Sparer penge

Sund fornuft

 

Birgitte og Esben bor i et hus i Ejby på Fyn sammen med deres yngste søn, mens de 2 andre voksne børn er flyttet hjemmefra. Birgitte og Esben har tydeligt kunne mærke, at det er blevet dyrere at eje et hus både hvad angår varme og strøm. Derfor satte de under energikrisen ind for at reducere deres energiforbrug. Efter en række mindre justeringer i hjemmet og et par nye vaner har de gjort et mærkbart indhug i både deres energiforbrug og deres elregning.

Birgitte og Esben har flyttet forbruget til de billigste timer

Under energikrisen satte familien i Ejby sig ned og snakkede om, hvordan de kunne spare på energien. Siden da er mange af deres sparevaner og -tiltag kommet til at ligge på rygraden. Og det kan mærkes på elregningen, som Esben siger:

Vi har reduceret vores energiforbrug med 27 % i forhold til sidste år. Men den største besparelse har vi i virkeligheden fået ved at flytte forbruget fra de dyreste timer til de billigste timer – og den reduktion er på cirka 40 %.

Birgitte og Esben har bl.a. opdaget, at der er stor forskel på, hvor meget det koster at have opvaskemaskinen kørende. Birgitte siger:

”Tidligere satte vi typisk opvaskemaskinen i gang klokken 19, når vi var færdige med at spise. Nu tidsindstiller vi den typisk til om natten, når det er billigst, og vi kan spare lidt på strømmen.”

Det samme fokus går igen i mange af hende og Esbens strømforbrugende aktiviteter, og det skyldes, at de tjekker elpriserne dagligt. Esben fortæller:

”Hver dag klokken 13 kommer der nye elpriser for de næste 24 timer. Man kan næsten blive så nørdet, at man går og venter på, at klokken kan blive 13, så man ved, hvornår vaskemaskinen skal køre i morgen.”

Billede

Det er sund fornuft at reducere energiforbruget

Birgitte og Esbens energibesparelser har primært handlet om at følge sin sunde fornuft. Esben fortæller:

”Jeg kunne godt komme hjem fra arbejde, og så kørte der 5 fjernsyn – og der var ikke nogen, der så fjernsyn,” siger han, mens både Birgitte og Esben ryster på hovedet og griner.

Det gør der ikke mere, og Esben har også gået hjemmet efter for at udskifte ældre elpærer med elbesparende LED-pærer. Tidligere syntes han ikke, at lyset fra LED-pærerne var pænt nok, men siden har teknologien udviklet sig markant:

”I dag er lyskvaliteten superfin, og besparelsen i forhold til konventionel belysning er meget stor.” 

Derfor har Birgitte og Esben nu LED-pærer installeret i hele huset i Ejby på Fyn. 

Birgitte og Esbens konkrete sparetips

Strømmen
  • Tjek hvornår strømmen er billigst og flyt strømforbruget til de billigste timer.
  • Sluk for strømforbrugende apparater, du ikke bruger.
Køkken og vask
  • Tidsindstil opvaskemaskinen og vaskemaskinen til de timer, hvor strømmen er billigst.
Lys
  • Skift til energibesparende LED-belysning.

Vores energiaftale

Er du klar til at indgå en aftale med dig selv om at spare energi, penge og CO2? Se spareråd i hverdagen og mulige renoveringer, sæt dig mål og hold dig selv op på dem. Indtast din adresse for at komme i gang