revne, bør du også få dem skiftet.

Det er svært at undgå at beskadige tagbelægningen, når man udskifter ovenlyskupler. Derfor er det en fordel at udskifte ovenlyskupler, hvis du alligevel skal have nyt tag.

Yderdøre

Har du uisolerede yderdøre?

Tjek, om dine yderdøre er isolerede og i god stand. En dør, som kun er ca. 3 centimeter tyk, er normalt ikke isoleret. Især terrasse- og kælderdøre er ofte dårligt isolerede.

Det kan du gøre
 

 • Bevar dørenSæt gode tætningslister på døren, så det ikke trækker ind. Er der rude i døren, kan du spare energi ved at få den udskiftet til en moderne energirude. Den isolerer næsten 3 gange bedre end en almindelig termorude.

  Få lukket og isoleret din brevsprække, hvis du har sådan en.

 • Få en ny dørHvis du bor i et ældre hus, kan dine yderdøre have en særlig arkitektur, som du ønsker at bevare. Nogle firmaer kan levere nye døre, der er lige så fint udført som de originale. Så kan du få en dør med samme detaljer som den originale, men bedre isoleret.

 

1 of 4

Har du en brevsprække i døren?

Det tager under 1 time at lukke og isolere din brevsprække, og så slipper du for kulde og træk, og du får en lavere varmeregning. Materialerne kan du købe for ca. 200 kr. i et byggemarked.

Læs mere
Energimærkning

Vælg A-mærkede vinduer

Energimærkningen gør det nemmere for dig at vælge de mest energirigtige vinduer og spare på energien.

Kig efter energimærkningen

Energimærkningen gør det nemmere for dig at vælge de mest energirigtige vinduer og spare på energien. Ordningen vises i en skala fra A til F, hvor A er bedst.

Når du udskifter dine vinduer, skal du vælge B-mærkede vinduer eller bedre for at leve op til Bygningsreglementet.

energivinduer.dk kan du se en liste over alle danske producenter af energivinduer. Du vil typisk bestille dine nye vinduer gennem din håndværker.
 

Energimærkning   Værdi
A A mærke 0 ≤ ErefErefEref er angivelse af energitilskud. Jo højere tallet er - jo bedre. Negativt energitilskud betyder at vinduet taber mere varme end det hente. Alle vinduer i en produktserie har samme Eref, uanset hvilken størrelse og udformning de har. (Eref er energitilskuddet for et 1-fløjet, oplukkeligt vindue i størrelse 123 x 148 cm forsynet med den rudetype, som er standard for produktserien.) < 0
B   0 ≤ Eref < -17

Vinduer med energimærke C eller dårligere er kun lovlige at bruge i byggeri, der ikke er omfattet af Bygningsreglementet.

Udgangspunkt for mærkningen er, hvor meget varme der kommer ind eller ud gennem vinduet i opvarmningssæsonen for et vindue, der måler 1,23 x 1,48 m. Mængden af varme kalder man energitilskud, og hvis tallet for energitilskuddet er negativt, siver der mest varme ud.

A tjener sig hurtigere hjem

A-mærkede vinduer er mere energirigtige og typisk også en bedre investering end B-mærkede vinduer. De tjener sig hjem hurtigere end andre vinduer – især hvis energipriserne stiger, som mange forventer.

Ingen gennemgående sprosser

Energimærkede vinduer må ikke have gennemgående sprosser, med mindre ruderne er så store, at de er nødvendige for at gøre vinduet stabilt. Til gengæld kan de have energisprosser, som ligner almindelige sprosser, men som ikke er gennemgående.

A og B overholder Bygningsreglementet

Når du udskifter dine vinduer, skal du overholde Bygningsreglementet. Det gør du, hvis du vælger vinduer, der svarer til A- eller B-mærkede vinduer.

Læs mere
Håndværkerlisten

Find en håndværker

Hvis du skal have skiftet vinduer eller have renoveret dem, du allerede har, anbefaler vi at vælge en håndværker her fra Håndværkerlisten. Håndværkerne på listen bruger de såkaldte energiløsninger, som giver en energieffektiv og fremtidssikret løsning.

600 håndværkere

Vinduestyper

Læs om de forskellige vinduestyper

Få overblik over de forskellige vinduestyper her.

Vinduestyper

Bondehusvindue

Bondehusvinduet findes især i gamle bondehuse og er meget udbredt i Danmark. Det har typisk 2 fag og 1 eller flere vandrette sprosser.

Dannebrogsvindue

Et dannebrogsvindue ligner et dannebrogsflag og har været brugt i huse siden 1700-tallet.

Energivinduer

Energivinduer er vinduer med energiruder – typisk fra efter 1995 – af f.eks. træ, plast eller metal.

Forsatsvindue

Den mest almindelige type forsatsvindue er opbygget med en selvstændig karm med indadgående sidehængte rammer. Forsatsvinduer findes i ældre huse, der har oprindelige vinduer.

Kassevindue

Kassevinduet består af en enkeltglasramme, der åbner udad, og en ramme med termoglas/enkeltglas, der åbner indad. I modsætning til forsatsrammen er den indadgående rammes indvendige flade plan med karmens inderside.

Koblede vinduer

Koblede vinduer består af en udvendig ramme med 1 lag glas, som hænger sammen med en indvendig ramme med 1 lag glas eller termorude. Koblede vinduer findes især i ældre, fredede bygninger.

Palævindue

Et palævindue er et stort, småsprosset vindue med mindst 1 lodret og 1 vandret post, mindst 4 rammer og mindst 1 lodret og 1 vandret sprosse i hver ramme.

Småsprosset vindue

Et småsprosset vindue har mange sprosser og små ruder.

Termovinduer

Termovinduer er vinduer med almindelige termoruder – typisk fra før 1995 – af f.eks. træ, plast eller metal. Ruden i et termovindue isolerer dårligere end en energirude, og rammer og karme har ofte mange kuldebroer.

Vindue med energisprosser

Energisprosser er tynde sprosser, som er klæbet på moderne vinduer – udvendig og indvendig – for at vinduet skal se ud som om, det er delt op med sprosser, selvom det ikke er det. Derfor betyder energisprosser ikke meget for vinduets energimæssige egenskaber.

Sprosserne skygger dog for noget af det sollys, som ellers ville komme gennem vinduet. Så jo flere sprosser, jo mindre lys og varme får du fra solen.

Rudetyper

Energiruder

Energiruder ligner almindelige termoruder, men holder af flere grunde meget bedre på varmen:

 • Glasset har en lavemissionsbelægning, der reflekterer infrarød varmestråling, så varmen bliver indenfor.
 • Materialet i afstandsprofilet (rudens kant) er lavet af et kunststof, som har mindre varmeledningsevne end f.eks. aluminium, som tidligere var meget brugt. Den nye type afstandsprofil kaldes også ”varm kant”, fordi den minimerer kuldebroen rundt i rundens kant.
 • Den atmosfæriske luft mellem glassene er erstattet med argon eller krypton, som holder bedre på varmen.

Termoruder

En termorude består typisk af 2 lag glas med almindelig luft imellem. Der er normalt 1-2 cm mellem glassene, og kanten er forseglet. Der er almindelig luft mellem glassene, og afstandsprofilet er typisk af aluminium, som giver en ”kold kant”. Glassene har ikke energibelægning.

 

Læs mere
Video

Udskiftning af vinduer og døre

En tømrer udskifter familiens gamle, utætte vinduer og døre med nye A-mærkede energivinduer og -døre. Det giver familien markant mindre varmetab og bedre indeklima – og huset har opnået et bedre energimærke.