Guide til renovering
Tænker du på at renovere dit hus? Uanset om du vil bygge hele huset om eller bare skal skifte et vindue, kan vores guide hjælpe dig fra ide til færdigt projekt.
Renoveringsguide
Planlæg renoveringen
For at få et godt forløb, er der flere ting at gøre, før du sætter gang i selve renoveringen.
Aftal lån med banken
Hvis du har brug for at låne penge til din renovering, så tag en snak med din bankrådgiver.
De fleste banker vil gerne låne penge ud til forbedringer, der sparer energi, og tilbyder gode låneforhold. Blandt andet fordi renoveringen giver dig lavere faste udgifter og øger husets værdi.
Du kan bruge vores lånebregner til at få en ide om dine ændrede udgifter.
Beskriv renoveringen i detaljer
Hvis din renovering er større end at få skiftet en dør eller et vindue, er det en god ide at konkretisere projektet med en nærmere beskrivelse. Det kan være både i tegninger og tekst:
Hvordan og hvor i huset vil du renovere? Hvilke materialer vil du bruge? Beskrivelsen kan være starten på en eventuel ansøgning til en byggetilladelse.
Det kan være en god ide at få hjælp af en rådgiver som f.eks. en arkitekt eller bygningskonstruktør, hvis du planlægger et større projekt.
Tjek lovgivning og tilladelser
Undersøg, hvordan din renovering spiller sammen med Bygningsreglementet. Der er blandt andet regler om brandsikkerhed, støjisolering og energiforbrug.
I en del tilfælde har du pligt til at isolere bedre, når du renoverer. Det er typisk, hvis du skifter vægbeklædning, tagdækning eller lignende.
Læs om Bygningsreglementets energikrav
Tjek også, om der er servitutter eller lokalplaner, du skal tage højde for. Det er f.eks. ikke alle steder, man må sætte solceller op.
Find også ud af, om du skal have en byggetilladelse. Spørg kommunen, hvis du er i tvivl.
Søg tilskud, FØR du går i gang
Du kan få tilskud til en række boligforbedringer, der sparer energi. Du skal søge og få tilsagn om tilskud til din renovering, inden du indgår en skriftlig aftale med en håndværker.
Indhent flere tilbud
Det er en god ide at få mindst 3 tilbud på dit projekt. Sørg for, at tilbuddene kan sammenlignes, så du får den bedste løsning.
Du kan sikre dig mod overraskelser senere i forløbet med en udførlig tilbudsliste. Den kan indeholde tegningsmateriale, tidsplan, materialeoversigt og oplysninger om nødvendige godkendelser og tilladelser.
Aftalen med håndværkeren
Det er dig som bygherre, der skal indgå aftaler med håndværkere, inden du sætter en byggeopgave i gang. Hvis du har en totalentreprenør, indgår entreprenøren de nødvendige aftaler med andre håndværkere.
Giv dig selv tryghed i processen ved at dele betalingen op i rater. Så betaler du en aftalt procentdel af prisen, når bestemte dele af arbejdet er udført – den sidste del først efter aflevering.
Du kan sikre dig mod forsinkelser ved at aftale en nedsættelse i prisen for hver dag eller uge, renoveringen forsinkes.