Kollektiv jordvarme sikrer mindre regninger og bedre indeklima i boligforening
Skiftet fra elvarme til kollektiv jordvarme skar 70 % af udgifterne til varme for beboerne i 20 almene boliger i Svinninge ved Holbæk.
Käte Hansen bor i en af de 20 boliger, der udgør boligforeningen i Svinninge under Vestsjællands Almene Boligselskab.
Käte Hansen, Svinninge
Boligtype
Hus
Indsats
Fra elvarme til kollektiv jordvarme
Renoveringsår
2012
Vi opkræves et fast acontobeløb for at dække udgifterne til energi, og så vidt jeg ved, er der ingen, der har fået en ekstraregning.
Jordvarmen vandt
Käte Hansen er formand i den lokale boligforening, og sammen med resten af bestyrelsen tog hun i 2011 initiativ til at få udskiftet elvarmen til en anden opvarmningsform.
Efter samtale med boligselskabet blev luft til vand-varmepumpe og jordvarme udpeget som de bedste muligheder, der skulle præsenteres for og stemmes om blandt beboerne.
”Jordvarmen blev enstemmigt vedtaget, bl.a. fordi det var det mest energibesparende, og fordi vi så kunne nøjes med 1 varmecentral. Det har jeg aldrig nogensinde fortrudt,” fortæller Käte.
Sådan foregik det
- Varmerør blev ført ud til hvert enkelt hus
- Elradiatorer blev pillet ned, og nye blev sat op
- Det tog højst 3 dage for hvert enkelt hus
Nem proces for beboerne
Slangerne til jordvarmen blev gravet ned på et stort, grønt fællesareal, og der blev bygget et centralt varmeanlæg, og ført varmerør ud til de enkelte huse. I hvert hus blev de gamle elradiatorer pillet ned, og der blev sat nye radiatorer op, som fik varmt vand fra varmepumpen.
”Vi var meget lidt berørt, og håndværkerne var søde og effektive, og ryddede pænt op efter sig,” fortæller Käte.
Fra bestyrelsen første gang begyndte at tale om at udskifte elvarmen, gik der lidt over et år, til den nye jordvarme blev taget i brug.
”Besparelsen holdt stik”
Det nye jordvarmeanlæg opvarmer alle huse uden problemer, og i det hele taget er der kun fordele ved at have skiftet.
Det gælder indeklimaet, hvor flere af husene nu ikke længere har fugtproblemer, men også rent økonomisk. For selvom et lån til varmepumpen førte til højere husleje, sparer Käte og hendes naboer samlet set penge pga. lavere varmeudgifter.
”Besparelsen har virkelig holdt stik. Jeg sparer nok omkring 400 kr. om måneden (2012-priser). Den varmepumpe er virkelig effektiv, så jeg er meget tilfreds,” slår Käte Hansen fast.
Kätes gode råd til andre |
Image
|
Sæt muligheden for kollektiv jordvarme på dagsordenen til et bestyrelsesmøde
Få boligselskabet med på ideen, og indhent tilbud, før I indkalder alle, så I har noget konkret at tale ud fra
Boligselskabet bør få hjælp fra en ekstern rådgiver til at kvalificere projektet
Sørg for at orientere klart, og gør det tydeligt, hvad beboerne skal sige ja til
Hold afstemningen som et ekstraordinært møde med kun 1 punkt på dagsordenen – og lok med gratis mad eller kaffe og kage for at sikre deltagelse
Case opdateret 2023