Jeg vil tro, at 70-80 % af hele reduktionen kommer af, at medarbejderne har bidraget og løftet deres del af ansvaret for at sænke forbruget.

Conor Leerhøy, teknisk chef

Små tiltag gør stor forskel

Aarhus Universitet blev i 2022 ligesom alle andre ramt af de høje priser på energi, der fulgte i kølvandet på krigen i Ukraine. Udviklingen fik Conor Leerhøy, der er teknisk chef på Health-fakultetet, til at samle de driftsansvarlige til en snak om, hvordan de kunne blive endnu bedre til at spare på strøm og varme.  

”Jeg bad dem om at gå til grænsen. Vi skal gøre alt, vi kan, samtidig med, at vi selvfølgelig fortsat skal sikre et godt indeklima og arbejdsmiljø på tværs af bygningerne. Det er summen af de mange små tiltag, som i sidste ende gør den store forskel,” fortæller han.

Sparer med det samme

Det førte til en række tiltag, som de med det samme kunne føre ud i livet.  

De begyndte at dæmpe eller helt slukke belysningen, hvor det var muligt, og de forkortede perioden for ventilationen. De sænkede også temperaturen i bygningerne og begyndte at lukke faciliteterne ned i ydertimerne, medmindre der var et klart formål med at holde dem åbne. 

Sådan sparer Aarhus Universitet  

  • Lys dæmpes og slukkes i ydertimer, og bevægelsessensorer tilpasses, så lyset er tændt i kortere tid.
  • Ventilationen kører ikke længere uafbrudt, men tilpasses behovet i de enkelte rum.
  • Udvalgte bygninger lukkes i ydertimerne.
  • Adfærdskampagne opfordrer og motiverer hele universitetet til at spare på energien. 
Image

Opbakning over hele linjen

Tiltagene har mødt stor opbakning på hele universitetet, og medarbejderne har endda bidraget til at finde yderligere måder at spare på i de områder, hvor de selv står med ansvaret.  

”Jeg vil tro, at 70-80 % af hele reduktionen kommer af, at medarbejderne har bidraget og løftet deres del af ansvaret for at sænke forbruget. Det havde jeg aldrig troet var muligt, hvis du havde spurgt mig bare få måneder tidligere,” siger den tekniske chef.

Tilsammen har universitetet sparet 30 % af energiforbruget til strøm og varme.  

Egen kampagne: ’Kilowhat can you do?’

For at understøtte adfærden lancerede universitetet kampagnen ’Kilowhat can you do?’.  

På kampagnens hjemmeside kan medarbejdere læse om universitetets tiltag og hente kampagnemateriale som plakater til print og infoskærme.  

Brugerne kan også selv sende idéer ind, som universitet kan arbejde videre med.  

Case opdateret 2024 

"Nu slukker folk reelt for tingene"

Kom med rundt på Aarhus Universitet, hvor teknisk chef Conor Leerhøy fortæller om den systematiske gennemgang af faciliteter og deres tiltag for at spare på strøm og varme.  

Accepter venligst markedsføringscookies for at se dette indhold.
Dette gør du nederst til venstre

Få tilskud til den grønne omstilling

Med Erhvervspuljen kan din virksomhed få tilskud til at sænke energiforbruget og CO2-udledningen.

Image

Nyhedsmail

Tilmeld dig vores nyhedsmail, og få løbende information om Erhvervspuljen, og hvordan din virksomhed kan spare energi og CO2.

Image