Intelligent energistyring sparer penge og CO2
Ny teknologi har banet vejen for intelligent energistyring af bygninger. Det gør det nemmere at optimere driften og f.eks. automatisk få besked om fejl på anlæg. Her får I hjælp til at komme i gang.
Intelligent energistyring af bygninger er en form for databaseret energiledelse. En række projekter om databaseret energiledelse støttet af Energistyrelsen viser potentiale for besparelser på op til 25 % og tilbagebetalingstider ned til 0,5 år.
Læs mere om energiledelse
Sådan gør I
Vælg indsats
Intelligent energistyring kan være ressourcetungt at etablere. Men der er store gevinster. Afsæt ressourcer, og hold fast i indsatsen for at høste frugterne af jeres arbejde.
Begynd med et pilotprojekt
Test nye værktøjer på et begrænset antal bygninger, før I indfører dem i hele organisationen. Vælg værktøjer, der gør jer i stand på sigt til at udvide til flere bygninger, datakilder og mere detaljerede data.
Begynd også med en overskuelig datamængde, f.eks. hovedmålerdata på timeværdier. I kan udvide, når I har fundet en god måde at strukturere data på.
Etabler baseline og business case
Baseline beskriver den nuværende drift og energiforbrug og bruges til at måle effekten af jeres indsats. Kom i gang med at indsamle data til baseline hurtigst muligt.
Hvis I ikke har data på forhånd, kan I:
-
Indsamle data over 1 år til baseline
Det giver det bedste datagrundlag, men lang ventetid, før I kan sætte gang i konkrete sparetiltag.
-
Nøjes med månedsdata
Så kan I hurtigere komme i gang, men skal tage forbehold for naturlige ændringer i energiforbruget fra måned til måned.
-
Skifte mellem gammel og ny styring
Ved at skifte frem og tilbage mellem eksisterende og ny bygningsstyring i en periode og korrigere for vejrforhold, kan I få en god vurdering af performance.
Når baseline er udarbejdet, kan I lave en business case på konkrete tiltag. Effekterne skal måles gennem en periode, som svarer til baselinen. Det kan altså tage 2 år at udarbejde baseline og business case.
Få styr på organisationen
Ligesom med traditionel energiledelse er det vigtigt at sikre forankring og opbakning til intelligent energistyring fra ledelsen og alle relevante medarbejdere.
Skaf it-ekspertise
Arbejdet ligger typisk hos de bygnings- og energiansvarlige, men kræver it-ekspertise. Sørg derfor for at have adgang til ressourcer i it-afdelingen, der kan understøtte projektet.
Overvej at outsource analyser og overvågning til en ekstern partner.
De nødvendige it-kompetencer afhænger af jeres setup - f.eks. at kunne:
- anvende jeres software til at eksportere, importere og præsentere data og udarbejde benchmarks og nøgletal
- håndtere datastrømme og -struktur
- lave datavask og navigere i en database
Få styr på data
Definer databehov
Find ud af, hvilke data I har behov for – og adgang til. Jeres behov kan f.eks. være at identificere fejl på anlæg og følge udviklingen i energinøgletal.
Aftal den overordnede struktur på data, inden I går i gang med indsamling.
Kend bygningen
Gode analyser kræver indsigt – f.eks. i zoneopdeling af bygninger, opbygning af varme- og ventilationsanlæg og målepunkter. Sørg for at:
- Få adgang til plantegninger
- Kende systemernes placering
- Kende de forskellige signaler på CTS-systemet
Brug offentlige data
En del data er allerede tilgængelige via offentlige forbrugsdata for el, vand og varme.
-
Skab overblik over mulighederne
Undersøg, hvilke data det er muligt at få leveret fra forsyningsselskaberne.
Case: Automatisk data fra forsyningsselskabet i Vesthimmerland Kommune -
Hold styr på jeres bygninger
Vær OBS på, hvilke CVR-numre de enkelte bygninger hører ind under, når I laver aftaler om data med forsyningsselskaber.
-
Afklar ejerskab til data
Sørg for at have en klar aftale, om hvem der ejer og har adgang til data. Det er f.eks. vigtigt, hvis I vil skifte softwareleverandør.
-
Brug en standardkontrakt
Spar ressourcer ved at bruge den samme kontrakt som udgangspunkt for alle aftaler om datalevering med forsyningsselskaberne.
01.06.2021
371.51 KB
4 SIDEREksempel på standardkontrakt energidata
Rammeaftale om leverance af data ifm energistyring.
Nye muligheder for data
Trådløse sensorer giver jer mulighed for at supplere eksisterende datakilder med nye data. De koster typisk 3-700 kr. pr. stk.
Case
Vælg software
I skal vælge en eller flere typer software til at indsamle og behandle data. Det vil typisk være et EMS-system (Energy Management System). Inddrag jeres it-afdeling i beslutningen. Vælg software med funktioner, der kan opfylde jeres behov for f.eks.:
- Nøgletal til benchmarking
- Alarmer ved afvigende energiforbrug
- Automatiske rapporter til forskellige grupper
Overvej ved valg af software:
- Hvilke funktioner har I behov for?
- Er det muligt at skalere med mere og andet data?
- Kan softwaren integreres med andre systemer?
Når I har valgt software
Når jeres nye system er sat op, så begynd med at screene bygningen. Brug screeningen til at evaluere baseline, før I implementerer ny styring.
Case
Baggrundsmateriale
Tilskudsprojekter
Baggrunden for materialet her på siden er 20 projekter, der er gennemført med tilskud fra staten i perioden 2018-2020. Projekterne skulle udvikle metoder og produkter til at understøtte fleksibelt energiforbrug i bygninger og udbredelse af energieffektive løsninger.
Image
![]() 15.06.2021 |
Katalog over tilskudsprojekter Kataloget indeholder 20 projekter til fremme af energieffektivisering og fleksibelt energiforbrug i bygninger via data og databaserede løsninger. |
Image
![]() 15.06.2021 |
7 cases om intelligent energistyring De 7 cases handler om databaseret energiledelse, datadrevne løsninger og smart anvendelse af data. |
Hvidbog
Erfaringer fra projekterne og anbefalinger på baggrund af dem er også samlet i en hvidbog.
Image
![]() 15.06.2021 |
Hvidbog: Databaseret energiledelse Hvidbog der belyser om nye digitale muligheder kan styrke arbejdet med energiforbrug og give besparelser. |