BETA
Vi bygger nyt site, og det kan godt rode lidt imens.

Læs om vindues- og rudetyper

Læs om vindues- og rudetyper

Læs om vindues- og rudetyper

Få overblik over de forskellige vinduestyper her.

Vinduestyper

Vindue uden sprosser

Vindue uden sprosser

Den mest almindelige type i byggeri fra 1960'erne og senere. har normalt termorude eller energirude - se nedenfor under rudetyper.

Sprossevindue

Sprossevindue

Her vist med 2 fag - det vil sige 2 rammer, som kan åbnes - og 2 sprosser i hvert fag. Kaldes ofte også bondehusvindue.

Dannebrogsvindue

Dannebrogsvindue

Ligner et dannebrogsflag og har været brugt i huse siden 1700-tallet. Ofte er der en sprosse i de 2 store rammer.

Palævindue

Palævindue

Stort, småsprosset vindue med mindst 1 lodret og 1 vandret post, mindst 4 rammer og mindst 1 lodret og 1 vandret sprosse i hver ramme.

 

Vindue med forsatsramme

En kombination af et klassisk vindue med 1 lag glas isat med kit og et ekstra sæt vinduesrammer, som er monteret på indersiden af karmen og åbner indad. Kaldes også et "kassevindue".

Tværsnit:

Tværsnit vindue med forsatsramme

 

Vindue med koblede rammer

Som et vindue med forsatsrammer bortset fra at den ekstra ramme er koblet sammen med den udvendige ramme, så begge rammer åbner udad.

Tværsnit:

Tværsnit vindue med koblet ramme

Rudetyper

 

1 lag glas

Den traditionelle løsning i ældre byggeri er 1 lag glas isat med stifter og kit. Kittet danner en skrå fas ved overgangen fra rude til vinduesramme, som er karakteristisk for vinduer i ældre byggeri. Vinduer med 1 lag glas har ofte slankere rammer end vinduer med 2-lags eller 3-lags rude. Gammelt glas med ujævnheder er sjældent og kostbart - pas godt på det, hvis det stadig findes i dit hus.

Hvis et vindue kun har 1 lag glas kan det energiforbedres med en forsatsramme. Ved renovering af fredede og bevaringsværdige bygninger, får man gerne lavet nye vinduer med 1 lag glas, som suppleres med forsats eller koblede rammer.

 

Energiglas

Energiglas er 1-lags glas forsynet med en usynlig belægning, som holder på varmen. Det kan bruges til energiforbedring af ældre forsatsrammer og koblede rammer, som er beregnet til 1 lag glas, og som derfor ikke kan bære en 2-lags energirude.

 

Termoruder

En termorude består typisk af 2 lag glas med almindelig luft imellem. Der er normalt 1-2 cm mellem glassene, og kanten er forseglet. Der er almindelig luft mellem glassene, og afstandsprofilet er typisk af aluminium, som giver en ”kold kant”. Glassene har ikke energibelægning.

 

Energiruder

En energirude ligner en termorude, men holder af flere grunde meget bedre på varmen:

  • Glasset har en lavemissionsbelægning, der reflekterer infrarød varmestråling, så varmen bliver indenfor.
  • Materialet i afstandsprofilet (rudens kant) er lavet af et kunststof, som har mindre varmeledningsevne end f.eks. aluminium, som tidligere var meget brugt. Den nye type afstandsprofil kaldes også ”varm kant”, fordi den minimerer kuldebroen langs rudens kant.
  • Den atmosfæriske luft mellem glassene er erstattet med argon eller krypton, som holder bedre på varmen.

Energiruder med 3 lag glas giver en væsentlig energibesparelse i forhold til 2-lags ruder.

 

Læs om vindues- og rudetyper

Siden er opdateret 23.11.2021 Kommentér denne side Til top