Sparer penge på varmeregningen

Slipper for drift og vedligeholdelse

Klimavenlig med høj forsyningssikkerhed

Jeg vil anbefale andre at foreslå det til deres varmeselskab. Idéen kan lige så godt komme fra borgerne.

Christian Thomsen, Vridsløsemagle
 

Høje Taastrup Fjernvarme (HTF) havde en svær nød at knække. ”Olielandsbyerne” i kommunen skulle gerne skrotte oliefyrene, men de lå for langt væk, til at traditionel fjernvarme kunne betale sig. 

”Derfor fandt vi på at etablere et lokalt net af uisolerede rør, som kan opvarme husene i en landsby ved hjælp af jordvarme. Det var inspireret af et pilotprojekt i Silkeborg,” fortæller Astrid Birnbaum, der er direktør i HTF.

Billede
Uisoleret plastikrør til fjernvarme
Modsat traditionel fjernvarme får Vridsløsemagle energi gennem uisolerede plastikrør med 8 grader varm væske. En varmepumpe i hvert hus hæver temperaturen fra 8 til 65 °C.

 

På den måde kunne HTF tilbyde landsbyerne en løsning, der på én gang var unik og ligesom almindelig fjernvarme: kunderne skulle ikke bekymre sig om drift og vedligeholdelse og kunne samtidig skære en stor bid af varmeregningen. 

Astrid Birnbaum ringede i begyndelsen af 2021 til oldermanden for landsbylauget i olielandsbyen Vridsløsemagle for at lufte ideen.

Sådan foregik det

Billede
Tidslinje

Krævede grundig dialog

”Jeg kunne se fidusen med det samme, og tænkte, at det ville alle være med på,” fortæller oldermand i Vridsløsemagle Christian Thomsen, der med den nye løsning forventer at kunne skære 1/3 af de 20-25.000 kr., han normalt betaler for varme hvert år.

Men alle var ikke med på den fra start. Nogle ville helst selv styre deres varmeforsyning, andre havde allerede deres egen varmepumpe. Det krævede 2 borgermøder og mere til at skabe opbakning.

”Der har været mange snakke over middagsbordet: Holder økonomien? Bliver vi bundet i noget? Lige så stille blev folk overbevist af projektet, og det begyndte at dryppe ind med tilmeldinger. Det viser, at man er nødt til at informere grundigt,” siger Christian Thomsen, der selv var rundt at stemme dørklokker for at skabe opbakning til projektet. 

Sådan fungerer det

Lokal fjernvarme i Vridsløsemagle:

  • Forsyningsnet af uisolerede rør til alle husstande.
  • Rør får energi fra 23 lodrette jordvarmeboringer.
  • Varmepumpe indedel i hver bolig udnytter energien fra rørene til at producere varme og varmt vand til boligen.
Fælles varme

Billigt, nemt og grønt

HTF havde brug for 35 skriftlige tilkendegivelser, før de kunne gå videre med projektet. Der kom 50.

Et færdigt projektforslag blev indsendt og godkendt af kommunen, så anlægsarbejdet kunne begynde i februar 2023. Nu kan Christian Thomsen og de andre i Vridsløsemagle se frem til at få fjernvarme i løbet af i år og næste år.

”Vi får en fælles løsning, som er nem og billig og grøn. Vi slipper for at se og høre på en masse individuelle varmepumper, og økonomien er lige så god. Vi slipper også for ansvaret for drift og vedligeholdelse, så i mine øjne er det win-win-win,” siger Christian Thomsen.

Muligt mange steder

For Astrid Birnbaum i HTF kan projektet blive det første af flere.

”Det kunne være godt mange steder. Det giver mening med kollektive løsninger, som er mere effektive end individuelle. Og det giver mening at have en professionel aktør bag, så borgerne ikke står med det hele selv,” siger direktøren.

Der er nu 53 tilmeldte til den lokale fjernvarme i Vridsløsemagle, og både HTF og Christian Thomsen forventer flere. Derfor trækkes der også rør i vejen, så alle 110 husstande kan komme på med tiden.

Gode råd til landsbyborgere

- fra Christian Thomsen

Foreslå fælles løsning

Foreslå jeres forsyningsselskab at etablere lokal fjernvarme. Vi havde ikke overvejet muligheden, men der er intet til hinder for, at ideen kommer fra borgerne.

Giv masser af information

Det er en stor beslutning for mange at gå med i en fælles løsning. Giv tid til dialog og informer grundigt og reelt om fordele og ulemper. Du kan ikke overinformere. Jeg brugte både email, facebook og fysiske postkasser. På facebook havde jeg en counter med antallet af tilmeldte.

Skab opbakning i samarbejde

Tal med forsyningsselskabet om, hvordan I bedst skaber opbakning til projektet. Det er godt med lokale ambassadører, som jeg var i vores tilfælde. Og med åben adgang til at stille spørgsmål til forsyningsselskabet. 
 

Billede
Christian Thomsen

Gode råd til varmeselskaber

- fra Astrid Birnbaum

Undersøg lokal fjernvarme

Se på mulighederne for at udvide jeres fjernvarmeområde, og gør det, hvis det kan betale sig. Overvej projekter med termonet, selvom det ikke er traditionel fjernvarme. Resultatet er lige så godt for både borgerne og klimaet. Det er en slags hybrid af individuelle varmepumper og fjernvarme – en anden grøn varmeløsning.

Tag ansvaret på jer

Det er helt oplagt, at varmeselskaber står for projekter om lokal fjernvarme. De har den nødvendige viden, faglighed og kontinuitet. Det vil generelt give bedre resultater, end hvis det er op til lokale ildsjæle.
 

Billede
Astrid Birnbaum

Vil I have en fælles varmeløsning?

Få mere at vide om de forskellige muligheder, proces og finansiering.

Billede
Fælles lokal varme